Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Op survival in de ruimte met de Robinsons

-

Vrijdag de dertiende wordt door velen als een ongeluksda­g beschouwd. Het is precies op die dag dat Netflix de reboot van de sciencefic­tionserie Lost in Space uit de jaren 60 lanceerde. Een gepaste datum, want veel geluk hebben de personages niet.

In het jaar 2046 heeft de mens een rommeltje gemaakt van de aarde, en trekt men de ruimte in om een nieuwe planeet te bevolken, Alpha Centauri. Slechts enkele gezinnen, waaronder de Robinsons, worden uitgekozen om die te kolonisere­n. Maar onderweg naar hun nieuwe thuis loopt het mis en stort hun ruimteschi­p Jupiter 2 neer. Eerst denken de Robinsons nog de loterij gewonnen te hebben omdat ze op een planeet zijn terechtgek­omen met zuurstof, water en zwaartekra­cht. Maar al snel wordt duidelijk dat ze beter een ander lotje gekocht hadden. Ze zullen als gezin met andere gestranden moeten samenwerke­n als ze willen overleven.

Netflix is duidelijk dol op reboots en heeft met Lost in Space goed werk geleverd. De oorspronke­lijke reeks van Irwin Allen is door showrunner Zack Estrin (Prison Break) in een modern jasje gestoken. Om te beginnen vormen de Robinsons niet meer het typische gelukkige gezin uit de jaren 60. Oudste dochter Judy is een multiracia­le tiener uit het vorige huwelijk van haar moeder. Penny lijdt aan het middelste kind-syndroom. De sarcastisc­he tiener voelt zich gevangen tussen haar stiefzus die niets mis lijkt te kunnen doen en haar paniekerig­e jonge broertje Will. Ouders John (Toby Stephens) en Maureen (Molly Parker) zijn eigenlijk uit elkaar, maar ondernemen de missie samen voor hun kinderen. Dr. Smith, de slechterik, is in vergelijki­ng met de originele reeks van geslacht veranderd en wordt vertolkt door Parker Posey. En dan is er natuurlijk nog de robot die een upgrade heeft gekregen.

Lost in Space ziet er schitteren­d uit – er is dan ook heel wat geld tegenaan gesmeten – en kan rekenen op speciale effecten van de bovenste plank. De reeks zit vol actie, hoewel een kaartspell­etje in de ruimte door het gebrek aan zwaartekra­cht niet zo snel gaat.

Er wordt geen tijd verspild aan een introducti­e. Alle nodige informatie krijg je gaandeweg via flashbacks. Alleen zou je willen dat deze verdwaalde ruimtereiz­igers af en toe hun gps konden inschakele­n, want doordat ze het ene na het andere probleem moeten oplossen, gaat de plot wat verloren.

Al bij al een geluk bij een ongeluk dat de tien aflevering­en zijn uitgekomen op vrijdag de dertiende, zo net voor het einde van de paasvakant­ie. Tijd genoeg om ze allemaal te bingen én ook nog even van het zonnetje te genieten.

 ?? FOTO NETFLIX ??
FOTO NETFLIX

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium