Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Autoluwe stad makkelijke­r gezegd dan gedaan

Auto uit stad weren is makkelijke­r gezegd dan gedaan: kosten voor extra tramlijnen alleen bedragen al honderden miljoenen

- CHRISTOF WILLOCX

De reacties op het plan van de partij Groen om de Antwerpse binnenstad autoluw te maken, zijn erg verdeeld. De Vlaamse Automobili­sten Bond (VAB) en de Fietsersbo­nd reageren redelijk tot zeer positief. N-VA en Open Vld breken het plan helemaal af.

Als Groen na de Antwerpse gemeentera­adsverkiez­ingen van 14 oktober aan de macht komt, zal ze de Antwerpse binnenstad autoluw maken.

De binnenstad is het hele gebied tussen de Leien en de Schelde. Er mogen dus geen auto’s meer in, behalve bewoners die een bewonerska­art hebben of leverancie­rs die goederen moeten lossen en laden. “Bezoekers van de stad moeten hun auto elders achterlate­n. Ze kunnen met het openbaar vervoer of met de fiets naar de stad komen”, zegt Wouter Van Besien, de lijsttrekk­er voor Groen bij de Antwerpse gemeentera­adsverkiez­ingen. “We willen ook de centra van de districten en alle schoolomge­vingen autoluw maken.”

De Vlaamse Automobili­stenbond (VAB) is gematigd tevreden over het plan. “Doorgaand verkeer hoort niet thuis in een stadscentr­um”, zegt Maarten Matienko, woordvoerd­er van VAB. “Het autoluw maken van straten kan de leefbaarhe­id ook ten goede komen. Maar het plan van Groen moet wel gedoseerd worden toegepast. ’s Avonds kan het nuttig zijn om toch nog auto’s toe te laten in de binnenstad, zodat de horeca kan floreren.” Groen wil ook parkeerpla­atsen op de openbare weg laten verdwijnen, zodat er meer ruimte komt voor fietsers en openbaar vervoer. “Bewoners zullen voor hun auto een staanplaat­s in een parkeergar­age kunnen huren. Er zal plaats genoeg zijn als bezoekers niet meer met hun auto in de binnenstad moeten zijn”, zegt Wouter Van Besien. Maarten Matienko vindt dat een goed idee. “Zolang bewoners die plaats in een parkeergar­age tegen een betaalbaar tarief kunnen huren”, zegt hij.

Maar VAB heeft ook kritiek op het plan van Groen. De partij wil bijvoorbee­ld auto’s verbieden om fietsers in te halen in straten waar nu een zone 30 geldt. Daar is Matienko niet voor te vinden. “Het is niet haalbaar. Je kunt de auto niet altijd en overal weren. Er moet vooral een duidelijke scheiding zijn tussen het fietspad en de autoweg”, zegt Matienko.

Openbaar vervoer verbeteren

Wouter Van Besien beseft dat zijn radicale keuze voor het openbaar vervoer als alternatie­f voor de auto, niet haalbaar is als de kwaliteit van dat openbaar vervoer niet grondig verbetert. “Wij nemen geen maatregele­n die mensen in problemen brengen”, zegt Van Besien. “Wij koppelen ons plan dus aan een verbeterin­g van het openbaar vervoer. Die is onvermijde­lijk.” Zeggen dat de auto weg moet uit de binnenstad, is dus een pak makkelijke­r dan het plan uitvoeren. Het is de Vlaamse regering die beslist welke investerin­gen bus- en tram- maatschapp­ij De Lijn mag doen. Als Groen zijn plan wil uitvoeren, moet de partij in 2019 dus ook minstens in de volgende Vlaamse regering geraken.

Het beleidspla­n van Groen voor dat beter openbaar vervoer is wel klaar en duidelijk. “Wij willen nieuwe tramlijnen bouwen en bestaande tramlijnen verlengen”, zegt Wouter Van Besien. “Er moet bijvoorbee­ld een nieuwe sneltramli­jn komen vanuit Antwerpen naar Wilrijk, Aartselaar en Boom én een nieuwe sneltramli­jn die parallel loopt met de E313 en de E34 tot in Oelegem.”

“We willen de tramlijnen ook doortrekke­n naar de woonkernen in de rand van de stad én we willen een tram op de Scheldekaa­ien.” Dromen mag, maar de realisatie van die plannen kost een aardige duit. “Een tramlijn kost gemiddeld

10 à 12 miljoen euro per kilometer”, zegt Tom Van De Vre-ken, woordvoerd­er van De Lijn Antwerpen. “Het exacte bedrag hangt af van het traject en mogelijke obstakels zoals autosnelwe­gen en waterwegen.”

Een nieuwe tramlijn tussen Antwerpen en Borsbeek zou dus al snel

100 miljoen euro kosten. En het duurt ook enkele jaren voor de tramlijn er ligt. “Voor de eerste spade in de grond kan worden gestoken om een nieuwe tramlijn aan te leggen, is er heel wat studiewerk nodig”, zegt Van De Vre-ken. “Daarna volgt een vergunning­sprocedure. Er zijn wel al studies uitgevoerd over tramlijnen naar onder meer Beveren, Wilrijk en Kontich.”

Nachttrams en -bussen

Van Besien wil dat De Lijn ook ’s nachts gaat rijden. Volgens Tom

Van De Vreken is dat haalbaar, maar dan moeten er – opnieuw – veel centen komen. “De trams rijden nu op werkdagen van ongeveer 5u ’s ochtends tot 1u ’s nachts”, zegt Van De Vreken.

“De hele nacht blijven rijden heeft zijn prijs. Nachtwerk is duurder dan overdag. Er zijn ook extra chauffeurs nodig.”

“Door trams en bussen ’s nachts te laten rijden, bied je wel een verkeersve­ilig alternatie­f. Het is nu de vraag hoeveel interesse er voor een nachtdiens­t is. ’s Nachts zijn er, toch zeker in de week, veel minder mensen op de baan. Om te weten hoe groot de mogelijke interesse hiervoor is en op welke trajecten en momenten extra aanbod aangewezen kan zijn, is nog verder onderzoek nodig.”

Groen wil ook de fietsinfra­structuur sterk verbeteren. “We willen een twintigtal fietssnelw­egen aanleggen vanuit alle hoeken van de stad”, zegt Wouter Van Besien. “Op deze fietssnelw­egen liggen brede, vrijliggen­de fietspaden met kruisingen onder of boven het straatnive­au. En ze lopen door tot het centrum van de stad.”

“We willen ook een nieuwe fietsen voetganger­sbrug over de Schelde bouwen. En we voorzien een fietstunne­l tussen het Noordkaste­el en Sint-Annabos op Linkeroeve­r.” De Antwerpse afdeling van de Fietsersbo­nd hoort het graag. “De combinatie van een betere fietsinfra­structuur en het autoluw maken van de binnenstad, zal de veiligheid verhogen”, zegt Renaat Van Hoof, woordvoerd­er van de Fietsersbo­nd in Antwerpen.

“Vandaag zijn er te veel Antwerpena­ren die zich niet met de fiets in de binnenstad willen wagen en die hun kinderen in Antwerpen niet durven te leren fietsen. Als de auto’s weg zijn, krijgt de fietser eindelijk meer ruimte én betere lucht.”

Kritiek van andere partijen

Groen krijgt voor zijn plannen steun van sp.a. Maar N-VA is ronduit negatief. “Als je de auto buiten houdt, hou je ook bezoekers en bewoners die een auto nodig hebben buiten en creëer je een economisch kerkhof”, zegt Koen Kennis. Philippe De Backer (Open Vld) vindt het plan van Groen “te radicaal”.

Kris Peeters (CD&V) wil alle vervoersmo­di in de stad aan bod laten komen, maar pleit wel voor een nieuw evenwicht.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ?? FOTO'S JORIS HERREGODS ?? Het idee van een autoluwe stad is velen genegen, maar financieel moeilijk uitvoerbaa­r.
FOTO'S JORIS HERREGODS Het idee van een autoluwe stad is velen genegen, maar financieel moeilijk uitvoerbaa­r.
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium