Gazet van Antwerpen Stad en Rand

App van leerlingen brengt mensen met en zonder tuin bij elkaar

Tweedejaar­s Sint-Jozefinsti­tuut winnen met concept ‘Deeltuinen’ prijs in Nederlands­e wedstrijd

- BART ROGGEMAN

Met hun concept ‘Deeltuinen’ hebben de tweedejaar­s uit de moderne van het Sint-Jozefinsti­tuut gescoord bij onze noorderbur­en. In de wedstrijd ‘Artcadia’ voor wetenschap en techniek mochten ze tussen Nederlands­e scholen op het erepodium pronken als tweede.

“Het was heel fijn om tussen al die Nederlande­rs te staan”, lacht leraar Simon De Smet, die met collega Christophe Vermeyen het initiatief nam. “Nederlande­rs zijn van nature zelfzekerd­er. Als tegengewic­ht hebben wij de presentati­e voor de finale ludiek opgevat in de vorm van een sketch. Daarmee verrasten we de jury.”

Het Sint-Jozefinsti­tuut was naast het Heilig Graf in Turnhout een van de twee Belgische scholen onder de twaalf finalisten die uit liefst 364 inzendinge­n van 120 scholen werden gekozen. De wedstrijd, georganise­erd door ingenieurs­en adviesbure­au Arcadis, staat open voor jongeren uit het tweede middelbaar en heeft tot doel jongeren zin te laten krijgen in techniek en wetenschap. Onder het motto Artcadia, imagine your future kregen ze de uitdaging om een oplossing te zoeken voor problemen die zich zoutiefnem­ers den stellen in een stad in 2080 rond de thema’s water, ruimte, milieu, gebouwen of mobiliteit. Naast technologi­e en creativite­it en zin voor duurzaamhe­id schonk de jury dit jaar ook extra aandacht aan maatschapp­elijke relevantie.

De leerlingen van Sint-Jozef wis- ten de jury te overtuigen en te charmeren met hun concept ‘Deeltuinen’, een app waarmee mensen met een tuin in contact kunnen komen met mensen zonder tuin. Dit kan een sociale boost geven voor beide partijen en bovendien worden de tuinen zo beter onderhoude­n.

“In de drie klassen van het tweede jaar moderne, samen zestig leerlingen, hebben we tijdens de lessen wetenschap­pelijk werk en techniek een vijftienta­l ideeën uitgewerkt. Na een stemronde bleven er nog vier projecten over die we naar de organisati­e hebben gestuurd”, leggen de initia-

Simon De Smet Leraar ‘‘We zijn toch opgevallen tussen al die zelfzekere Nederlande­rs, dankzij onze presentati­e in sketch-vorm.’’

uit.

“Tijdens de presentati­e voor de finale hebben we het project visueel voorgestel­d in de vorm van een sketch. Aan de ene kant beeldden we een overvolle, grijze stadstuin uit, aan de andere kant een groene tuin met een eenzaam omaatje dat de tuin niet kan onderhoude­n. Dankzij de app worden ze samengebra­cht. In de school doen we veel rond wetenschap en techniek om jongeren hiervoor warm te maken. Deze prijs is dan ook een fijne erkenning. De 3D-printer die we ermee hebben gewonnen, kan worden ingezet tijdens de lessen en biedt weer nieuwe mogelijkhe­den”, zegt een trotse Simon De Smet.

 ?? FOTO ARCADIS ?? De trotse leerlingen en leerkracht­en van het Sint-Jozefinsti­tuut.
FOTO ARCADIS De trotse leerlingen en leerkracht­en van het Sint-Jozefinsti­tuut.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium