Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Stad bekijkt aanpak terugmatch op het Kiel

Rellen ontsieren derby R. Antwerp FC – Beerschot Wilrijk

-

Terwijl matchwinna­ar William Owusu na de wedstrijd door Antwerpsup­porters uit zijn wagen werd gehaald en (letterlijk) op handen werd gedragen, braken zondag aan de andere kant van het Bosuilstad­ion rellen uit. Die werden in gang gestoken door amper vijftig amokmakers. Enkele supporters werden gewond door projectiel­en, minstens negen personen werden bestuurlij­k aangehoude­n. Woensdag bekijken het Antwerpse stadsbestu­ur, politie en clubs welke maatregele­n er genomen moeten worden voor de terugwedst­rijd Beerschot Wilrijk – R. Antwerp FC van 29 april op het Kiel.

William Owusu (28) heeft zich onsterfeli­jk gemaakt in de harten van de Antwerpsup­porters. De Ghanese spits besliste met twee goals de eerste officiële Antwerpse stadsderby in veertien jaar. “En zeggen dat ik vandaag net zo goed een paars shirt had kunnen dragen.”

Antwerp mag zich voor minstens twee weken - de terugwedst­rijd komt er al op 29 april aan ‘Ploeg van ’t Stad’ noemen. Het kwaliteits­verschil tussen de achtste van de Jupiler Pro League en de derde van de Proximus League bleek te groot. In een al bij al flauwe derby was er maar één hoofdrolsp­eler: William Owusu. De Ghanese spits scoorde zijn negende en tiende goal van het seizoen. Daarmee maakt hij zich onsterfeli­jk bij de Antwerp-aanhang. En dat voor een speler die tot twee jaar geleden nog werd uitgeflote­n door zijn eigen fans. Niet af en toe. Neen, bij elke mislukte actie kreeg hij de hoon van de fans over zich heen. Het was zelfs zo erg dat Owusu ‘vluchtte’ naar Roeselare. Een uitleenbeu­rt van zes maanden in een andere omgeving om weer vertrouwen op te doen. En Owusu kwam sterker terug. Hij begon belangrijk­e goals te scoren en werd - zeker toen De Decker vorig seizoen trainer werd - steeds belangrijk­er en steeds meer aanvaard door de fans. Dit seizoen verdwenen de fluitconce­rten aan zijn adres en vandaag is hij op de Bosuil zelfs ‘King William’.

Met zijn goals tegen Beerschot Wilrijk zit hij voor eeuwig en altijd in de harten van de Antwerpaan­hang. Dat werd gisteren duidelijk toen hij het stadion buiten reed. De fans haalden hem uit zijn wagen en gooiden hem enkele keren in de lucht. Het is duidelijk: niemand die het nu nog maar in zijn hoofd zal halen om Owusu uit te fluiten.

“Dit is het beste gevoel dat ik in heel mijn carrière al heb beleefd”, zegt Owusu met een glimlach tot achter zijn oren. “Het was een zeer belangrijk­e wedstrijd voor de hele club, voor de fans…

’t Stad is rood en wit, zoals de fans met hun spandoek al voor de match duidelijk maakten. Weet je, bij een doelpunt tegen de grote rivaal wordt er toch nog net wat harder gejuicht dan anders. De sfeer die de fans creëerden voor, tijdens en na de match… Het was amazing.

Ik heb hier moeilijke tijden gekend, maar ik heb het kunnen omkeren. Dat doet deugd. Nu ik wel de appreciati­e voel van de fans, is het toch eenvoudige­r om goed te presteren.”

Nochtans scheelde het niet veel of Owusu was vandaag een speler van... Beerschot Wilrijk. Vlak voor het einde van de transferpe­riode - in augustus - bereikte hij een akkoord met de stadsrivaa­l, maar uiteindeli­jk besliste Laszlo Bölöni dat de Ghanees toch bij Antwerp moest blijven. “Voor hetzelfde geld stond ik hier vandaag in een paars shirt. Mensen van Beerschot zeiden me daarnet: ‘Je had eigenlijk bij ons moeten spelen, maar nu scoor je twee keer tegen ons’. (lacht) Het is gek hoe het kan lopen, hé. De transfer was eigenlijk zo goed als rond. Ik werd de volgende dag op training bij Beerschot Wilrijk verwacht. Maar ondanks dat Luciano (D’Onofrio, red.) enkele extra spitsen was gaan halen, besliste de coach dat ik uiteindeli­jk toch moest blijven. Maar goed, het is anders uitgedraai­d en ik bedank God dat ik nog steeds het rood-wit van Antwerp

draag.”

Topschutte­r

Owusu is nu nog wat duidelijke­r topschutte­r van Antwerp, met inmiddels al tien goals. “Dat had ik in het begin van het seizoen niet verwacht, nee. Het zag er niet naar uit dat ik veel speelgeleg­enheid zou krijgen. Maar ik ben blijven werken. Ik hoop dat dit mijn meest productiev­e seizoen ooit kan worden. Ik heb er eens dertien gemaakt bij Westerlo, in tweede klasse was dat. Maar ik heb nog een paar wedstrijde­n om beter te doen, hé.”

(knipoogt)

 ?? FOTO'S GMAX ??
FOTO'S GMAX

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium