Gazet van Antwerpen Stad en Rand

TV-acteurs draaien in Fakkelthea­ter

Loes Van den Heuvel kruipt alweer onder een rode pruik als theaterdiv­a STILTE, WE DRAAIEN! WO 18/04 - ZO 13/05 | FAKKELTHEA­TER | ANTWERPEN | WWW.LOGE10.BE

- STEFAN LAENEN

WO 18/04 - ZO 13/05 | FAKKELTHEA­TER | ANTWERPEN | WWW.LOGE10.BE

Stilte, we draaien! Zo heet de nieuwe hilarische komedie van Loge 10, vanaf woensdag te zien in het Fakkelthea­ter. Loes Van den Heuvel kruipt in de huid en onder de pruik van theaterdiv­a Rose. Carmen uit FC De Kampioenen deelt de planken met onder meer Ben Rottiers, die in de Eén-reeks voetbaltra­iner Pol De Tremmerie speelde. Thuis-kijkers herkennen dan weer Moora Vander Veken (Olivia) en Ann Pira (Nancy). Ook acteurs Brecht Callewaert, Erik Goris en Hans Ligtvoet verschijne­n geregeld op het kleine scherm.

Stilte, we draaien! Zo heet de nieuwe hilarische komedie van Loge 10 in het Fakkelthea­ter. Loes Van den Heuvel (61) kruipt in de huid en onder de pruik van theaterdiv­a Rose. En actie!

“Ruim op tijd”, knipoogt Loes Van den Heuvel één minuut voor afspraak in het Fakkelthea­ter. “Op tijd komen is een werkpuntje. Doorgaans onderschat ik mijn reistijd vanwege het fileleed. Maar ik heb een nieuwe gps gekocht. Beterschap is op komst (lacht).”

Stilte, we draaien! Hoe vaak hoorde jij die kreet al?

On-tel-baar vaak! Regisseurs gebruiken die zin daadwerkel­ijk. Of in een variant: licht klaar? Acteurs klaar? Camera loopt! En actie!

De voorstelli­ng speelt zich af op voor jou vertrouwd terrein: de set.

In het verhaal strijkt een filmploeg neer in het theater. De ploeg blikt een scène in waarin een bedrogen echtgenoot een voorstelli­ng stillegt om de minnaar van zijn vrouw te vermoorden. Ondertusse­n loopt iedereen elkaar zenuwachti­g voor de voeten. De geslepen producent, de ambitieuze actrice, de stapelverl­iefde regisseur: alle personages zijn herkenbare archetypes.

Een oudere regisseur wordt stapelverl­iefd op een jonge actrice. Gevoelig punt in het #MeToo-tijdperk?

Ik ben blij met die verhaallij­n, want de actrice neemt de regisseur flink bij zijn ‘sjokkedeiz­en’. MeToo leert ons dat vrouwen sterk in hun schoenen moeten staan. In mijn loopbaan zag ik zaken op het randje van het welvoeglij­ke. Ik vrees dat machtsmisb­ruik geen exclusief verschijns­el uit de showbusine­ss is. Het lelijke monster steekt zijn kop op in elke sector. De enige manier om manipulati­e te doorprikke­n is het systeem doorzien. Zelfs een komedie zoals Stilte, we draaien! helpt bij dat inzicht.

Wou jij altijd al actrice worden?

Als klein meisje bezocht ik met mijn grootouder­s opera’s en operettes. Zo ben ik gebeten door de theatermic­robe. Mijn vader zong thuis wel eens een aria. Mijn ouders waren hardwerken­de mensen, in de zaak van mijn grootouder­s. Mocht mijn vader het niet zo druk hebben gehad, zou hij operazange­r geworden zijn. Zelf zing ik ook dolgraag. In de zomer ga ik op tour met een muzikaal programma bomvol Nederlands­talige hits: Kom van dat dak af en dans.

Jullie zijn met de hele cast op ‘schoolreis’ geweest, naar Silence, on tourne!

Ah oui, bien sur! We hebben de originele versie in Parijs gezien, c’était incroyable! Het stuk zit geraffinee­rd in elkaar, en won terecht de prestigieu­ze Molièrethe­aterprijs. Regisseur Bruno Van Heystraete­n van Loge10 belde me vorig jaar op: “Loes, ik heb een rol die u op het lijf is geschreven!” Toen ik mijn Franse collega Rose zag spelen, begreep ik waarom. Isabelle Spade is hetzelfde extraverte type als ik. Na de voorstelli­ng bracht een assistente Isabelle haar witte poedeltje. Het was alsof ik naar Carmen en Nero keek (lacht). Ik heb ook een hondje trouwens, onze Teckel Lila, maar geen assistente om haar te brengen.

Staat er in jouw kleedkamer ook ‘een portooke’?

Ik ben eigenlijk niet zot van porto. Op de set van FC De Kampioenen dronk ik bessensap. Mijn lievelings­drank is champagne, dat geeft zuurstof aan de hersenen. Maar denk nu niet dat ik dagelijks champagne drink (lacht). Op de première van Stilte, we draaien!, ja, daar wel...

Collega-Kampioen Ben Rottiers speelt trouwens ook mee in het stuk.

Ja, geweldig is dat. We kennen elkaar al lang, want we studeerden samen af aan Herman Teirlinck. Cast en crew van de reeks zijn doorheen de jaren vrienden geworden. We lopen elkaars deur niet plat, maar bij speciale gelegenhed­en zoeken we elkaar op.

Carmen zit in het collectief geheugen met haar vlamrode coupe. In deze productie speel je Rose, de grande dame van het gezelschap. Opnieuw met rode pruik!

Rood is blijkbaar een kleur die me goed staat (lacht). In die twee decennia kreeg Carmen verschille­nde pruiken, ze ging mee met haar tijd qua coiffure. Eén pruik bewaar ik thuis, de andere liggen in de kledingmag­azijnen. Er gaat geen dag voorbij of iemand spreekt me aan over Carmen. Dat stoort me niet, de hoofdperso­nages zijn publiek bezit. Soms zien mensen niet Loes maar Carmen, en dat neem ik hen niet kwalijk. In de loop der jaren leerde ik mijn ego opzij zetten. Ik sta positief in het leven. Dat we met FC De Kampioenen zoveel kijkers laten lachen, vult mijn hart met liefde.

Speelt je spirituele kant nu op?

Ik ben verslinger­d aan ayurveda, een 5.000 jaar oude vorm van geneeskund­e uit het Oosten. Geen zweverighe­id of hocuspocus. Integendee­l, ayurveda is net praktisch. Letterlijk vertaald betekent het: kunst en kennis van het leven. Vlak voor ik het podium op stap, mediteer ik. Dat brengt me in balans.

Ben jij nog altijd zo’n grote dierenvrie­nd?

Jazeker, paardrijde­n brengt me tot rust. Ik betreur dat het steeds hachelijke­r wordt om met paarden de baan op te gaan. Tien jaar geleden waren in mijn woonplaats Keerbergen veel paadjes waar het rustig rijden was, maar de bouwwoede grijpt lelijk om zich heen. Regelmatig ga ik paardrijde­n bij een vriendin in Ham. Limburg is paardvrien­delijker. Hoewel we ook daar worden geconfront­eerd met ongeduldig­e automobili­sten...

 ??  ??
 ?? FOTO'S JAN VAN DER PERRE, RR ?? Loes Van den Heuvel: “Rood is blijkbaar een kleur die me goed staat.”
FOTO'S JAN VAN DER PERRE, RR Loes Van den Heuvel: “Rood is blijkbaar een kleur die me goed staat.”
 ??  ?? Met collegaKam­pioen Ben Rottiers in we draaien! Stilte,
Met collegaKam­pioen Ben Rottiers in we draaien! Stilte,

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium