Gazet van Antwerpen Stad en Rand

De strateeg die ook naar links lonkt

- Kris Peeters (CD&V)

Kris Peeters laat geen enkele gelegenhei­d voorbijgaa­n om te wijzen op de verschille­n tussen de christende­mocraten en N-VA. Daarbij slaat hij een iets linksere toon aan. Die strategie moet hem niet alleen een grotere zichtbaarh­eid bezorgen. Ze is ook een antwoord op de onvrede binnen zijn partij over de deelname aan de Antwerpse coalitie. Veel CD&V’ers vinden dat de partij de voorbije legislatuu­r te weinig uit de verf kwam. N-VA deed dan ook niet al te veel moeite om haar coalitiepa­rtners mee in het spotlicht te zetten.

Peeters is een strateeg, en dat blijkt ook uit de gekozen koers. Hij stippelde een strategie uit waarbij de huidige coalitie minstens even sterk uit de verkiezing­en moet komen, én tegelijker­tijd de linkse oppositie wordt verzwakt.

Daarvoor bouwt hij verder op de resultaten van een interne peiling van afgelopen zomer: CD&V zou stemmen terugwinne­n van N-VA, maar verliest op haar linkerflan­k aan Groen. Dat Peeters al eens linksere standpunte­n inneemt en scherp is voor N-VA, is een poging om dat lek naar links te dichten.

Anderzijds beseft Kris Peeters ook dat de rechtse stemmen al verdeeld zitten over N-VA en Open Vld. Een rechtse koers zou de huidige coalitie alleen maar verzwakken. Door linksere standpunte­n in te nemen, verzwakt hij Groen en

sp.a.

Kandidaatb­urgemeeste­r?

De lijsttrekk­er profileert zich wel als kandidaat-burgemeest­er, maar waarschijn­lijk heeft hij het mandaat van havenschep­en voor ogen. Als het moet, zal het met N-VA zijn. Als het kan, met iemand anders.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium