Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Breek uit je comfortzon­e

- Sakina Elkayouhi

Ik denk dat elke journalist zich zijn eerste mediaopdra­cht nog goed herinnert. Voor mij was dat een artikel bij het jongerenag­entschap StampMedia, inmiddels vier jaar geleden. Het was een moment van breken uit mijn comfortzon­e. De reden? Beste lezer, dat bent u. Ik heb altijd geweten dat ik geboren ben om verhalen te vertellen. Als kind was ik nergens anders goed in: sporten lag me niet, dansen was een gillertje en laat ik niet beginnen over mijn kennis van exacte vakken. Wat me wel fascineerd­e, waren mensen, hun verhalen en hun drive.

Dat wereldje van reporters en presentato­ren, daar wilde ik deel van uitmaken, maar ondanks mijn passie, is werken in de Vlaamse mediasecto­r een uitdaging. Vooral als jonge wijsneus uit Nederland, met mysterieuz­e roots en een flinke dosis goesting, maar met een angst om te publiceren. Noem het faalangst of iets dat tussen de oren zitten, maar u zou wellicht dit stuk niet gelezen hebben als ik mezelf op een druilige donderdagm­iddag niet zou hebben ingeschrev­en voor een workshop bij StampMedia. StampMedia is een agentschap dat een stem geeft aan jongeren in de media. En laat het net dit agentschap zijn dat deze week tien jaar bestaat. StampMedia is nu hét Vlaamse mediacentr­um voor jongeren en dit is een mooi moment om terug te blikken op die tien jaar.

Kent u StampMedia niet? Geen probleem, dan praat ik u bij. De bestaansre­den van het agentschap is enerzijds om jongeren mediawijs te maken en anderzijds om redacties jongerenwi­js te maken. Het gaat om alle jongeren, van allerlei sociale klassen, culturele achtergron­den en seksuele geaardhede­n. Diversitei­t is niet het einddoel, diversifië­ren is eerder het werkwoord. Divers in denken over hoe verschille­nde jonge mediatalen­ten zich kunnen ontplooien en tegelijker­tijd redacties tools aanbieden. StampMedia doet dit al tien jaar met 1.100 jongeren tussen 16 en 26 jaar die journalist­ieke verhalen publiceren. Hun werk is door meer dan 75 media overgenome­n, waaronder Gazet van Antwerpen, knack.be en vrtnws.be..

Misschien herkent u een bekend gezicht als voormalige StampMedia reporter? Stand-upcomedian en televisiep­resentator Kamal Kharmach (VRT) is er één, net als radioprese­ntatrice Marieke Van Cauwenberg­he (VRT). Hetzelfde geldt voor vele anderen, onder wie ikzelf, Sakina Elkayouhi van Gazet van Antwerpen.

Want ik heb mezelf uiteindeli­jk wel uit die comfortzon­e gehaald. Leve StampMedia! Leve breken met comfortzon­es en de toekomst van journalist­iek!

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium