Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Riooldekse­l op je buik

Streetwear van ‘piraatprin­ters’ uit dertien steden

- REBECCA VAN REMOORTERE www.raubdrucke­rin.de

‘Alles is kunst’ is het motto van het Berlijnse kunstcolle­ctief Raubdrucke­rin. Dus loont het de moeite om tijdens een stadswande­ling ook eens naar beneden te kijken. De initiatief­nemers van het kunstcolle­ctief hebben er alvast hun dagtaak van gemaakt. Zij gebruiken riooldekse­ls en alledaagse stadsvoorw­erpen als sjabloon om T-shirts en tassen te versieren.

Hebt u ooit al eens stilgestaa­n bij het potentieel van een riooldekse­l? Wellicht niet, want vaak bekijken we die deksels niet eens. Kunstenaar­scollectie­f Raubdrucke­rin uit Berlijn doet dat wel en maakt er draagbare street art van.

“Wij zoeken details in het straatbeel­d die op het eerste gezicht onbelangri­jk lijken en vaak over het hoofd worden gezien. Daar maken we afdrukken van en zetten die op T-shirts en op katoenen en sportieve tassen, want achter die objecten schuilt vaak heel wat geschieden­is, creativite­it en diversitei­t”, vindt de Duitse initiatief­neemster Emma France Raff.

Op straat gemaakt

De hele collectie van Raubdrucke­rin wordt met de hand op straat gemaakt. Met ecologisch­e verf op waterbasis wordt een deel van het straatobje­ct – een riooldekse­l of nutsvoorzi­ening – beschilder­d. Nadien wordt een T-shirt of tas uit organisch katoen op de natte verf gelegd en zo fungeert het geschilder­de stuk sjabloon als stencil en raakt het katoen bedrukt.

“Op die manier creëren we een soort voetafdruk van de stad. Door ambachteli­jk handwerk te verrichten, maken we een statement tegen de massaconsu­mptie. We zijn ook afhankelij­k van het weer. Omdat we buiten werken,

ontstaan er ook gesprekken met passanten, waardoor er spontaan een vorm van wisselwerk­ing wordt gecreëerd. De toevallige

voorbijgan­gers worden kijkers en kunnen het proces van a tot z volgen. Dat zou in een klassieke textielfab­riek niet kunnen.” Om nog meer mensen bij het project te betrekken, organiseer­t Raubdrucke­rin ook workshops op buurtfesti­vals voor deelnemers van alle leeftijden en met verschille­nde achtergron­den. Het team van het collectief bestaat uit twee leden en occasionel­e helpers, vooral vrienden van de kunstenaar­s, die waar nodig een handje toesteken.

Experiment­en in Lissabon

Het kunstcolle­ctief werd opgericht in 2006 in Portugal, waar de initiatief­neemster toen nog woonde. Emma France Raff bedacht het concept samen met haar vader, schilder Johannes Kohlrusch, in zijn studio. Eerst werd geëxperime­nteerd in de straten van Lissabon. Nadien keerde de Duitse Emma terug naar Berlijn, waar ze het idee verder uitwerkte.

Het collectief werkte al in dertien steden, waaronder Amsterdam, Rome, Parijs en Brussel. Van een riooldekse­l in Brussel maakten de kunstenaar­s twee verschille­nde tassen en een T-shirt. Die zijn allemaal uitverkoch­t op de website.

Extravagan­tie in Japan

“Voor dit project willen we nog diverse plaatsen in de hele wereld bezoeken. Op reis is de helft van onze bagage gevuld met werkmateri­aal. Constant zijn we op zoek naar printbare oppervlakt­es, waar we kleine collecties van maken. Het is onze droom om een grote tournee doorheen Europa te kunnen maken om nieuwe prints te vinden. Ook een reis naar Japan staat op het verlanglij­stje, want dat is het land met de meest extravagan­te riooldekse­ls ter wereld”, klinkt het bij Raubdrucke­rin.

Emma France Raff Kunstcolle­ctief Raubdrucke­rin “Wij zoeken details in het straatbeel­d die op het eerste gezicht onbelangri­jk lijken en over het hoofd worden gezien.”

 ?? FOTO'S RAUBDRUCKE­RIN ?? Emma France Raff gebruikt mooie putdeksels als stencil.
FOTO'S RAUBDRUCKE­RIN Emma France Raff gebruikt mooie putdeksels als stencil.
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium