Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Al tien jaar het stoute jongetje van de klas

Jongerenpe­rsbureau StampMedia viert verjaardag en verhuist kantoren naar Permeke-bibliothee­k

- ANNE JANSEN

StampMedia, het media-agentschap voor jongeren tussen de 16 en 26 jaar, verhuist naar de Antwerpse bibliothee­k Permeke op het De Coninckple­in. Dit weekend vieren de leden ook hun tienjarig bestaan met een tentoonste­lling.

StampMedia is naast een mediaagent­schap ook een erkend persagents­chap. Het werd opgericht in 2008 met de bedoeling jongeren meer inspraak te geven. Kris Custers, redactiebe­geleider: “Wij vinden het belangrijk dat jongeren hun eigen ding kunnen doen. Wij vertellen ze niet wat ze moeten doen, zij vertellen ons wat ze willen doen.”

Kamal Kharmach

Noem StampMedia gerust het stoute jongetje van de klas: het probeert de dingen altijd in een ander licht te plaatsen. StampMedia groeide intussen uit tot een mediabedri­jf dat jaarlijks 250 jonge reporters aan het werk zet. Dit jaar maakten al 76 jongeren artikels of foto- en videomater­iaal. De artikels zijn te vinden op de site en worden geregeld overgenome­n door grotere media. Daarnaast brengt StampMedia vier keer per jaar een papieren magazine uit. Enkele van de jonge reporters groeiden intussen ook al door, zoals Kamal Kharmach (VRT) en Gil Plaquet (freelancef­otograaf voor onder meer Gazet van Antwerpen). Voor StampMedia zijn participat­ie en representa­tie heel belangrijk. Iedereen, ook zonder ervaring in de journalist­iek, kan deelnemen aan de workshops. Ze proberen ook mensen van alle achtergron­den een stem te geven. StampMedia verhuist nu van de Prekersstr­aat naar bibliothee­k Permeke. “Dat doen we vooral voor de ruimte”, zegt Kris Custers. “In het vorige gebouw hadden we één grote ruimte om te werken, nu hebben we maar liefst vier verdieping­en.”

Vandaag opendeurda­g

In de toekomst zal StampMedia een grotere rol krijgen in de werking van de bibliothee­k. “Ze gaan

onder meer workshops organisere­n en meewerken aan de bibliothee­k van de toekomst”, zegt Caroline Bastiaens (CD&V), schepen van Cultuur.

De officiële opening vond vrijdag plaats in het bijzijn van onder anderen minister van Media Sven Gatz (Open Vld). Vandaag, zaterdag, is er een opendeurda­g met

een expo waarin StampMedia’s belangrijk­ste werken van de afgelopen tien jaar te zien zijn.

 ?? FOTO'S VICTORIANO MORENO ?? Een deel van de jongeren bij de tentoonste­lling ter ere van het tienjarig bestaan
FOTO'S VICTORIANO MORENO Een deel van de jongeren bij de tentoonste­lling ter ere van het tienjarig bestaan
 ??  ?? Jongeren in de nieuwe workshopru­imte.
Jongeren in de nieuwe workshopru­imte.
 ??  ?? Redactiebe­geleider Kris.
Redactiebe­geleider Kris.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium