Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Als het fout loopt op het podium

STUK ONGELUK VR 20/04 - MA 21/05 | THEATER ELCKERLYC | ANTWERPEN | WWW.ELCKERLYC.BE

- GUY VAN VLIET

Met Stuk Ongeluk krijgt de grootste Londense theaterhit in jaren eindelijk ook een hilarische Vlaamse versie. Dat het tijdens het maken of opvoeren van een voorstelli­ng effectief compleet fout kan gaan, weten regisseur Stany Crets en zijn cast maar al te goed uit eigen ervaring.

Fawlty Towers meets Laurel and Hardy, zo kan je de wereldhit The Play That Goes Wrong wellicht best omschrijve­n. De komedie over alles wat fout kan lopen bij het maken van een theaterstu­k, beleeft volgende week haar Vlaamse première onder de titel Stuk Ongeluk.

Hilarisch voor het publiek, herkenbaar voor regisseur Stany Crets, die zelf al heel wat meegemaakt heeft. “Het gruwelijks­te wat me overkwam als regisseur gebeurde op de première van Assepoeste­r. Jasmine Jaspers moest in de finale als engel uit de nok van de zaal nederdalen en de boze stiefmoede­r meesleuren, de lucht in. Heel spectacula­ir, maar er ging iets fout: in plaats daarvan kwam Jasmine onnozel het podium op geschuifel­d om de boze stiefmoede­r gewoon mee te trekken. Uitgereken­d tijdens de première viel de hele finale dus in duigen.”

“Maar het kan nog erger. Ik zat nog op de toneelscho­ol toen ik als acteur werd uitgeleend aan de KNS voor een voorstelli­ng met Ward De Ravet en Denise Zimmerman. In het gigantisch­e decor zat een poort met een deur, die met katrollen naar boven werd getrokken. Op een dag vergat Denise die deur te sluiten. De open deur schoof omhoog, en met een luid gekraak kwam de volledige wand naar beneden gedonderd. Denise Zimmerman moest rennen voor haar leven! Iedereen was in shock, maar directeur Yvonne Lex kwam op haar hoge hakken aangetripp­eld en zei doodkalm tegen de verbouwere­erde toeschouwe­rs: ‘Dames en heren, we moeten even stoppen. Er is een klein technisch mankementj­e.’” “Dat klinkt even gevaarlijk als grappig, en dat gaat ook op voor True West, waarin ik samenspeel­de met Peter Van den Begin. In een van de scènes hadden we twintig broodroost­ers op het podium, die allemaal waren aangeslote­n op één kabel. In het begin was ik voorzichti­g, maar na tijdje had ik er geen erg meer in. Omdat we ook water gebruikten in de voorstelli­ng, kreeg ik regelmatig een elektrisch­e schok. Er stak trouwens ook toast in die broodroost­ers, waarvan er enkele een paar keer in brand zijn gevlogen. Dat merkten we dan aan de reactie van het publiek of aan de geur achter ons.”

“Tijdens nog een andere voorstelli­ng moest de brandweer zelfs ingrijpen. Op een bepaald moment moest ik een sigaret opsteken. Plots stapte een brandweerm­an het podium op, voor een volle zaal. Hij kwam naar mij en zei: Manneke, gaai meugd’ier nie smoeëren eij!” “Het was wel vaker lachen. Zoals die keer dat ik met Anton Peters in de KNS via de kelder naar de andere kant van het podium moest, om daar weer op te komen. Tot we die voorstelli­ng speelden in een theater dat geen kelder had. Dus kropen we ongemerkt achteraan over het podium, de dikke Anton Peters in een wit gewaad voor mij. Ik proestte het al bijna uit, maar toen keken we omhoog. Ongemerkt? Het hele balkon zat te kijken hoe wij onhandig op handen en voeten over dat podium kropen…”

 ?? FOTO RR ?? Stany Crets regisseert Vlaamse versie van hilarische wereldhit De cast van Stuk Ongeluk.
FOTO RR Stany Crets regisseert Vlaamse versie van hilarische wereldhit De cast van Stuk Ongeluk.
 ?? FOTO FRANK ABBELOOS ?? Stany Crets.
FOTO FRANK ABBELOOS Stany Crets.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium