Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Grootstede­lijk probleem”

Stad heeft minste zonnepanel­en van hele provincie, maar dat heeft zo zijn redenen

- JAN STASSIJNS

Overal in de provincie ziet u zonnepanel­en. Maar in de stad Antwerpen moet u toch al goed zoeken, want slechts 5,2% van de Antwerpena­ars heeft zonnepanel­en. De stad scoort daarmee het laagst van alle Antwerpse gemeenten.

Zonnepanel­en blijven een platteland­sfenomeen. Steden zoals Antwerpen lopen achter. 5,2% van de Antwerpena­ars heeft zonnepanel­en en daarmee staat de stad het laagst in de rangschikk­ing van gemeenten in de provincie Antwerpen. De voorlaatst­e in het rijtje is Schoten, waar 8,8% van de inwoners zonnepanel­en heeft. Op de eerste plaats prijkt Dessel, met 29,7%.

“We zien het in alle grootstede­n”, zegt Alex Polfliet, energie-expert en zaakvoerde­r van Zero Emission Solutions, een bedrijf dat Vlamingen wil bijstaan in het overstappe­n naar groene energie. “Daar zijn drie redenen voor. Het gemiddeld patrimoniu­m in de stad is veel ouder dan in andere gemeenten en veel daken zijn gewoon niet geschikt voor zonnepanel­en. Het percentage woningen dat eigendom is van de bewoners, ligt ook veel lager. Er zijn meer huurwoning­en en huurders plaatsen nu eenmaal geen zonnepanel­en. Tot slot is het aandeel appartemen­tsgebouwen ook veel groter en op die daken is het veel moeilijker om zonnepanel­en te plaatsen.”

“Minder zichtbaar”

Dat zegt ook Bram Leys van Ohzon, een Antwerpse installate­ur van zonnepanel­en met tien jaar ervaring. “Ik heb al verschille­nde panelen geplaatst in de stad, maar de afgelopen vier jaar niet meer”, zegt Leys. “Mijn werk speelt zich vooral af buiten Antwerpen. De stad heeft heel veel oude gebouwen, die vaak ook erg hoog zijn, en een beperkte dakoppervl­akte hebben. Kleine installati­es op lastige locaties maakt het ook duurder, wat het financieel rendement vermindert. Dat wil niet zeggen dat het niet kan. Ik heb er twaalf op mijn dak en verbruik slechts 500 kilowatt/uur. De rest produceer ik zelf. Het is ook zo dat zonnepanel­en in het Antwerpse straatbeel­d minder zichtbaar zijn. Dat speelt volgens mij ook mee. Ik heb een collega in het Waasland, waar je overal zonnepanel­en ziet opduiken en dat zet mensen ook aan om er zelf over na te denken.” Volgens Paul Cordy (N-VA), districtsb­urgemeeste­r van Antwerpen is een inhaalbewe­ging in de steden dringend nodig. Om het aantal zonnepanel­en in de stad omhoog te krikken, pleit hij voor de invoering van ‘zonnedelen’, een regeling waarbij particulie­ren of bedrijven investeren in zonnepanel­en op andermans dak. “Met de stroom die je zo opwekt, daalt je energiefac­tuur, maar vandaag is dat wettelijk nog niet toegestaan. De bal ligt in het

Bram Leys Installate­ur zonnepanel­en ‘‘Ik heb al vier jaar geen zonnepanel­en meer gelegd in de stad, maar dat wil niet zeggen dat ik het niet kan.’’

kamp van Vlaams minister van Energie Bart Tommelein (Open Vld). We hopen dat hij er snel werk van maakt.” “Dat doen we ook”, zegt Tommelein. “In een halfjaar starten we een proefproje­ct op dat grondig geëvalueer­d zal worden, daarna rollen we het systeem van zonnedelen verder uit.”

Coöperatie­s

Energie-expert Alex Polfliet gelooft niet in zonnedelen als zaligmaken­de oplossing. “Ik ben niet tegen, want alle beetjes helpen”, zegt hij. “Maar het financieel voordeel is veel kleiner. Als je zonnepanel­en op je eigen dak plaatst, heeft dat een rechtstree­ks effect op je energiefac­tuur. Bij zonnedelen komt jouw stroom van een andere locatie, bij wijze van spreken. Via het openbaar, waarvoor je dus ook nog moet betalen. Een beter alternatie­f is het systeem van de coöperatie­s, waarmee je ook investeert in zonnepanel­en op andermans dak, maar de opgewekte stroom verkoopt aan de eigenaar van het gebouw. Dat zou meer gepromoot moeten worden.”

 ?? FOTO JORIS HERREGODS ?? De daken van gebouwen in de stad lenen zich vaak niet tot het leggen van zonnepanel­en. Maar het kan dus wel.
FOTO JORIS HERREGODS De daken van gebouwen in de stad lenen zich vaak niet tot het leggen van zonnepanel­en. Maar het kan dus wel.
 ?? FOTO RR ??
FOTO RR

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium