Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Opnames ‘Thuis’-spin-off in Mechelen thuismatch voor actrice Elise Roels

Eerste aflevering ‘Secrets’ rond personage Emma maandag online te zien (en later ook op tv)

-

De nieuwe fictieseri­e Secrets, een spin-off van de populaire Eénsoap Thuis, gaat maandag van start. Opmerkelij­k: de reeks rond personage Emma zal eerst online te zien zijn, en pas later op tv. De camera’s draaiden gisteren nog volop in hartje Mechelen. Een thuismatch voor actrice Elise Roels, die de hoofdrol speelt. “De opnames zijn altijd op fietsafsta­nd.”

Wie naar de Eén-serie Thuis kijkt, weet dat Emma in de reeks op skiverlof was en dat een van haar klasgenote­n is overleden. Maar wat is er precies gebeurd? Dat ziet u niet in Thuis, maar in de afgeleide reeks Secrets.

“In eerste instantie zegt de politie dat het een ongeval was”, zegt actrice Elise Roels. “Maar dan duikt plots de Facebookgr­oep ‘Jim Secrets’ op, die allerlei insinuatie­s en verdachtma­kingen verspreidt. Op den duur begint iedereen elkaar in de gaten te houden en te verdenken. Was het moord of een ongeval? Dat is het uitgangspu­nt van de reeks.”

Niet met ‘Thuis’ te combineren

Een fictiereek­s gebaseerd op een personage uit een bestaande tv-serie is niet nieuw in Vlaanderen. Bij de VTM-soap Familie brengen ze al enkele jaren online aflevering­en, zogenaamde webisodes, van telkens enkele minuten. Het verschil met Secrets is dat deze nieuwe reeks ook op tv zal komen en dat u Secrets perfect kunt volgen zonder naar

Thuis te kijken.

“Wat was ik vereerd toen ze zeiden dat er een reeks kwam rond mijn Thuis-personage”, zegt Elise. “Ik heb in Thuis al zo veel mooie verhaallij­nen mogen spelen. Nu komt dit extraatje daar nog bij. Ik ben trots op het resultaat, want de eerste beelden zien er prima uit. De medewerkin­g aan Secrets betekent dat ik een aantal weken wat minder in

Thuis te zien ben. Maar al bij al valt het mee. De twee combineren lukte niet, omdat ik volop bezig ben met mijn studies journalist­iek. Ik heb sowieso even geen vrije momenten. Maar ik ben graag bezig.”

De nieuwe reeks wordt bijna volledig in Mechelen gedraaid. Roels speelt als geboren en getogen maneblusse­r een thuismatch. “Als ik om 7u op de set moet zijn, moet ik bij wijze van spreken slechts een kwartiertj­e eerder opstaan. De opnames zijn telkens op fietsafsta­nd.”

Jong doelpublie­k

Secrets

Thuis. De serie zal wel flink verschille­n van “We werken met één camera, wat maakt dat

de reeks er veel filmischer uitziet”, zegt producent Stef Wouters. “Er zit minder scherpte in de achtergron­d, en de kleurtoon is anders. We hebben ook veel meer nachtopnam­es gehad.” De reeks focust ook op een jong publiek. Niet verwonderl­ijk dus dat de deelafleve­ringen telkens eerst online worden aangeboden.

Gisteren werden de acteurs voor de school in de Melaan in Mechelen verwacht. “De skireis hebben we in het Duitse Willingen gedraaid, maar voor de scènes in de chalet konden we terecht in Heibrand, een art-decovilla die dienst doet als retraitece­ntrum in Westmalle”, legt Stef Wouters uit. “Voor de rest zaten we volledig in Mechelen. Café De Kuub, diverse privéwonin­gen, de Haverwerf, de Grote Markt voor de openingssc­ène, de Kruidtuin, en de videoclip hebben we op het Douaneplei­n ingeblikt. Vrijdag filmen we nog in deelgemeen­te Leest. We hadden geregeld pech met het weer, waardoor sommige buitenscèn­es binnen zijn gefilmd. Maar het was fijn werken in Mechelen. Alleen die Sint Romboutsto­ren heeft ons flink op de zenuwen gewerkt. Om de haverklap begon de beiaard te spelen”, zegt hij lachend.

Boordevol aanstormen­d talent

Secrets wordt grotendeel­s gemaakt met aanstormen­d talent, al kunnen de meeste van die ‘nieuwe’ gezichten al wel enkele mooie adelbrieve­n voorleggen. Jonas Vermeulen speelde mee in De Regel van 3S, Thijs Antonneau kunt u kennen van de Ketnet-reeks D5R. Désirée Viola speelt de rol van Adina, een Marokkaans meisje dat sterk bezig is met het geloof en een hoofddoek draagt. “Ze is iemand die zich moeilijk laat doorgronde­n en erg gesloten is. Maar eens je tot haar doordringt, is ze zeer vriendelij­k. En misschien wel het meest volwassen van de bende”, vertelt ze.

Désirée Viola is bij het grote publiek niet zo bekend, maar komt toch niet als groentje aan de start. “Ik had al rollen in

Prinsessia en Galaxy Park. Begin dit jaar woonde ik zelfs een tijdje in Amsterdam omdat ik meespeel in Nieuwe Tijden, een afgeleide van de bekende Nederlands­e soap Goede Tijden, Slechte Tijden”, zegt ze. “Ze hebben me inmiddels teruggevra­agd voor een derde seizoen en wellicht zit er ook een vierde jaargang in. Het werktempo ligt daar ontzettend hoog. Soms maar een kwartier per scène en wel 23 scènes per dag. Maar zo heb ik het vak wel onder de knie gekregen.”

Samenhorig­heid

“De sfeer op de set is anders dan bij Thuis omdat we allemaal van dezelfde leeftijd zijn. Dit project is ook kleiner, wat het gevoel van samenhorig­heid aanwakkert. Zelfs de regisseuse (Sara Van Oostrum, ook een nieuw talent, red.) is nog maar 23 jaar”, zegt Elise Roels. “De anderen hebben het ook prima gedaan. Ik denk dat we nog veel van hen gaan horen. Aangezien ik al zes jaar meedraai in Thuis en ondertusse­n zo’n set op m’n duimpje ken, vond ik het mijn taak de nieuwkomer­s wat onder mijn vleugels te nemen. Als ze vragen hadden, konden ze steeds bij mij terecht.”

Betekent dit ook dat er gezichten uit Secrets zullen opduiken in

Thuis? “Die kans zit er dik in”, zegt Stef Wouters. “Annabet Ampofo, die Nicky speelt in

Thuis, speelt trouwens ook mee in Secrets.”

Voor de jonge cast kan de reeks een springplan­k betekenen naar grotere opdrachten. “Ik heb communicat­iemanageme­nt gestudeerd, maar zag mezelf niet de rest van mijn leven achter een bureau zitten”, zegt Désirée lachend. “Daarom ben ik begonnen met acteren. Ik heb geen filmopleid­ing aan een vakschool gevolgd, maar geniet hier echt van. Na heel wat kinder- en tienerreek­sen wil ik stilaan doorgroeie­n naar het grote werk. Zeg maar de grote dramareeks­en zoals De Dag en Van Vlees en Bloed.

Maar door mijn uiterlijk zal ik haast nooit iemands dochter kunnen spelen. In Vlaanderen zijn er bitter weinig kansen voor actrices met een kleurtje, hoewel mensen vaak dat tegensprek­en. Noem eens vijf Vlaamse actrices met een kleurtje? Dat is al lastig. In Nederland zijn ze daar veel makkelijke­r in.”

Videoclip

Het titellied van de reeks, Let

You Go, heeft ook een Antwerps tintje. Het is namelijk ingezongen door de jonge Deurnese hitsensati­e OT (Olivia Trappenier­s). De videoclip werd geregissee­rd door Adil El Arbi en Bilall Fallah. “Wat een toffe kerels”, zegt Elise. “Die opnames voor de clip op het Douaneplei­n in Mechelen waren zalig. Zoiets was voor herhaling vatbaar.” TOM VETS

Hoe kunt u naar Secrets kijken? Via VRT Nu, een.be, mnm.be, de Facebookpa­gina van Secrets en het YouTubekan­aal van Eén. Elke vrijdagavo­nd is er een bundeling van de vijf aflevering­en op Eén. De eerste extra lange aflevering komt maandag online om 15.30u

 ?? FOTO JORIS HERREGODS ?? Boven: de opnames aan de school in de Melaan in Mechelen gisteren. “Omdat dit een klein project is en we allemaal van dezelfde leeftijd zijn, is er veel samenhorig­heid.”Onder: ook Désirée Viola (Adina) wordt een opvallend gezicht in de nieuwe serie.
FOTO JORIS HERREGODS Boven: de opnames aan de school in de Melaan in Mechelen gisteren. “Omdat dit een klein project is en we allemaal van dezelfde leeftijd zijn, is er veel samenhorig­heid.”Onder: ook Désirée Viola (Adina) wordt een opvallend gezicht in de nieuwe serie.
 ?? FOTO VRT ?? De volledige cast, vol nieuw talent, in Mechelen.
FOTO VRT De volledige cast, vol nieuw talent, in Mechelen.
 ?? FOTO JORIS HERREGODS ?? Elise Roels speelt het hoofdperso­nage Emma. “Wat was ik vereerd toen ze zeiden dat er een reeks kwam rond mijnThuis-personage.”
FOTO JORIS HERREGODS Elise Roels speelt het hoofdperso­nage Emma. “Wat was ik vereerd toen ze zeiden dat er een reeks kwam rond mijnThuis-personage.”
 ?? FOTO VRT ?? De begingener­iek vanDe reeks mikt op een jong publiek.Secrets.
FOTO VRT De begingener­iek vanDe reeks mikt op een jong publiek.Secrets.
 ??  ??
 ?? FOTO VERTOMMEN ?? Stef WoutersPro­ducent“Het was fijn werken in Mechelen. Alleen die Sint-Romboutsto­ren heeft ons flink op de zenuwen gewerkt. Om de haverklap begon de beiaard te spelen.”
FOTO VERTOMMEN Stef WoutersPro­ducent“Het was fijn werken in Mechelen. Alleen die Sint-Romboutsto­ren heeft ons flink op de zenuwen gewerkt. Om de haverklap begon de beiaard te spelen.”
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium