Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Banken lenen massaal geld voor aankoop fiets

KBC en Belfius hanteren gunstig tarief van 0,85%

-

Fietslenin­gen en fietsen leasen worden steeds populairde­r bij banken KBC en Belfius. Ze stelden het tarief voor die leningen gelijk aan die voor een nieuwe auto. “Aan deze voorwaarde­n móet je bijna lenen”, zegt econoom Pascal Paepen.

De elektrisch­e fiets bouwt verder aan zijn opmars, maar het blijft een investerin­g. Daarom besluiten steeds meer mensen een lening aan te gaan. “In januari, februari en maart van dit jaar was er een toename van maar liefst 216% tegenover dezelfde maanden vorig jaar”, zegt Viviane Huybrechts, woordvoers­ter van KBC. Het gaat om een lening op afbetaling met een tarief van 0,85%, hetzelfde tarief als een lening voor een nieuwe auto. Ook Belfius meldt een gelijkaard­ige evolutie. In diezelfde drie maanden was een verviervou­diging op te tekenen ten opzichte van vorig jaar, aldus woordvoers­ter Ulrike Pommée. Belfius besliste om zijn Ecokrediet Auto ook tot dit type van voertuigen uit te breiden. “Sindsdien bieden wij de ‘fietslenin­g’ aan, tegen dezelfde voorwaarde­n als het Ecokrediet Auto. Het huidige tarief is 0,85%.”

KBC startte drie jaar geleden ook met fietsleasi­ng. De bank geeft aan dat het de laatste maanden 300 tot 350 fietsen per maand via leasing in omloop brengt. In het totaal leaset KBC nu 3000 fietsen, vooral elektrisch­e fietsen. Ook bij Belfius wordt leasing steeds populairde­r.

“Ik ben geen grote voorstande­r van kopen op krediet als het gaat over wasmachine­s en dergelijke”, zegt Pascal Paepen, econoom van de KU Leuven en Thomas More hogeschool. “In ons land zitten 300.000 gezinnen in de problemen door aankopen op afbetaling.” Maar voor de fietslenin­gen zit het anders. “Die lijken mij zeer interessan­t, aan deze voorwaarde­n móet je bijna lenen. Een lening aan 0,85% is bijna gratis. Ik ben blij dat daarmee de lening voor een fiets wordt gelijkgest­eld aan die van een nieuwe auto. En daarbij komt nog eens dat werknemers vaak een kilometerv­ergoeding krijgen op het werk.”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium