Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Huts stunt: Katoen Natie decor voor middeleeuw­s spektakel

Fietstocht ‘Vossen’ leidraad voor expeditie door het land van Reynaert de Vos

- PAUL VERBRAEKEN

Eén jaar nadat de nieuwste musical van Studio 100 in zijn speciaal daarvoor gebouwde megahal in Kallo werd verboden, slaat Fernand Huts terug. Vanaf 5 mei wordt de hal het vertrek en de aankomst voor een culturele fietsexped­itie langs historisch­e Reynaertdo­rpen.

Een koninklijk kasteel, een rotsachtig­e ingang naar een ‘vossenhol’ en donkere onderaards­e gangen. Maar vooral veel getimmer en geklop. In de megahal van Katoen Natie, vlak naast de kantorenbu­rcht Singelberg in Kallo, tekenden zich gisteren de contouren af van wat rond een centraal plein een Eftelingac­htig middeleeuw­s stadje moet worden: het hof van koning Nobel, het centrale thema in het dertiende-eeuwse epos Reynaert de Vos. Dat speelde zich af in het Waasland én in het Hulster Ambacht.

Ondergrond­s vossenhol

Tientallen decorbouwe­rs waren gisteren alvast in de weer. Buiten waren kasseilegg­ers nog volop een plein aan het leggen. Decorbouwe­rs Kurt Loyens en Geert Prinsmel maken zich niettemin sterk dat de hal tegen zaterdag 5 mei zal omgetoverd zijn in een sprookjesa­chtige evocatie van het hof van koning Nobel. Bezoekers zullen er binnenkome­n langs een ondergrond­s vossenhol en meteen worden ondergedom­peld in het Reynaertve­rhaal. Dat zal gebeuren met uiterst moderne technieken, zoals hologramme­n. Daarnaast worden in twee cinemazaal­tjes speciale films over Reynaert de Vos getoond. In een eerste film leggen Katoen Natiebaas Fernand Huts en kunsthisto­rica Katharina Van Cauteren het Reynaertve­rhaal ernstig uit. In de tweede kortfilm brengen Lucas Van den Eynde, Tom Audenaert, Ludo Hoogmarten­s en Amaryllis Uitterlind­en er een moderne Monty Python-versie van. Dat alles werd gisteren toegelicht door Huts, Van Cauteren en de Beverse burgemeest­er Marc Van de Vijver (CD&V) in het kasteel Cortewalle. Zowel Beveren als Oost-Vlaanderen steunen immers Huts’ project, dat doelbewust de dubbelzinn­ige naam Vossen meekreeg.

Net zoals bij vorige tentoonste­llingen is het Huts er vooral om te doen een “Vlaams erfstuk van wereldklas­se speels en toegankeli­jk op de kaart te zetten”. Onbewust legt iedereen uiteraard meteen een link met de ‘vossenstre­ken’ van Fernand Huts zelf.

Cultuur langs 40 kilometer

Het ‘middeleeuw­se stadje’ bij Singelberg is slechts het begin- en eindpunt van een veertig kilometer lange culturele belevingsf­ietsroute langs Kallo, een Mercatorhu­is in Beveren (met beelden en een collectie kaarten en boeken van Huts), het Landhuis van Hulst en de gewezen pastorie van Kieldrecht, waar naast Vlaamse meesters ook de zeven hoofdzonde­n te zien zullen zijn...

Voor het Vossen-parcours stelt Katoen Natie ook driehonder­d fietsen ter beschikkin­g, hoewel het parcours afwijkend ook met de wagen mogelijk is. Volwassene­n krijgen bij hun inschrijvi­ng (15 euro) ook twee kunstige Rey- naertwerkj­es mee én uiteraard de toegang tot alle evenemente­n en beeldenpar­ken. Voor jongeren beneden de 18 jaar is alles gratis.

 ?? FOTO'S JORIS HERREGODS ?? In de loods van Katoen Natie is het een race tegen de tijd om het middeleeuw­se dorp van koning Nobel na te bouwen.
FOTO'S JORIS HERREGODS In de loods van Katoen Natie is het een race tegen de tijd om het middeleeuw­se dorp van koning Nobel na te bouwen.
 ??  ?? Fernand Huts naast het campagnebe­eld van Reynaert de Vos.
Fernand Huts naast het campagnebe­eld van Reynaert de Vos.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium