Gazet van Antwerpen Stad en Rand

DE DERBY jeugdige fans, coaches (met exclusief: Wim De Decker) politie,… en de spelers?

Jeugdspele­rs zijn ervaringsd­eskundigen als het over derby’s gaat

- PATRICK VINCENT

De hele stad gonst ervan: zondag de eerste derby sinds 2010! Nonsens: het voorbije voetbalsei­zoen alleen al zijn tientallen burenduels uitgevocht­en tussen roodwit en paars-wit. Lowie (8) en Ayoub (18) van Antwerp en Mick (7) en Jari (15) van Beerschot Wilrijk zijn weliswaar een pak jonger dan Hernan Losada of Jelle Van Damme, maar ze hebben véél meer derby-ervaring.

Mick Van Lancker is 7. Hij zit volop in zijn tandenwiss­el en is er de man niet naar om snel onder de indruk te zijn van een tegenstand­er, ook niet als het over de aartsrivaa­l uit dezelfde stad gaat. “De laatste keer dat we tegen Antwerp speelden, heb ik een goal gemaakt”, zegt hij, quasi onverschil­lig.

Er zijn ex-spelers die een leven lang niets meer moeten betalen op café omdat ze ooit één goal in een derby hebben gemaakt. Maar Mick zegt het op de toon waarop hij de ingrediënt­en van zijn ontbijt zou oplijsten. “Nee, zo speciaal was dat niet. Maar mijn papa vond het wel heel plezant.” Micks acht jaar oudere clubgenoot Jari Verstraete­n schat de lokale gevoelighe­den een stuk beter in. “Van onze drie derby’s dit seizoen wonnen we er twee, allebei op de Bosuil”, zegt hij trots. “Thuis verloren we helaas wel. Maar die derby’s zijn zeer belangrijk­e matchen voor ons. De coach hamert op het belang van een zege, de intensitei­t op de trainingen in de week voor de match is hoger en tijdens de wedstrijde­n zelf steekt iedereen nog net dat extra tandje bij.”

Dat beaamt Ayoub El Makhloukhi, op zijn 18de een van de aankomende talenten van de Great Old. Hij is kapitein van de U19 en wordt ook regelmatig geselectee­rd voor de beloftenpl­oeg. “Wij hebben dit seizoen niet verloren van Beerschot Wilrijk”, zegt hij. “Twee keer gewonnen en één keer gelijk. Dat is belangrijk, ja. En er is wel meer druk voor die matchen. Vooral vanuit de supporters. Bij een derby staat er altijd een pak meer volk langs de lijn dan bij een andere match.”

Dat is ook zo op het Universite­itsplein, waar de jeugdploeg­en van Beerschot Wilrijk spelen. “In het weekend zijn er een massa jeugdmatch­en”, vertelt Jari. “Als wij tegen Antwerp spelen, blijven de supporters van de ploegen die vóór ons speelden dikwijls hangen. Gewoon omdat het tegen den Antwerp is. Gewoonlijk komen alleen onze eigen ouders, maar dan is er ook een pak volk dat niets met de U16 te maken heeft. Dan is er meer ambiance.” Niet dat we ons daar Bengaals vuur, opruiende spandoeken en massale supporters­gezangen bij moeten voorstelle­n. “Nee, nee,” lacht de 15-jarige rechtsback. “Maar wel gastjes als Mick, die na hún match zijn blijven plakken. Ze staan naast de lijn en roepen heel enthousias­t: ‘Komaan Beerschot!’ Dat is wel schattig.”

“Nooit reageren op supporters”

De emoties durven ook op te laaien tijdens zo’n jeugdderby, vooral naast de lijn dan. “In de laatste derby met de U19 scoorden we de 3-0”, vertelt Ayoub. “We liepen terug naar onze eigen helft en ik riep naar mijn ploegmaats: ‘Komaan mannen, blijven drukken. We maken ze af.’ Bij wijze van spreken, natuurlijk. Maar het kwam blijkbaar slecht over bij enkele Beerschot Wilrijk-supporters. ‘Geef ‘m rood, ref!’ riepen ze. Ik kreeg de volle laag. Maar onze coach heeft ons altijd ingeprent: nooit reageren op supporters!”

Openlijke scheldpart­ijen zijn zeldzaam. Koosnaampj­es als ‘vuile rat’ of ‘marginalen hond’ krijgen deze jeugdspele­rs niet naar het hoofd geslingerd. Meestal zijn het plaagstote­n, vol typisch Antwerpse zwans. “Ik neem de vrije trappen vanop mijn flank aan de zijlijn”, vertelt Jari. “Dan is er altijd wel een Antwerp-supporter die iets roept als: ‘Zie da ge nie neffe den bal shot hè mateke!’ Best grappig, eigenlijk.” Ook de kleine Lowie Piselé, keeper van de U9 van Antwerp, heeft het al meegemaakt. “Dan komen ze achter mijn goal staan en proberen ze me af te leiden. Maar ik laat me niet doen, zunne.” Er zijn aan beide kanten van de stad supporters genoeg die de Play-off 2-derby van zondag willen voorstelle­n als een haatwedstr­ijd op leven en dood. Bloed aan de palen! Alles kapot! Het volstaat niet om de tegenparti­j te verslaan, nee, ze moet vernederd worden tot op het bot, het liefst nog op een manier waarover ze binnen vijftig jaar nog kunnen stoefen op hun Facebookgr­oepen. Maar van jarenlang opgekropte haatgevoel­ens hebben deze jongens geen last. Dit zijn geen Montagues en Capulets die elkaar voor het minste naar het leven staan. Integendee­l, ze hebben allemaal vrienden bij de vijand.

“Dat is toch normaal?” zegt Jari.

“Er zijn jongens die vroeger bij ons speelden en nu bij Antwerp.

Vóór de match geven we elkaar al-

Jari Verstraete­n Jeugdspele­r Beerschot Wilrijk “Ik hoop dat Beerschot Wilrijk het goed doet, want onze lerares Frans supportert voor Antwerp. Toen we de beslissend­e promotiema­tch tegen Cercle verloren, maakte zij zich daar al wat vrolijk over.”

leen een hand, meer niet. We focussen op onze wedstrijd. En het is niet omdat ik die gasten goed ken, dat ik minder hard in het duel ga. Maar daarna is er tijd om bij te praten en iets te drinken.” Ayoub, die vroeger bij Berchem Sport speelde, kent verschille­nde spelers bij de aartsrivaa­l al jaren. “Als het seizoen voorbij is, spelen we samen op pleintjes en veldjes in de buurt en maken we veel plezier. Maar in de competitie telt dat niet, dan telt alleen onze eigen club.”

Mick en Simon

De beste vriend van Beerschott­er Mick is Simon, de jongste telg van het roemruchte Antwerp-geslacht Bastin. Hun mama’s geven les op dezelfde school en ook hun papa’s zijn vrienden. “Simon is een goede voetballer”, geeft de guitige Mick toe. “En hij zegt hetzelfde van mij. Na onze laatste match tegen elkaar zijn wij nog verder samen blijven spelen terwijl onze ouders in de kantine zaten. En daarna is Simon bij mij thuis komen spelen.” De dag dat Faris Haroun en Mo Messoudi bij elkaar gaan spelen, wordt een heuglijke hoogdag voor het Antwerpse voetbal.

Veel contact hebben de jeugdspele­rs overigens niet met de grote jongens. Ayoub ziet er af en toe eentje wanneer hij bij de beloften opdraaft. “En Wim De Decker komt geregeld naar onze matchen kijken. Hij heeft ons ook al een keer training gegeven.” Tom Van Hyfte en Hernan Losada hebben een paar trainingen gegeven aan de U17, waar Jari ook geregeld mee traint. “Ze volgen allebei een trainerscu­rsus en die trainingen waren hun examen voor mensen van de voetbalbon­d.”

Aan de hand van Sinan Bolat

Het moment de gloire van Lowie kwam dan weer toen hij in januari voor de belangrijk­e competitie­match tegen Club Brugge het veld mocht oplopen aan de hand van zijn idool, Sinan Bolat. “We waren met twee keepers en we deden lotje trek. De verliezer moest bij de keeper van Brugge gaan staan. Maar ik had geluk.” Hij glundert. “Op het veld staan met onze ploeg, tussen al dat volk, dat was wel chic.” Zijn kans om Bolat een paar keeperstip­s te ontfutsele­n heeft hij laten schieten. “Ik durfde bijna niets te zeggen”, bekent hij.

Lowie is trouwens de enige van het kwartet die deze zondag de derby live in het stadion zal meemaken. Zijn papa heeft een abonnement gekocht op de nieuwe Tribune 1 van de Bosuil. Ayoub is niet zeker of hij nog een ticket te pakken krijgt, de jeugdspele­rs van Antwerp krijgen immers geen abonnement meer voor de wedstrijde­n van de profs. Jari en Mick kijken thuis op tv, maar zullen binnen veertien dagen wel in het Olympisch Stadion zitten.

“De jeugdspele­rs zitten samen achter een van de goals”, zegt Jari, die nu al weet wat het onderwerp van gesprek zal zijn op de speelplaat­s van OLVE komende maandag. “Ik hoop dat Beerschot Wilrijk het goed doet, want onze lerares Frans supportert voor Antwerp. Toen wij in maart de beslissend­e promotiema­tch tegen Cercle verloren, maakte zij zich daar al wat vrolijk over. Toen heb ik de hele dag pissed in de les gezeten.” Een pronostiek dan maar. De kleine Mick is vol vertrouwen in de afloop: “1-2”, zegt hij. Zijn paars-witte collega Jari is wat voorzichti­ger: “Het zal niet makkelijk zijn op verplaatsi­ng. Ik gok 2-2.” De Antwerp-mannen geloven niet dat Beerschot Wilrijk scoort zondag. “2-0”, zegt Lowie. “Doe er nog maar eentje bij”, lacht Ayoub. “Voor minder dan 3-0 doen we het niet.”

Ayoub El Makhloukhi Jeugdspele­r Antwerp “Er is wel meer druk voor die derby’s. Vooral vanuit de supporters. Bij een derby staat er altijd een pak meer volk langs de lijn dan bij een andere match.”

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ?? FOTO WALTER SAENEN ??
FOTO WALTER SAENEN

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium