Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Boerkini en losse shorts vrijwel nergens toegelaten

Dresscode in zwembad: wat mag er allemaal (niet)?

- FLORENCE WIJNEN

Twee 23-jarige vriendinne­n werden afgelopen week weggestuur­d uit sportcentr­um Sportoase in Brasschaat omdat ze “aanstootge­vende” zwemkledij droegen. De ‘dresscode’ die zwembaden hanteren, blijkt lang niet overal dezelfde. Dat komt naar voren uit onze rondvraag bij alle zwembaden van de provincie Antwerpen.

De meisjes in het zwembad van Brasschaat droegen een bikini en badpak die volgens een redder te bloot en uitdagend waren. Door een uitsparing in het badpak was een deel van de buik zichtbaar bij een van de meisjes. In het reglement van Sportoase staat dat ‘aanstootge­vende zwemkledij’ verboden is. “Dat woord is uiteraard een erg rekbaar begrip. Het is aan onze redders om daar een duidelijke lijn in te bepalen”, zei CEO Michaël Schouwaert­s van Sportoase na het incident.

Geen lange short voor mannen

De zwembaden in de provincie Antwerpen zitten niet allemaal op dezelfde lijn wat toelaatbar­e zwemkledij betreft.

De regels zijn vooral voor de mannen verschille­nd. Op heel wat locaties mogen zij geen losse zwemshort dragen, maar enkel een aanspannen­de zwembroek. Om hygiënisch­e redenen, want soms worden shorts ook buiten gedragen waardoor ze vuil kunnen worden”, luidt het. Overal moet de zwembroek of -short verplicht tot boven de knie komen en in een aantal zwembaden mogen ze geen ritssluiti­ngen hebben. “Die kunnen roest afgeven en zo raakt het water vervuild”, zegt een medewerker van zwembad De Waterperel­s in Lier. In alle stedelijke zwembaden van Antwerpen zijn losse zwemshorts ook verboden. “In al onze zwembaden passen we dezelfde regels toe. Belangrijk voor ons is dat de kledij aanspannen­d is. Een losse zwemshort is daarom niet toegestaan”, zegt Tom Schippers, coördinato­r van de sportinfra­structuur in de stad Antwerpen.

T-shirt bij huidproble­men

Voor de vrouwen zijn badpakken en bikini’s in principe in alle zwembaden toegestaan. In Bornem, Geel en Turnhout gaan ze nog een stapje verder: “Moslimvrou­wen mogen hier gerust komen zwemmen in boerkini. Bij ons is de norm eenvoudig: alles wat gemaakt is om te zwemmen, mag hier gedragen worden”, zegt Marc Vlogaert, diensthoof­d sport van de gemeente Bornem. Mensen met huidproble­men mogen in het Bornemse zwembad Breeven ook een T-shirt dragen, terwijl zulke shirts in bijna alle andere zwembaden verboden zijn. “Het dragen van kledij is mogelijk mits toestemmin­g van het personeel,” aldus Vlogaert. Ook in het Turnhoutse zwembad Stadspark mogen vrouwen in boerkini het zwembad betreden. “Na onze heropening in februari 2017 werd deze regel ingevoerd. Het komt wel niet vaak voor dat vrouwen zich zo vertonen, omdat ze liever niet in het gezelschap van mannen zwemmen. Tweemaande­lijks organisere­n we ook een vrouwenavo­nd. Dan gebeurt het soms wel dat een vrouw in boerkini komt zwemmen”, zegt een baliemedew­erker.

Waar alle zwembaden het over eens zijn, is het niet verplichte­n van een badmuts. En bijna alle zwembaden stellen dat ze nog nooit iemand uit het water hebben gehaald wegens het dragen van aanstootge­vende kledij. Maar wél omdat zwemmers een te lange short of shirt droegen.

Automaat met zwembroeke­n

En wat als je badkleding niet aan de regels voldoet? Een aantal zwembaden zoals Lier en Westerlo voorziet in automaten waar mensen gepaste zwemkledij kunnen aankopen tegen een schappelij­ke prijs. “We willen mensen zo meteen een tweede kans geven om zich aan te passen. Door die automaat worden ze niet meteen op straat gezet,” zegt Jo Janssens van zwembad De Beeltjens in Westerlo.

In Aartselaar en Hemiksem kunnen klanten naar huis terugkeren om zich om te kleden. Hun ticketje blijft dan een tijdlang geldig.

Jo Janssens Zwembad De Beeltjes, Westerlo “Dankzij de automaten krijgen mensen een tweede kans.”

 ??  ?? FOTO GETTY IMAGES
FOTO GETTY IMAGES
 ??  ??
 ?? FOTO DIRK VERTOMMEN ?? Jo Janssens van zwembad De Beeltjens in Westerlo.
FOTO DIRK VERTOMMEN Jo Janssens van zwembad De Beeltjens in Westerlo.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium