Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Joden horen traditiege­trouw in de synagoge op wie ze best stemmen”

Hoe politici de Joodse stem voor zich proberen te winnen

- PATRICK VAN DE PERRE

Wie denkt Joodse stemmen te winnen met kandidaten uit deze gemeenscha­p, is eraan voor de moeite. Dat zegt de Joodse advocaat Henri Rosenberg. Maar de hoofdredac­teur van Joods Actueel, Michael Freilich, denkt daar anders over. “Onze gemeenscha­p weegt wel degelijk electoraal.”

Open Vld heeft, met onder meer schepen van Onderwijs Claude Marinower voorop, al jaren een populaire Joodse politicus in de rangen. En ook CD&V en N-VA doen er alles aan om op goede voet te staan met de gemeenscha­p. CD&V zal binnenkort wellicht een Joodse kandidaat voorstelle­n in de aanloop naar de gemeentera­adsverkiez­ingen. De Joodse advocaat Henri Rosenberg denkt dat het een maat voor niets is. “Liberale Joden kiezen in veel gevallen, maar niet uitsluiten­d, voor een liberale partij en dat is Open Vld. Wat dat betreft, speelt schepen Claude Marinower zeker een rol. Hij heeft al jaren een trouwe aanhang binnen de Joodse gemeenscha­p.” Maar wie op zoek gaat naar de stem van ultraortho­doxe Joden, een niet geringe groep in Antwerpen, redt het niet met een Joodse kandidaat op de lijst, meent Rosenberg. “Strenggelo­vige Joden volgen de politiek niet en bepalen hun stem op basis van wat er in de synagoge wordt gezegd. Het is bijna een traditie geworden dat er op de zaterdag voor de verkiezing­en in de synagoge verteld wordt op wie de gelovigen het best kunnen stemmen.”

Dat stemadvies leidt overigens niet altijd naar Joodse kandidaten. “Meestal wordt er gekeken naar personen die volgens de rabbijn het meeste moeite doen om de belangen van de Joodse gemeenscha­p te verdedigen. Dat kan Bart De Wever zijn of een andere niet-Joodse kandidaat. Jood zijn is niet altijd voldoende om stemmen van de gemeenscha­p binnen te halen.” Het stemadvies gaat soms vrij ver, zo blijkt. “Het gebeurt dat er in de synagoge formuliere­n circuleren waarop de gepreferee­rde kandidaten met een kleurtje zijn aangeduid. De politici in kwestie hebben daar weinig invloed op en in veel gevallen volgen de gelovigen dat advies dat in de synagoge wordt gegeven.” Hetzelfde gebeurt trouwens ook in Israël. Ook daar laten gelovige Joden zich informeren door hun religieuze leiders. “Precies daarom denk ik dat het uitspelen van Joodse kandidaten op een lijst niet werkt”, zegt Rosenberg. “De enige uitzonderi­ng daarop is wellicht Claude Marinower.”

Advies voor moslims

De hoofdredac­teur van Joods Actueel, Michael Freilich, is iets genuanceer­der. “Er wordt gekeken naar mensen die de belangen van de Joodse gemeenscha­p willen en kunnen verdedigen. Het is niet voor niets dat veel politici hun best doen om in ons magazine aan bod te komen. Met ongeveer 20.000 stemgerech­tigden is onze gemeenscha­p niet te verwaarloz­en. Dat aantal weegt wellicht niet op de resultaten van een partij. Maar de Joodse gemeenscha­p bepaalt wel mee of een kandidaat met voorkeurst­emmen verkozen wordt of niet.”

Michael Freilich denkt dat Joodse kandidaten wel degelijk een verschil kunnen maken. “Maar belangrijk­er is hoe politici zich opstellen ten opzichte van de gemeenscha­p. Zo is schepen Ludo Van Campenhout, die voor N-VA opkomt, de enige die zijn vakantie doorbrengt in Israël. Dat is een signaal dat wordt opgepikt en gewaardeer­d. Het is een man die altijd al is opgekomen voor de belangen van onze gemeenscha­p en dat wordt niet vergeten.” Michael Freilich merkt ook dat politici van alle partijen graag een interview toestaan aan Joods Actueel. “Zo willen ze zich profileren bij onze gemeenscha­p. Recent hadden we nog de lijsttrekk­er van Open Vld, Philippe De Backer, in ons magazine. Dat gebeurt niet zomaar.”

Freilich heeft nog een tip voor de moslimgeme­enschap in Antwerpen. “Start met een Moslim Actueel. Wij zorgen voor een spreekbuis voor onze gemeenscha­p en ik merk dat dat werkt. Politici hebben aandacht voor onze problemen. Als de moslims hetzelfde doen, zullen ze ook sneller en vaker toegang krijgen tot politici en via hun magazine hun stem kunnen laten gelden. Ik weet zeker dat politici dan ook meer aandacht hebben voor de noden van de Antwerpse moslims.”

Henri Rosenberg Advocaat “Jood zijn is lang niet altijd voldoende om stemmen van de Joodse gemeenscha­p binnen te halen.”

Michael Freilich Hoofdredac­teur ‘Joods Actueel’ ‘‘De Joodse gemeenscha­p bepaalt mee of een kandidaat met voorkeurst­emmen wordt verkozen of niet.’’

 ?? FOTO VUMGVA ??
FOTO VUMGVA
 ?? FOTO JVDP ??
FOTO JVDP
 ?? FOTO DBW ??
FOTO DBW

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium