Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Pizza met smeerbare salami, zonder choco

Een stukje authentiek Italië in Pizzeria Calabria

- JOHAN VAN BAELEN

Zin in een Italiaanse specialite­it? Neem dan een pizza, een echte. Maar die liggen niet voor het rapen, zegt Pietro Scarmozzin­o van Pizzeria Calabria in Berchem. Zelf blijft hij innoveren en hij haalde er ook smeerbare salami bij. Nutella hoeft niet direct.

Pietro Scarmozzin­o is de middelste van een gezin van acht kinderen uit het Zuid-Italiaanse Calabria. Op zijn vijftiende vertrok hij er. “Ik reisde naar Duitsland, op zoek naar werk. Mijn zes broers en zus deden dat ook, maar zij bleven steken in NoordItali­ë.” Pietro belandde in een pizzeria in Dortmund en leerde er in 1980 een Vlaamse kennen, Marianne Ceulemans uit Berchem.

“Na een tijdje openden we zelf een Imbiss, een kleine snackbar. Dat hielden we vol tot 1992. Enkele maanden later openden we onze zaak hier in de Driekoning­enstraat.” Daarmee was Marianne weer thuis, want de kappersdoc­hter was opgegroeid aan het andere uiteinde van de straat, tegen het station.

Smaken verschille­n

“We dachten dat we alles wisten over pizza’s,” lacht Marianne, “maar een kopie van Dortmund moesten we snel vergeten. Daar bakken ze dikkere, rechthoeki­ge pizza’s. Klanten kopen er een stuk van en eten het als snack onderweg. En ze houden er van broccoli op de pizza, dat moet je hier niet proberen. Onze klanten hier willen dan weer spinazie, Duitsers niet.”

“Smaken verschille­n, hé”, lacht Pietro. Ik hoor vaak zeggen dat pizza Hawaï niet Italiaans is, maar wij komen dat overal in Italië tegen. Vorige zomer hebben we er pizza Nutella leren kennen, met choco. Geen spek voor mijn bek, hoor”, lacht Pietro. “En kun je je pizza met frieten voorstelle­n? Italianen wel.”

Stromboli

Nee, dan de pizza Stromboli, de topper van de zaak: een pizza met smeerbare salami uit, hoe kan het anders, Calabrië. “Ik doe er nog wat rode ui bij – die me herinnert aan Tripea, de parel van de Middelland­se Zee – en taggia-olijven uit het Noord-Italiaanse Ligurië”, doceert Pietro. Zijn pizza van de maand, de Tricolore, staat ook al bol van de producten uit de Laars: gerookt spek, tomatenblo­kjes, gorgonzola en rucola.

De pizza Stromboli is wat pi- kant, waarin je subtiel die rode ui en de taggia proeft, die aperitiefo­lijf in een andere rol. Die Tricolore is een zeer evenwichti­g product, de schimmelka­as komt er helemaal niet scherp uit en is mooi in balans met het spek. Over dat bol staan gesproken: de pizza’s van Pietro en Marianne zijn inderdaad meer dan goed gevuld.

Seizoenspi­zza’s

“Onze klanten kijken echt uit naar de specialite­it van de maand of de seizoenspi­zza”, zegt Marianne. “We zijn natuurlijk een kleine speler, maar toen ik onlangs hoorde dat de witloofpiz­za was uitgevonde­n, steigerde ik wel even”, zegt Marianne. “Die serveren wij al twaalf jaar in het witloofsei­zoen. En met kerst schoof een tv-kok zijn nieuwe creatie naar voren: pizza met peren, walnoten en gorgonzola. Onze klanten aten die al in de herfst.”

Pietro maakte ook een speciale paaspizza met lamsgehakt, verse prinsessen­bonen en een spiegelei. En er zijn klanten die hun eigen pizza samenstell­en, bijvoorbee­ld klanten met een allergie. “Er is een mijnheer die de lactosevri­je kaas voor zijn vrouw zelf meebrengt.”

Tips voor het thuis vers houden en weer opwarmen – de meeste klanten halen hun pizza gewoon uit – krijg je er zo bij.

Pietro Scarmozzin­o Pizzeria Calabria ‘‘Vorige zomer heb ik de pizza Nutella leren kennen. Niets voor mij.”

 ?? FOTO'S JAN VAN DER PERRE ?? Pietro en Marianne in hun pizzeria.
FOTO'S JAN VAN DER PERRE Pietro en Marianne in hun pizzeria.
 ??  ?? Ingrediënt­en strooien, oven in...
Ingrediënt­en strooien, oven in...
 ??  ?? ... en klaar: de pizza Stromboli.
... en klaar: de pizza Stromboli.
 ??  ?? Smeerbare salami.
Smeerbare salami.
 ?? FOTO JVDP ??
FOTO JVDP

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium