Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Ik moet hier een leidersfig­uur worden”

De kop is eraf, KV Mechelen heeft zijn eerste transfer beet. Met Arjan Swinkels (33) verzwakt het al meteen een concurrent. “Het is geen 1A, maar het enige wat telt, is dat het gevoel goed zit.”

- DAVID VAN DEN BROECK

De voorbije weken hield KV Mechelen zijn fans vooral op de hoogte van de werken aan het stadion. Gisteren kon het eindelijk met sportief nieuws uitpakken: de komst van Arjan Swinkels. De transfer van de 33-jarige centrale verdediger was al even aangekondi­gd en is nu een feit. De Nederlande­r tekende voor één seizoen (zonder optie) en poseerde fier met z’n nieuwe shirt. Malinwa is voor hem al de derde Antwerpse werkgever, na Lierse (2012 tot januari 2015) en Beerschot Wilrijk (2016 tot nu).

Swinkels strandde met Beerschot op een zucht van de promotie naar eerste klasse A. Met zijn transfer naar KV blijft hij ook gewoon in eerste klasse B. “Maar dat maakt niet uit”, zegt de Nederlande­r. “Het enige wat voor mij telt, is het gevoel. Dat gevoel zat goed en dan moet je er gewoon voor gaan. Niet te veel nadenken en wachten. KV heeft ook heel snel en adequaat gehandeld.” Met Beerschot Wilrijk, dat te kennen gaf hem ook nog een extra jaar te willen geven, raakte hij er niet uit. “Het is wat het is, ik wil er niet te veel op terugblikk­en.”

Mera blijft op post

Gezien zijn leeftijd en positie is het vrij logisch wat KV van Swinkels verwacht: ervaring. “Ze zien me als een goeie aanvulling op hun groep. Het is de bedoeling dat ik een leidersfig­uur word en de organisati­e help bewaken.” Wie centraal achterin zijn compagnons/concurrent­en worden, is natuurlijk nog niet helemaal duidelijk. De Witte en jonkies Smolders en De Bie zullen normaal gezien wel blijven en gisteren gaf ook German Mera aan dat hij op post blijft, maar Cocalic en Vitas denken nog na over hun toekomst. Swinkels ziet het wel wanneer hij zich begin juni meldt voor de eerste training. “Er zal intussen nog wel heel wat veranderen.”

Van zijn nieuwe ploegmaats kent hij alleen Claes en El Messaoudi persoonlij­k, met beiden speelde hij samen bij Lierse. Maar het belangrijk­ste is dat Swinkels zijn nieuwe trainer goed kent. Van de zomer van 2006 tot november 2007 was Denis van Wijk al zijn oefenmeest­er bij Willem II. “Ik had al gedebuteer­d, maar onder hem werd ik een vaste waarde. Ik ben hem de voorbije jaren nog wel tegengekom­en, maar eigenlijk heb ik hem nu nog niet gesproken. Geen probleem, want in grote lijnen weet ik dus hoe hij werkt.”

Op de bank in derby

Swinkels, die gewoon in Tilburg blijft wonen, vlak boven de Nederlands­e grens, begint nu aan zijn afscheidst­ournee op het Kiel. Maar of we hem de laatste acht matchen nog vaak aan het werk zullen zien? De eerste twee duels van Play-off 2 bleef hij al op de bank, omdat toch al bekend was dat hij straks vertrekt. De kans is groot dat hij er zondag in de derby tegen Antwerp opnieuw naast valt.

“Ik weet het niet, het bestuur heeft me daar niks over verteld”, zegt Swinkels. “Als het van mij afhangt, blijf ik gewoon spelen. Ik ben fit en wil heel graag, maar we zien wel wat het wordt. Eén ding is zeker: als het seizoen van Beerschot Wilrijk stopt, is het nieuwe seizoen van KV bijna begonnen. Het wordt een korte vakantie, twee weekjes max. (glimlacht) Nadien vliegen we erin. Ik zal alles doen om deze club mee terug naar eerste klasse te brengen.”

 ?? FOTO GOYVAERTS/ GMAX AGENCY ?? Arjan Swinkels poseert fier in ‘zijn’ nieuwe stadion.
FOTO GOYVAERTS/ GMAX AGENCY Arjan Swinkels poseert fier in ‘zijn’ nieuwe stadion.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium