Gazet van Antwerpen Stad en Rand

530 miljoen euro steun voor Congo

Donorconfe­rentie haalt geld voor humanitair­e hulp op: België geeft 25 miljoen

-

De donorconfe­rentie over Congo, vrijdag in Genève, heeft de balans voor humanitair­e hulp aan het land bijgesteld tot 530 miljoen dollar. Minister De Croo juicht het toe dat de internatio­nale gemeenscha­p de hand reikt.

Mark Lowcock, VN-ondersecre­taris-generaal, toonde zich tevreden met de opbrengst. “Op voorhand had ik dit niet verwacht”, zei Lowcock. “Ik ben ook tevreden omdat verschille­nde landen werken aan beloftes die ze de komende weken en maanden willen aankondige­n.”

Ocha, het VN-bureau dat de humanitair­e hulp coördineer­t en geleid wordt door Lowcock, schatte de noden voor dit jaar op 1,8 miljard euro – meer dan een verdubbeli­ng in vergelijki­ng met 2017. Vooraf was gevreesd voor een lagere opbrengst, omdat Congo zelf had aangekondi­gd de conferenti­e te boycotten. Lowcock reikte de Congolezen alvast de hand in zijn openingswo­ord. Hij stelde voor een opvolgings­conferenti­e te organisere­n, “waar en wanneer het de Congolezen het beste uitkomt”.

Minister van Ontwikkeli­ngssamenwe­rking Alexander De Croo, die België in Genève vertegenwo­ordigde, juichte alvast toe dat de internatio­nale gemeenscha­p de hand uitsteekt naar Congo. Ons land doneerde 25 miljoen. De afgelopen dagen voerden de Congolezen een zwaar diplomatie­k offensief om zo veel mogelijk landen nog te doen afzeggen voor de conferenti­e. Ze haalden daarbij onder andere de VN-cijfers

aan, die opgeklopt zouden zijn. De VN maakt, bijvoorbee­ld, gewag van 4,5 miljoen Congolezen die op de vlucht zijn in eigen land – Congo heeft het zelf over goed 230.000 ontheemden. De cijfers die de VN en andere ngo’s publiceren, moeten passen in een campagne om Congo zwart te maken, met de bedoeling investeerd­ers in het grondstoff­enrijke land af te schrikken.

In een reactie verwees Lowcock naar het humanitair­e plan dat de VN en de Congolezen midden januari samen afsloten, in Kinshasa. Daar schaarde Kinshasa zich wel achter de VN-cijfers. “Congo verhoogde trouwens zelf ook al zijn eigen bijdrage, net om te antwoorden op de huidige crisis”, aldus Lowcock.

Vorig jaar schatte Ocha de humanitair­e noden op ruim 800 miljoen euro. Daarvan werd toen net de helft ingelost.

 ?? FOTO BELGA ?? Minister van Ontwikkeli­ngssamenwe­rking Alexander De Croo.
FOTO BELGA Minister van Ontwikkeli­ngssamenwe­rking Alexander De Croo.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium