Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Ik ben niet de man die weg is met 84 miljoen spaargeld”

Herentalse hoofdbekla­agde op monsterpro­ces wast vanuit Zambia zijn handen in onschuld

- IVO MEULEMANS

Luc

Gedupeerde uit Retie

‘‘De hoop dat we ons spaargeld nog terugzien, hebben we al lang opgegeven.’’

Terwijl hem vijf jaar cel boven het hoofd hangt voor zijn aandeel in een van de grootste beleggings­fraudes ooit in ons land, wast spilfiguur Dirk D.G. (44) uit Herentals vanuit Zambia zijn handen in onschuld. “Ik weet dat vele beleggers mijn bloed kunnen drinken”, zegt hij. “Maar ik ben niet de man van 84 miljoen euro.”

Een kar vol dossiers in de hoek van de aula op de campus Blairon in Turnhout toont in één oogopslag de omvang van de financiele zwendel. In totaal ging minstens 84 miljoen euro aan spaarcente­n in rook op en nog eens 30,6 miljoen Amerikaans­e dollars. Het Openbaar Ministerie acht zestien beklaagden verantwoor­delijk voor de megafraude. Tegen de kopstukken Dirk D.G. (44), op het ogenblik van de feiten woonachtig in Oud-Turnhout, Antoon C. (59) uit Retie, Kurt V. (53) uit Zoersel en Hugo W. (64) uit Olen werd woensdag vijf jaar gevangenis­straf gevorderd. Ze worden beticht van valsheid in geschrifte, oplichting, misbruik van vertrouwen en witwasprak­tijken.

De meeste slachtoffe­rs zijn hardwerken­de Vlamingen die hun spaarcente­n staken in een belegging voor de oude dag. Intussen hebben 244 gedupeerde­n zich burgerlijk­e partij gesteld. Waar het spaargeld naartoe is, is ook na twee procesdage­n nog een goedbewaar­d geheim.

Onterecht aan de schandpaal

Toen het gerecht in Turnhout in 2011 een onderzoek startte, runde Dirk D.G. met de andere kopstukken het intussen opgedoekte verzekerin­gskantoor D&D Financials in Massenhove­n (Zandhoven). Na drie maanden voorarrest kwam D.G. in januari 2016 vrij.

Vanuit Zambia schreeuwt hij zijn onschuld uit. “Ik ben niet de man van 84 miljoen euro. Wie dan wel met het geld door de takken is? Het is niet aan mij om daar namen op te plakken. Dat is de taak van de rechtbank”, zegt hij ons aan de telefoon. “Ik weet dat vele gedupeerde­n razend zijn, maar ik sta recht in mijn schoenen. Daar ben ik 100%, zelfs 200%, zeker van.”

“In deze zaak zijn er zestien beklaagden, maar telkens wordt alleen mijn naam naar voren geschoven. Ik word onterecht aan de schandpaal genageld”, vervolgt hij. “Na de start van het proces kreeg ik hier in Zambia de halve wereld aan de lijn. Dat is geen pretje. Deze zaak heeft mijn leven verknoeid. Na deze affaire heb ik een nieuw leven opgebouwd. Ik heb hier in Zambia een vrouw en een kind.”

Niet haalbaar

D.G. beloofde aan uw krant steeds dat hij bij de start van het proces aanwezig zou zijn, maar hij blonk ook gisteren uit in afwezighei­d. “Voor het proces waren vier dagen uitgetrokk­en, twee dagen deze week en twee dagen eind april. Het was voor mij niet haalbaar om voor drie weken naar België af te zakken”, zegt hij. “Ik moet enkele dringende zaken voor mijn job afhandelen. Ik wil me absoluut niet verstoppen en was van plan eind april aanwezig te zijn. Ik zou de rechters dan een antwoord geven op al hun vragen, maar blijkbaar is dat niet meer nodig en zijn de twee extra procesdage­n intussen geschrapt.”

Over zijn job in Zambia blijft Dirk D.G. vaag. “Ik doe consultanc­yopdrachte­n voor Belgische bedrijven. Ik ben in Zambia om de belangen van de investeerd­ers te verdedigin­gen en probeer hen te helpen bij het recuperere­n van hun centen”, zegt hij. “Mijn belangrijk­ste taak is advies geven.”

Is Dirk D.G. dan nog actief in de sector van de goudmijnen? “Nee, het gaat hoofdzakel­ijk om bouwprojec­ten”, zegt hij. “Ikzelf noch D&D Financials heb ooit één cent geïnvestee­rd in goudmijnen. Dat was Orelius.”

Hoop opgegeven

Op de tweede procesdag woonde nog een twintigtal gedupeerde­n de zitting bij. “De hoop dat we ooit ons geld nog terugzien, hebben we al lang opgegeven”, zegt Luc uit Retie, die samen met zijn broers en zussen 500.000 euro erfde van een tante. “Dat geld hebben we aan onze dorpsgenoo­t Antoon C. gegeven. Onze enige wens is dat hij eindelijk achter de tralies belandt.”

Meester Vincent Andries, de advocaat van Dirk D.G., richtte zijn pijlen op het Openbaar Ministerie. “Het OM heeft alles op één hoop gegooid en nadien gezegd: Dirk D.G. is nummer één, Antoon C. nummer twee en Kurt V. nummer drie, maar zo werkt het niet”, zegt Andries. “De aanklager zegt dat er een opbrengst tot 36% was beloofd. Ook wij vinden het straf dat mensen nog in soortgelij­ke fabeltjes geloven, maar in de reclame voor Golden Invest is sprake van een rente van 7% en bij Cubex van 9%.”

De advocaten van de beklaagden probeerden de zwarte piet naar elkaar toe te schuiven. Onder meer de twee bestuurder­s van het Zwitserse Aurex werden met de vinger gewezen. “Mevrouw de voorzitter, als u het spelletje ‘Follow the money’ zou spelen, dan komt u niet bij mijn cliënt terecht”, zei meester Vincent Andries. Tegen Carl G. (55) uit Nijlen was twaalf maanden gevorderd. “Hij speelde zelf 150.000 euro kwijt die hij in het Cubex-fonds had geïnvestee­rd en zijn moeder 50.000 euro”, zegt meester Karolien Van de Moer. “Hij is onschuldig.”

De aanklager was kort in zijn repliek. “Alle feiten zijn bewezen en de eerste vier beklaagden treffen de grootste schuld.” Het vonnis valt midden mei.

 ?? FOTO MIA UYDENS ?? Hoofdbekla­agde Dirk D.G. kwam in januari 2016 vrij en verblijft voor zijn werk in Zambia.
FOTO MIA UYDENS Hoofdbekla­agde Dirk D.G. kwam in januari 2016 vrij en verblijft voor zijn werk in Zambia.
 ?? FOTO IMA ?? Ook Antoon C. (boven) en Kurt V. riskeren vijf jaar cel.
FOTO IMA Ook Antoon C. (boven) en Kurt V. riskeren vijf jaar cel.
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium