Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Ooit hoop ik zelf mee te doen voor winst”

Tosh Van der Sande wil zich na Brabantse Pijl nu ook in Amstel tonen

- KAREL LEMMENS

Met een vijfsterre­nprestatie in de Brabantse Pijl had Tosh Van der Sande woensdag een groot aandeel in de uiteindeli­jke zege van kopman Tim Wellens. De Antwerpena­ar van Lotto-Soudal hoopt ook morgen in de Amstel Gold Race en straks in het Ardense tweeluik zijn steentje te kunnen bijdragen.

Tosh, nogmaals proficiat met de zege van Lotto-Soudal woensdag in de Brabantse Pijl.

Tosh Van der Sande: “Dank je. Het was vooral leuk dat de ploegtacti­ek zo perfect uitpakte. Zoals we het vooraf besproken hadden, zo is het ook tijdens de koers gebeurd. Bij de start van de eerste plaatselij­ke ronde zouden we aan de boom schudden en daarna moesten we ervoor zorgen dat er iemand mee was in de kopgroep. Uiteindeli­jk ben ik weggeraakt met de Australiër Jack Haig. Op een tiental kilometer van het einde werden we dan gegrepen door het peloton. Dat Tim Wellens het nadien kon afmaken, maakte het natuurlijk des te leuker. Je eigen prestatie komt daardoor meer in de spotlight.”

Voor de Amstel Gold Race wordt er ongetwijfe­ld een nieuw plan bedacht?

“Dat zal zeker gebeuren, maar verwacht geen al te straffe dingen. Op het moment dat de wedstrijd losbarst, komt het er gewoon op aan om met zo veel mogelijk renners vooraan te zitten om zo de finale naar je hand te kunnen zetten. Waar dat gebeurt? Meestal op de Kruisberg gevolgd door de Eyserboswe­g. Als ik daar zou kunnen meeglippen in een of andere ontsnappin­g, zou dat voor de ploeg het ideale scenario zijn.”

Heb jij dan niet de ambitie om ooit zelf eens vooraan te kunnen meestrijde­n voor de zege?

“Natuurlijk wel, daar droomt iedere renner toch van. Maar je kan er niet omheen dat we met Tim Wellens, Tiesj Benoot en ook Jelle Vanendert drie renners in de ploeg hebben die dit werk nog beter ligt en ook al een en ander bewezen hebben. Maar zeg nooit nooit. Misschien zullen de puzzelstuk­ken zoals in Parijs-Tours (waar Van der Sande in 2015 als tweede eindigde, red.) ooit nog eens netjes in mekaar vallen...”

“Van der Sande komt tekort in koersen van 250 kilometer of meer”, zeggen de sceptici dan.

“Daar ben ik het niet mee eens. Parijs-Tours is toch ook een wedstrijd van 240 kilometer. En in Luik-Bastenaken-Luik was ik er vorig jaar aan de voet van Saint-Nicolas (de laatste helling van la Doyenne, red.) toch ook nog altijd bij. De afstand heb ik ondertusse­n echt wel onder de knie. Je moet alleen zien: wat heb ik daarvoor al moeten doen in dienst van de ploeg? Als je al heel wat werk hebt moeten opknappen voor de kopmannen is het niet meer dan logisch dat je moet afhaken in de finale van een grote klassieker, toch? Maar met de conditie is echt niks mis, hoor. Na zondag en de twee wedstrijde­n in de Ardennen rij ik zelfs nog de Ronde van Italië. Ik heb het rittensche­ma al eens bestudeerd en zie best wat wel etappes waarin ik mijn slag kan proberen te slaan.”

 ?? FOTO GOYVAERTS ?? Tosh Van der Sande reed in de Brabantse Pijl een prima wedstrijd in dienst van de ploeg. Zondag hoopt hij die prestatie in de Amstel Gold Race te herhalen.
FOTO GOYVAERTS Tosh Van der Sande reed in de Brabantse Pijl een prima wedstrijd in dienst van de ploeg. Zondag hoopt hij die prestatie in de Amstel Gold Race te herhalen.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium