Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Overgeplaa­tst omdat ik te kritisch was”

Kolonel X, klokkenlui­der over de F-16’s, in de aanloop naar zijn getuigenis in Kamercommi­ssie

- ARNOUT GYSSELS

In legerkring­en bestempele­n ze kolonel X als verrader, omdat zijn mails over de levensduur van de F-16’s naar buiten zijn gekomen. Zelf zegt hij dat het beste voorhad. Dat sp.a die mails in handen kreeg, daar heeft hij niets mee te maken. Toch hebben minister van Defensie Steven Vandeput (N-VA) en de legertop het op hem gemunt, zegt hij. “Ze willen van de hoorzittin­g een ordinaire lynchparti­j maken.”

“Wie wil zich eigenlijk op wie wreken?” Helemaal gerust is kolonel X er niet in. Woensdag trekt hij naar de Kamercommi­ssie Landsverde­diging om zijn versie van de feiten te vertellen. Na een kleine maand hoogspanni­ng over de vervanging van de F-16’s moet de waarheid dan zo goed en zo kwaad als het kan aan het licht komen. En dat X daar serieus onder vuur zal komen te liggen, dat staat volgens hem al vast. “Ze willen er een ordinaire lynchparti­j van maken.”

Bij monde van zijn advocaat Carine Flamend zegt hij dat hij het beste voorhad met Defensie. “Die studie van vliegtuigb­ouwer LockheedMa­rtin, die zegt dat de F-16’s nog veel langer kunnen meegaan, is gebaseerd op dertig jaar aan informatie”, zegt zij. “Mijn cliënt deed gewoon zijn plicht toen hij dat naar boven wou doorspelen. Dat werd hem niet in dank afgenomen door zijn oversten.”

Volgens X zetten die hem eerst onder druk om zijn mail af te zwakken (zie chronologi­e) en hebben ze daarna zijn carrière gefnuikt. “Als je puur de chronologi­e bekijkt, dan is dat toch het enige wat je kunt besluiten?”, zegt Flamend. “Eerst werd hij overgeplaa­tst, daarna liep hij zijn promotie mis. Veel vooruitgan­g zit er niet meer in zijn carrière.”

De manier waarop het leger het interne onderzoek heeft gevoerd, noemt ze “hallucinan­t”. “Het was de naam onderzoek alvast niet waard. En minister Vandeput vindt het blijkbaar heel normaal dat zijn kabinet naar de onderzoeke­rs belt om mijn cliënt een blad voor te schuiven waarin hij zegt dat Vandeput van niets wist.”

Vandeput heeft alleszins weinig begrip voor X. Volgens de minister heeft de kolonel aan politiek gedaan door naar sp.a te stappen met zijn informatie. “Hoe de partij aan die mails is geraakt, dat weet ik niet”, klinkt het bij de advocate van de kolonel. “Mijn cliënt heeft die gewoon naar zijn oversten gestuurd.”

Een sanctie moet X volgens zijn advocaat niet vrezen. “Ik zie niet in waarom, hij heeft gewoon zijn werk gedaan. Hij is een capabel man, anders klim je niet op naar de functie die hij heeft.”

Op het kabinet Vandeput willen ze niet reageren. “De minister zal zelfs niet aanwezig zijn op de hoorzittin­g, ik zie niet in hoe hij dan een lynchparti­j moet organisere­n”, zegt zijn woordvoers­ter. Vandeput heeft er alle vertrouwen in dat de oppositie spoken ziet. En dat de bijkomende informatie van Lockheed-Martin over de levensduur van de F-16’s duidelijk maakt dat de straaljage­rs echt wel aan vervanging toe zijn.

 ??  ??
 ?? FOTO PHOTO NEWS ?? Minister Vandeput zal niet aanwezig zijn op de hoorzittin­g. “Ik zie niet in hoe hij dan een lynchparti­j moet organisere­n”, zegt zijn woordvoers­ter.
FOTO PHOTO NEWS Minister Vandeput zal niet aanwezig zijn op de hoorzittin­g. “Ik zie niet in hoe hij dan een lynchparti­j moet organisere­n”, zegt zijn woordvoers­ter.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium