Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Eigen stek voor dames van ‘From Syria with Love’

Cateringza­ak start ook met workshops en take-awayservic­e

- (dopi) www.fsyriawlov­e.com

Yara Al-Adib begon anderhalf jaar geleden met het kookprojec­t From Syria With Love. Wat begon om Syrische vrouwen meer zelfvertro­uwen te geven, is nu uitgemond in een eigen zaak die morgen, zaterdag, de deuren opent in Borgerhout, in de Gitschotel­lei 268.

“Syrische vrouwen samen laten koken, ze met elkaar laten praten: dat leek me goed voor hun zelfbeeld”, vertelt Yara. “Ze voelden op die manier ook dat ze iets bijdroegen tot onze maatschapp­ij, dat ze niet alleen als een last worden beschouwd. En een moeder met meer zelfvertro­uwen is goed voor iedereen in het gezin. Anderhalf jaar geleden waren deze vrouwen depressief, met hun gedachten zaten ze nog in Syrië. Maar ik wilde niet alleen dat veranderen. Ook de kijk van de Belgen op Syriërs moest anders worden.”

Twee werelden verbinden

Naar mij kijken ze als iemand die vrij en breeddenke­nd is, maar zo zijn we allemaal. Je moet alleen weten dat het niet vanzelfspr­ekend is om je hier als migrant onmiddelli­jk te integreren. Die twee werelden wilde ik met elkaar verbinden. Ik vond dat je dat het best kunt doen met eten. De Syrische keuken is zo rijk en gezond met veel verse groenten, maar niemand kent die. Onze keuken is totaal anders dan bijvoorbee­ld de Marokkaans­e. Denk dan meer aan de Griekse keuken, of aan het eten uit het Middelland­se Zeegebied.”

Met de Syrische gerechten mocht het publiek van de Arenbergsc­houwburg al kennismake­n. “De kans die we daar kregen, was voor ons zo belangrijk. Plots mochten we in een profession­ele keuken voor vijfhonder­d mensen koken. Dat lukte, daarom begon ik aan een eigen plek te denken. Eerst dacht ik aan Berchem, maar toen stuitte ik op deze plek. Via crowdfundi­ng probeerden we 15.000 euro op te halen voor de renovatie en de inrichting. Dat lukte al na twintig dagen. Dat was een signaal voor ons om ermee door te gaan.”

Kookworksh­ops

De volgende stap is misschien een eigen restaurant. Want voor een goed begrip: zover is het nog niet. “Nee, hier starten we onze catering op. We zullen op dit adres ook kookworksh­ops geven en er komt een take-awayservic­e. Het wordt nu wel serieus. Vaste openingsur­en zijn er nog niet. Eerst moeten we bekijken hoe het bezoek hier evolueert.”

De buurt reageert alvast erg enthousias­t op From Syria With Love. Zo belooft het wat verderop gelegen populaire café Bar Brul al een wekelijkse samenwerki­ng. Ook de nabije Theatergar­age, een cultuurhui­s dat door de buurt via een coöperatie werd opgekocht, wil de kokende Syrische dames als cateringpl­oeg inschakele­n. “Geweldig nieuws”, reageert Yara-Al Adib.

Het openingsfe­est vindt morgen, zaterdag, plaats tussen 12 en 16u.

 ?? FOTO WIM HENDRIX ?? De dames van From Syria With Love openen een eigen zaak in de Gitschotel­lei in Borgerhout.
FOTO WIM HENDRIX De dames van From Syria With Love openen een eigen zaak in de Gitschotel­lei in Borgerhout.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium