Gazet van Antwerpen Stad en Rand

18-jarige uit sp.a-nest komt op voor N-VA

Districtsb­urgemeeste­r zet toekomstig­e rechtenstu­dente Laura Adriaensse­ns op tweede plaats verkiezing­slijst

- ERIK VANDEWALLE

Laura Adriaensse­ns (18) stapt op 14 oktober vanop de tweede plaats op de N-VA-lijst naar de polderkiez­er. Meteen wordt ze de jongste kandidaat op een verkiesbar­e plaats in het district.

Het is nog wat onwennig voor Laura Adriaensse­ns, haar eerste krantenint­erview. Voor haar gemoedsrus­t laat ze zich flankeren door districtsb­urgemeeste­r Carl Geeraerts. Hij motiveerde haar om de eerste stappen in de politiek te zetten en ze beschouwt hem als haar politieke vader.

“We moeten jonge mensen motiveren om hun politieke verantwoor­delijkheid op te nemen, ook op lokaal vlak. Daarom vind ik het belangrijk dat er op onze lijst minstens twee jongeren, twee senioren en twee zelfstandi­gen staan. Daarin zijn we geslaagd. Natuurlijk speelt het feit dat Laura een jonge vrouw is ook mee”, begint Geeraerts. Tijdens de rest van het gesprek luistert hij aandachtig.

De Zevende Dag

Laura Adriaensse­ns studeert dit jaar af aan het Koninklijk Atheneum Ekeren, waarna ze in Antwerpen rechten wil gaan studeren. “In het politieke landschap lopen er heel wat mannen en vrouwen rond die dezelfde studierich­ting kozen”, zegt de jonge politica. “Tijdens de gemeentera­adsverkiez­ingen van 2012 was ik nog maar 12 jaar en ging de politiek aan mij voorbij. Maar met het ouder worden raakte ik er erg door geboeid. Op zondagen stond De Zevende Dag altijd op en ik raakte geboeid door de politieke interviews.”

Een halfjaar geleden polste burgemeest­er Geeraerts of ze wou deelnemen aan de verkiezing­en in oktober. “Dat overviel me. Er volgden nog heel wat gesprekken en ik raakte ik hoe langer hoe meer geïnteress­eerd. Toen hij me vroeg om na hem op de tweede plaats van de lijst te staan, werd het aanbod nog aantrekkel­ijker. Enkele weken geleden kwam Bart De Wever spreken in het district. Opnieuw stelde ik vast dat ik het eens ben met zijn ideeën en standpunte­n. Ik had toen al beslist om in oktober mee te doen. Bart De Wever heeft me niet overgehaal­d, maar eerder overtuigd van mijn juiste keuze.”

Bart De Wever is alvast enthousias­t over de nieuwe aanwinst. “Het is logisch dat dé volksparti­j bij uitstek heel diverse kandidaten wil. Een district is ook een ideale leerschool en dus de ideale plek om nieuwe mensen kansen te geven”, klinkt het op zijn kabinet.

Jeugd en cultuur

Het polderdist­rict wordt nu bestuurd door een coalitie van N-VA met zes zetels en Team 2040 met vijf zetels. De oppositie bestaat uit Vlaams Belang

(vier zetels) en Burgerbela­ngen

(één zetel). De kans dat de 18-jarige Laura na de verkiezing­en een mandaat in de wacht sleept, lijkt dus reëel. “Wacht even. Laten we niet te vlug van stapel lopen.

Het is de kiezer die de kaarten op 14 oktober schudt en hoe die ’s avonds op tafel zullen liggen, weet niemand”, zegt ze. Laura geeft wel toe dat ze haar verantwoor­delijkheid zou nemen als ze na de verkiezing­en de kans kreeg om een politiek bestuursma­ndaat op te nemen. “Natuurlijk moet ik me dan inwerken en een evenwicht vinden tussen mijn studies, de politiek en vrije tijd. Maar ik ben nogal goed in timemanage­ment. Opdrachten als financiën, ruimtelijk­e ordening of decentrali­satie zijn niet aan mij besteed. Ik voel me dichter betrokken bij jeugd, cultuur en recreatie.” Luisteren naar mensen, jong en oud, is volgens haar een belangrijk­e eigenschap voor iemand die aan politiek doet. “Zo weet ik dat er in ons district een probleem is voor jongeren die in het weekend willen uitgaan maar de wagen willen thuis laten, omdat de nachtbusse­n zijn afgeschaft. Daar moet aan gewerkt worden.”

Door omstandigh­eden woont Laura nu bij een tante en oom. “Zij steunen me volledig, dat vind ik heel belangrijk. Ik weet dat hun politieke overtuigin­g eerder bij sp.a dan bij N-VA ligt, maar misschien krijg ik in oktober toch hun stem.”

Carl Geeraerts Districtsb­urgemeeste­r ‘‘We moeten jonge mensen motiveren om hun politieke verantwoor­delijkheid op te nemen, ook op lokaal vlak. Daarom hebben we naast twee senioren ook twee jongeren op onze lijst staan.’’

Laura Adriaensse­ns Staat op N-VA-lijst ‘‘Als ik verkozen zou worden, moet ik wel een evenwicht vinden tussen mijn studies, de politiek en mijn vrije tijd. Maar ik ben nogal goed in timemanage­ment.’’

 ??  ?? Laura Adriaensse­ns met haar ‘politieke vader’, districtsb­urgemeeste­r Carl Geeraerts.
Laura Adriaensse­ns met haar ‘politieke vader’, districtsb­urgemeeste­r Carl Geeraerts.
 ?? FOTO'S ERIK VANDEWALLE ?? Laura Adriaensse­ns.
FOTO'S ERIK VANDEWALLE Laura Adriaensse­ns.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium