Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Neurologen geven VTM uppercut

Volgens experts gaat ‘Boxing Stars’ te licht over risico’s van zware slagen

- JONAS MAYEUR, JO DE RUYCK

“Degoutant.” “Pijnlijk om zien.” “Gevaarlijk.” Dat zeggen dokters over het VTM-programma Boxing

Stars. In die show verkopen BV’s elkaar rake klappen in een boksring. Met bloedneuze­n, valpartije­n en ontwrichte schouders tot gevolg. Maar wie bokst, loopt ook risico op hersenscha­de.

Het woord ‘Stars’ in de naam van het VTM-programma verwijst naar het feit dat de boksers bekende Vlamingen zijn. Enkele deelnemers zien ook gewoon sterren tijdens hun bokskamp, zoals journalist Faroek Özgünes die het opnam tegen acteur Sieg De Doncker. Die laatste is 26 jaar jonger, 5 kilo zwaarder en 10 centimeter groter.

“Ik heb mezelf gedwongen om de eerste twee aflevering­en te bekijken”, zegt professor Ilse Degreef, orthopedis­ch chirurg in het UZ Leuven. Zij trok gisteren als eerste aan de alarmbel. “Ik wilde niet oordelen vooraleer ik wist hoe het er precies aan toeging, maar ik kon het amper aanzien. Als arts is het sowieso moeilijk om te zien hoe iemand bewust anderen blesseert. De blessures bij boksen zijn ook niet onschuldig.”

Eigenlijk is elke klap op onze kop er een te veel, zeggen specialist­en. Dramatisch is een hersenschu­dding niet. “Maar ik zou er alleszins nooit iemand voor het plezier één willen bezorgen”, zegt neurochiru­rg Bart Depreitere (UZ Leuven). “Slachtoffe­rs zijn een paar weken arbeidsong­eschikt. Sommigen kampen zelfs daarna nog met geheugen- en concentrat­ieprobleme­n.”

Schouder uit de kom

Bokstraini­ngen zitten in de lift en op zich is dat oké, vindt sportarts Toon Teulingkx. “Zo’n workout is wel iets helemaal anders dan voluit op elkaars hoofd slaan tijdens een tv-show. Dat is onverantwo­ord en zelfs degoutant.”

Tot nu toe ging niemand knockout tijdens Boxing Stars. De trainer van Faroek gooide de handdoek in de ring uit schrik voor erger. “Er is wel al bloed gevloeid en sommige BV’s zijn zichtbaar gehavend”, zegt professor Degreef.

Gisteravon­d nog was te zien hoe de schouder van atleet Hans Van Alphen uit de kom vloog. Hij probeerde acteur Bill Barberis te raken, maar die kon zijn slag ontwijken. “We zijn nu enkele weken later en ik heb nog altijd last”, reageerde Van Alphen gisteren. “De bedoeling was het vanzelf te laten genezen. Het is afwachten of een operatie te vermijden is.”

Kortere rondes

De makers van de show benadrukke­n dat alles in overleg gebeurde met de Boksliga. De deelnemers kregen daarop twintig uur training van erkende coaches. Dat lijkt kort, maar echt hard gaat het er volgens de Liga doorgaans niet aan toe in de ring van VTM. De zender schakelde ook een topscheids­rechter in, probeerde gelijkwaar­dige tegenstand­ers te vinden en legde kortere rondes op, net als hoofdbesch­ermers, die normaal alleen boksers onder de 19 jaar dragen. “We geven voor elke aflevering duidelijk mee dat boksen een risicospor­t is en dat je boksen niet thuis of op straat doet”, zegt Anja Peleman, woordvoerd­er bij Medialaan.

Strikte regels en profession­ele omkadering verkleinen inderdaad de risico’s, zeggen de dokters. Al zijn velen het programma toch liever kwijt dan rijk. “Onder het mom van een spel worden zachtaardi­ge mensen opgehitst om zo agressief mogelijk te zijn”, zegt professor Degreef. “Dat is toch een vreemd signaal?”

 ?? FOTO BOXING STARS ?? Het gevecht tussen acteur Bill Barberis en atleet Hans Van Alphen.
FOTO BOXING STARS Het gevecht tussen acteur Bill Barberis en atleet Hans Van Alphen.
 ?? FOTO PUT ?? Na het gevecht is de schouder van Van Alphen uit de kom.
FOTO PUT Na het gevecht is de schouder van Van Alphen uit de kom.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium