Gazet van Antwerpen Stad en Rand

De sterke man met de geoliede machine achter zich

- Bart De Wever (N-VA)

Het ligt niet in het karakter van burgemeest­er Bart De Wever om ontspannen en optimistis­ch de verkiezing­en van 14 oktober tegemoet te zien. Toch heeft hij veel redenen om redelijk gerust te zijn. De peilingen tonen aan dat de popularite­it van zijn N-VA niet taant. De kloof met de andere partijen is groot.

Toch heerste er enkele maanden geleden enige zenuwachti­gheid op het partijsecr­etariaat van de Antwerpse N-VA. In oktober 2017 bundelden sp.a en Groen de krachten om met de lijst Samen naar de kiezer te trekken. Antwerps sp.a-voorzitter Tom Meeuws en Groen-fractielei­der Wouter Van Besien hoopten zo als grootste fractie uit de stembussla­g te komen. Dan zou hun links kartel aan zet zijn bij de vorming van een coalitie: een stadsbestu­ur zonder N-VA.

Ook de verhuis van Kris Peeters (CD&V) van Puurs naar Antwerpen zorgde voor een opstoot van onrust in het Vlaams-nationalis­tische kamp. Peeters profileerd­e zich meteen als kandidaat-burgemeest­er, en als vicepremie­r kan hij rekenen op veel media-aandacht. Dat zou zeker het geval zijn wanneer de campagne zou uitdraaien op een tweestrijd tussen hem en De Wever.

Gerichte communicat­ie

De Antwerpse burgemeest­er kan echter terugvalle­n op een geoliede partijmach­ine. En die deed haar werk. Met gecontrole­erde lekken, gerichte communicat­ie en een emotionele reactie van een tot tranen toe bewogen De Wever voor alle tv-camera’s, werd het lot van Samen beslecht. Daarbij rijkelijk geholpen door de onhandige manier waarop sp.a-topman Tom Meeuws hierop inspeelde. Half januari gingen Groen en sp.a alweer uit elkaar.

Ook de strategie en communicat­ie rond Kris Peeters zijn duidelijk. Hij wordt door N-VA consequent neergezet als ‘de nieuwkomer uit Puurs’, als de man die amper weet wat er zich in Antwerpen afspeelt. En als CD&V Antwerpen een voorstel doet dat zou kunnen aanslaan bij het grote publiek, dan is N-VA er als de kippen bij om te verklaren dat het idee al wordt of zal worden uitgevoerd door dit stadsbestu­ur. De partij van De Wever legt dus niet alleen haar thema’s op in het publieke debat. Ze slaagt er wonderwel in om de andere partijen in het defensief te duwen en zo ook hún agenda te bepalen. Daarnaast zet de partij zwaar in op zichtbaarh­eid: loopwedstr­ijden met mandataris­sen en supporters in partijplun­je, een tentje tijdens wijkbezoek­en, alomtegenw­oordig op sociale media... Maar dé grote sterkte van N-VA is dat ze erin slaagt het beeld op te hangen van een partij die buiten het establishm­ent staat, terwijl ze in realiteit aan alle knoppen draait, zowel lokaal, Vlaams als federaal. Op dat vlak speelt N-VA in eerste nationale, terwijl de andere partijen zich soms als een provinciaa­l ploegje uit elkaar laten spelen. Met Samen was dat zelfs letterlijk zo.

Coalitiepa­rtners

Met de linkse dreiging op z’n minst tijdelijk geneutrali­seerd, moet De Wever er nu vooral op letten dat hij geen stemmen verliest aan de rechterzij­de. Aan Vlaams Belang, maar hij zal toch vooral zijn coalitiepa­rtners nauwletten­d in het oog houden. Hij zegt bij herhaling dat hij de huidige coalitie met CD&V en Open Vld wil verderzett­en. Maar hij zegt er wel meteen bij dat hij niet heel zeker is van de loyaliteit van die partners. En dan bedoelt hij vooral CD&V.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium