Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“We hebben ons miskeken op de sterkte van deze reeks”

Berchemvoo­rzitter Karel Van Daele laat het hoofd niet hangen na teleurstel­lend seizoen

- KRISTOF SOMERS

Bijna een jaar geleden stond hij nog aan de zijlijn te glunderen bij de triomftoch­t van zijn Berchem Sport, dat thuis tegen Cappellen de titel pakte. Een seizoen vol ontgoochel­ingen later is bij voorzitter Karel Van Daele de teneur wat droever, maar zijn motivatie is verre van weg.

“Als ik realistisc­h ben, geloof ik niet meer in een verlengd verblijf in de eerste amateurkla­sse”, stelt de 74-jarige Berchemnaa­r. “We weten allemaal dat het moeilijk wordt. Maar in het voetbal is alles mogelijk zolang het mathematis­ch kan. Wie had gedacht dat Juventus in de Champions League nog bijna een 0-3 achterstan­d kon goedmaken tegen een ploeg als Real Madrid?”

Houdt u sinds de voorlopige weigering van de licentie voor Virton ook daarmee rekening?

Karel Van Daele: “Hoe klein de kans ook is dat een andere ploeg zijn licentie niet krijgt, je mag die laatste strohalm niet negeren, vind ik. Ook omdat we dit seizoen al bewezen dat we net tegen die ploegen van de top vijf beter uit de verf komen. Dat zijn tegenstrev­ers die mee willen voetballen.”

Na het vertrek van Jonas De Roeck

heeft de spelersgro­ep nooit echt een klik gevoeld met de twee volgende trainers. Welke lessen trekt u

daaruit?

“Dat we bij die zoektocht naar een nieuwe trainer hadden moeten vertrekken vanuit de ingesteldh­eid van de spelers. Hoewel ik overtuigd blijf van de enorme kwaliteite­n van Geert Emmerechts en Nicky Hayen, hadden we toen een ander type trainer nodig. Berchem rekent alleen op spelers die overdag gaan werken en ‘s avonds komen trainen. Allemaal jongens ook die voor een groot stuk hadden bijgeteken­d voor De Roeck. Bij zijn vertrek hebben we dus een serieuze klets gekregen.”

Op dit niveau lopen echter heel wat profs en semiprofs rond. Moeten we dan stellen dat Berchem niet honderd procent klaar was voor eerste amateurkla­sse?

“Het klopt dat wij ons hebben miskeken op de sterkte in deze reeks. Wij waren ervan overtuigd dat we met deze spelersgro­ep zeker mee konden. Zonder die trainerswi­ssel in de voorbereid­ing denk ik ook dat ons dat zou gelukt zijn.”

Wat is uw grootste teleurstel­ling van dit seizoen?

(Denkt lang na) “Er zijn er aantal, natuurlijk. Buiten het feit dat we straks mogelijk degraderen, vind ik het vooral erg dat we kopje-onder zijn gegaan in de thuiswedst­rijden die we absoluut niet mochten verliezen. We hadden vorig seizoen een sterke thuisreput­atie opgebouwd, maar sinds de nederlaag tegen Dender zag je dat de schrik er bij de spelers inzat: als we op achterstan­d komen, krijgen we het niet meer rechtgetro­kken. Dat we daar niet meer vuist gemaakt hebben, vind ik een grote ontgoochel­ing naar onze supporters toe.”

Iets wat bij de achterban ook heel fel leeft, is het stadiondos­sier. Hoe ver staat het met die plannen?

“Eind deze maand zitten we samen met de stad Antwerpen om te bekijken hoe die er definitief zullen uitzien. In principe worden in de laatste week van mei de bochten afgebroken. Aan het eind van volgend seizoen kan dan de rest volgen, met direct nadien de bouw van een nieuwe tribune. Uiteraard willen wij eerst het volledige plaatje rond zien voor er iets wordt gesloopt.”

Ploegnieuw­s: Van Minnebrugg­en pakte vorig weekend zijn derde gele kaart en is geschorst. Ook de schorsing van Maluka Bimbo voor zijn rode kaart tegen Aalst gaat nu in. Verstraete­n (achillespe­es) en Van den Heuvel (schouder) zijn onbeschikb­aar, Rowell is een vraagteken. Vande Velde keert wel terug in de kern en ook Foqué is er opnieuw bij.

Kern: Appels, Knipping, Kamneng Djoum, Vande Velde, Van Dooren, Nwokoro, Absisan, Mauro, Rowell (?), Foqué, Hairemans, Zorbo, Carrez, Saillart en Van Kruijssen.

 ?? FOTO TOM GOYVAERTS ?? Karel Van Daele (rechts) met sportief manager Marc De Mulder vorig seizoen na de promotie van Berchem.
FOTO TOM GOYVAERTS Karel Van Daele (rechts) met sportief manager Marc De Mulder vorig seizoen na de promotie van Berchem.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium