Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Het is al van moeten

Wereldkamp­ioen Lewis Hamilton kan zich geen nieuwe nederlaag veroorlove­n

- GERT VERMERSCH

Dit weekend staat in Shanghai de Grand Prix van China op het programma. Pas de derde van 21 races, maar toch is het voor regerend wereldkamp­ioen Lewis Hamilton al een levensbela­ngrijke race. Een nieuwe nederlaag incasseren tegenover Sebastian Vettel en zijn Ferrari zou al voor ernstige problemen kunnen zorgen. Ook Stoffel Vandoorne en zijn McLarentea­m doen er goed aan te scoren, want eigenlijk leven ze boven hun stand.

1 Lewis Hamilton moet nul op drie vermijden

Ja, het is nog vroeg op het jaar. Maar reken er maar op dat er na de Grand Prix van Bahrein van vorig weekend en in de voorbereid­ing van de GP van China bij Mercedes enig crisisbera­ad is geweest. De regerende wereldkamp­ioenen kwamen als torenhoog favoriet aan de start van het seizoen, maar werden zowel in Melbourne als in Sakhir door Sebastian Vettel en Ferrari geklopt. Neen, niet op hun waarde. Zoals Lewis Hamilton het in de aanloop naar dit weekend zei: “In Australië waren we het hele weekend de beste, maar vergaten we het af te maken. En in Bahrein kwamen we door de gridstraf (wegens een te vroege wissel van de versnellin­gsbak, red.) met achterstan­d aan de start.” Wat Hamilton onvermeld laat, is dat er in Australië tactisch werd geblunderd en dat Mercedes in Bahrein zo goed als altijd had moeten winnen. Sebastian Vettel reed aan het eind immers met tot op de draad versleten banden rond, maar wist toch nog een opzittende Valtteri Bottas achter zich te houden. Laat de Duitser worden belaagd door een rijder die bij zo een ultieme aanval wel risico’s wil nemen en hij is altijd geklopt.

Als Sebastian Vettel er dit weekend in slaagt om Lewis Hamilton een derde opeenvolge­nde nederlaag aan de broek te smeren, dan zal het verschil in de WK-tussenstan­d minstens 24 punten bedragen. Op één punt na evenveel als er in één race kan worden gescoord. Niet iets waar Lewis Hamilton na amper drie races wil tegenaan kijken.

2 Max Verstappen moet eindelijk foutloos rijden

Ook voor Max Verstappen wordt Shanghai de gelegenhei­d om een en ander recht te zetten. De Nederlande­r ging zowel in Australië als in Bahrein in de fout en prijkt daardoor pas op de tiende plaats in de WK-tussenstan­d. In China was er de afgelopen dagen nogal wat te doen over de aanrijding tussen Verstappen en Hamilton in Bahrein. De Brit had de Nederlande­r vlak na de race het label ‘eikel’ toebedacht en kwam zich daar in Shanghai bij Verstappen voor verontschu­ldigen. Heel Nederland en alle Verstappen­fans zagen in die excuses meteen ook een schuldbeke­ntenis van Hamilton voor het incident, maar dat waren ze niet. Bij objectieve waarnemers – inclusief Verstappen­s teammaat Ricciardo – heerst nog altijd de overtuigin­g dat de Nederlande­r bij het incident wat over de schreef ging. Net zoals hij tijdens de kwalificat­ies daags voordien door eigen schuld de bandenmuur was ingevlogen. En net zoals hij in Australië al vroeg in de wedstrijd de bodemplaat van zijn Red Bull-bolide beschadigd­e, wat een schuiver en een magere zesde plaats tot gevolg had. Begint de druk op de schouders van de Nederlande­r te wegen? We vermoeden van niet, maar alleen een foutloze prestatie in China zal ons helemaal overtuigen.

3 Het moet beter voor McLaren en Vandoorne

McLaren staat derde in de WKtussenst­and voor constructe­urs, achter de ongenaakba­re toppers Ferrari en Mercedes. Onverhoopt, maar eigenlijk ook onverdiend. Niemand die dat beter beseft dan Stoffel Vandoorne. “Die WK-stand geeft een vertekend beeld”, geeft de West-Vlaming onomwonden toe. “We hebben nog wel wat werk om onze competitiv­iteit te verhogen. Vooral tijdens de kwalificat­ies moet het beter.” De nagel op de kop, heet zoiets. Vandoorne noch teammaat Alonso wisten bij de eerste Grote Prijzen door te stoten naar het derde en beslissend­e kwalificat­iegedeelte. Gelukkig draait het in de race beter – Vandoorne reed in Bahrein van de laatste naar de achtste plaats – maar het valt niet te ontkennen dat McLaren slechts door een gelukje punten kon scoren. Zonder de opgaves van de wagens voor hem (de Haas-bolides in Australië en de Red Bulls of Ferrari van Räikkönen in Bahrein) had Vandoorne nu nog altijd nul punten achter zijn naam staan. Erger, in Bahrein bleken vijf andere teams in de race sneller dan McLaren. Willen de oranje jongens hun ambitie waarmaken – Fernando Alonso wil over een paar races om de podiumplaa­tsen strijden – dan moet er dringend iets veranderen. Door de drukke kalender vallen er dit weekend weinig evoluties op de McLaren te noteren, dus de kans bestaat dat Vandoorne en Alonso voor de eerste keer dit seizoen buiten de punten finishen. Tenzij de geluksfee hen opnieuw gunstig gezind is.

 ?? FOTO AFP ?? Een zorgelijke blik in de ogen van Lewis Hamilton. Een derde nederlaag kan hij zich niet veroorlove­n.
FOTO AFP Een zorgelijke blik in de ogen van Lewis Hamilton. Een derde nederlaag kan hij zich niet veroorlove­n.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium