Gazet van Antwerpen Stad en Rand

DRUGSAFVAL Gevaar voor mens en natuur

- (nvd)

De chemicalië­n die als afval overblijve­n na de productie van synthetisc­he drugs als xtc en amfetamine­s kunnen zeer gevaarlijk zijn voor de mens en de natuur. Criminelen laten de vaten met afval vaak in de vrije natuur achter of dumpen het afval in verlaten varkenssta­llen. Ook worden voertuigen met afval in brand gestoken. De stoffen die vrijkomen zijn vaak zeer toxisch.

“De dumping van afval, lozingen van chemische stoffen, dumping van verpakking­smateriaal en vaten ... vormt op zich ook een reëel probleem”, zegt Cedric Stuyck van het parket Limburg. “Het gaat om chemisch afval in de vorm van zwavelzuur, zoutzuur, mierenzuur, aceton en methanol. Die stoffen zijn erg schadelijk voor mens en milieu en worden door de criminele bendes lukraak gedumpt op de meest diverse plaatsen. Kinderen die in het bos spelen kunnen zwaar verbrand raken door in een plas van dit goedje te trappen.”

Als er drugsafval wordt aangetroff­en, worden de civiele beschermin­g en de brandweer erbij gehaald, omdat zij ervaring hebben met gevaarlijk­e stoffen.

“De civiele beschermin­g haalt het op. Voor het verdere onderzoek worden stalen genomen door een gespeciali­seerd labo van de politie. De analyse gebeurt door het NICC, het Nationaal Instituut voor de Criminalis­tiek en Criminolog­ie. Een van de weinige firma’s die daarvoor een vergunning hebben, een firma uit het Antwerpse, komt het drugsafval daarna ophalen met het oog op vernietigi­ng.”

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium