Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Zelfs geen inschattin­gsfoutje”

Zegezekere Vandeput (N-VA) krijgt neuzen in dezelfde richting

- TEX VAN BERLAER

Noch minister Steven Vandeput, noch het leger zijn hun boekje te buiten gegaan. Dat is de conclusie van twee audits naar wie wat wist over een Amerikaans­e memo over de levensduur­verlenging van de F-16-gevechtsvl­iegtuigen. Tijdens een tumultueuz­e toelichtin­g van die audits in de Kamer verdedigde een strijdbare Vandeput zijn werkwijze. Maar de oppositie is niet overtuigd: “Alles wijst op een doofpotope­ratie.” Hoe dan ook komen er volgende week nog hoorzittin­gen.

Ging de legertop in de fout door de informatie over de F-16rapporte­n niet door te sturen naar de minister?

Zowel een interne als externe audit binnen het leger stellen van niet. Toen de legertop ervoor koos om de memo van Lockheed Martin niet door te sturen naar minister van Defensie Steven Vandeput (N-VA), werd geen enkele wet of interne regel overtreden, klinkt het. Vooral het interne onderzoek benadrukt dat “geen aanwijzing­en zijn gevonden dat er bewust informatie werd achtergeho­uden”. De audits wijzen met andere woorden het scenario van een samenzweri­ng van de hand. Maar één audit spreekt wél over contact tussen Defensie en het kabinet-Vandeput. In februari maakte het leger een kabinetsdi­recteur duidelijk dat de resultaten van de memo van Lockheed “onbruikbaa­r” waren. Volgens de oppositie het bewijs van een “doofpotope­ratie”. Ook meerderhei­dspartij CD&V stelt zich vragen bij de manier waarop Defensie zelf een studie onbruikbaa­r achtte.

Is de minister de controle over zijn leger kwijt?

Een mogelijke vertrouwen­sbreuk tussen de minister en “zijn” leger is afgewend. Op het toppunt van de heisa sprak Vandeput nog over een “zware inschattin­gsfout” binnen Defensie, maar die woorden wil hij niet meer herhalen. Voor Vandeput zijn de audits een bewijs van de integritei­t van het leger. Wel geeft hij toe dat het “handiger” zou zijn geweest dat hij de memo eerder in handen had gekregen.

Maar de oppositie zit nog steeds met vragen. Zo is er geen verklaring voor enkele opgedoken interne e-mails, waaruit blijkt dat er druk werd gezet binnen het leger om de memo niet hogerop te zenden.

Moeten we de F-16’s nu oplappen of vervangen?

Vandeput is vastberade­n: de procedure om de F-16’s te vervangen gaat gewoon door. Bovendien presenteer­de luitenant-generaal Rudy Debaene nieuwe technische informatie van de Amerikaans­e luchtmacht. Daaruit blijkt dat de levensduur van de F-16’s enkel op een verantwoor­de manier kan worden verlengd als 90% van de vluchtgege­vens geregistre­erd zijn, over heel de levensduur van de vliegtuige­n. Maar dat is om technische redenen niet mogelijk, blijkt nu.

Maar de oppositie krijgt volgende week de gelegenhei­d om centrale figuren te ondervrage­n over de kwestie. Hoogstwaar­schijnlijk vaardigt ook Lockheed Martin iemand af naar de parlementa­ire hoorzittin­g. Oppositiel­eden als Dirk Van der Maelen (sp.a) wetten de messen nu al voor die krachtmeti­ng, die hen een laatste kans biedt om Vandeput politieke schade te berokkenen.

 ?? FOTO BART DEWAELE ?? Steven Vandeput verdedigde zijn werkwijze in de Kamer.
FOTO BART DEWAELE Steven Vandeput verdedigde zijn werkwijze in de Kamer.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium