Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Minigolfte­rrein naast Buitenmole­n

Nieuwe taverne in schaduw van draaiende wieken

- ERIK VANDEWALLE

Kevin Willemen (31) en Daphne Andries (32) baten vanaf nu elke weekend de vernieuwde taverne uit naast de Buitenmole­n. Dan is ook de windreus van de polder te bezoeken.

“We hadden al langer plannen om samen iets te ondernemen. Toen we hoorden dat de Essense zakenman en moleneigen­aar Luc Van Thillo op zoek was naar nieuwe uitbaters voor de taverne, namen we contact op en kwamen we vlug tot een akkoord”, legt Kevin Willemen uit. “De molen blijft natuurlijk de belangrijk­ste troef. In het weekend laten de broers Brent (15) en Lander (13)Van der Cloot de molen draaien. Dan is die ook te bezoeken”, geeft Daphne Andries nog mee. “Naast en rond de nieuwe taverne is er heel wat plaats. Daar moesten we natuurlijk iets mee doen. We willen de mensen die naar hier komen omwille van de molen iets extra’s bieden, dat tegelijker­tijd ook aantrekkel­ijk genoeg is om andere dagjesmens­en naar hier te loodsen. Zelf vinden we het best leuk om minigolf te spelen, maar we weten ook dat een balletje kloppen nergens in het district mogelijk is. Zo groeide het idee om de ruimte naast de taverne te gebruiken als minigolf- terrein met achttien holes.” Het laatste weekend van de paasvakant­ie stellen Kevin en Daphne de minigolf gratis open voor bezoekers. “Dat is dan niet alleen een gelegenhei­d om minigolf te spelen, maar ook om kennis te maken met de historisch­e molen”, aldus nog de uitbaters. Eigenaar Luc Van Thillo vindt het belangrijk dat de molen die hij enkele jaren geleden kocht, kan blijven malen. “Concrete plannen om allerlei activiteit­en rond de

molen te organisere­n zijn er voorlopig nog niet. Wel zorgen we ervoor dat de molen elk weekend open is en draait. Bezoekers kunnen hem dan ook bezoeken en zien meteen hoe twee jonge leerling-molenaars, de broers Brent en Lander Van de Cloot, de historisch­e molen laten draaien.” De Buitenmole­n werd in 1822 op initiatief van molenaar Joannes Lamberecht­s door de Berendrech­tse aannemer Jacob Royers gebouwd. In 1936 werd de molen uitgerust met een dieselmoto­r met maalstenen en hij was tot 1947 in bedrijf. Daarna begon het verval. In 1981 werd de molen een beschermd monument en onderdeel van een beschermd dorpsgezic­ht. Dat jaar werd hij verkocht aan bakker Antoon Verbraak, die de molen restaureer­de. Sinds 1996 maalde de molen opnieuw, maar toen overleed Verbraak. In 2003 en 2004 maalde vrijwillig­e molenaar Michael Jordan graan voor diervoeder en consumptie. De molen veranderde verschille­nde keren van eigenaar tot hij in juli 2014 terechtkwa­m bij de huidige eigenaars Luc Van Thillo en Katrien Van Rooy. Sedert 25 mei 2015 wordt er opnieuw gemalen.

 ?? FOTO ERIK VANDEWALLE ?? Onder de Buitenmole­n houden Daphne Andries en Kevin Willemen de taverne open.
FOTO ERIK VANDEWALLE Onder de Buitenmole­n houden Daphne Andries en Kevin Willemen de taverne open.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium