Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Daar is de grijze zone weer

Videoref is opnieuw schietschi­jf na onduidelij­ke strafschop­fase

- MICHAËL VAN DAMME

De uitdrukkin­g van Play-off 1? De grijze zone. Zaterdag was ze daar weer, toen niet iedereen op dezelfde lijn zat over de strafschop­fase tussen Asare en Edmilson tijdens Standard - AA Gent. De trend van Play-off 1? De wekelijkse imitaties van komische acteurs Jim Carrey of Louis de Funès in de zestienmet­er. “Misschien moet ik elke week een persconfer­entie houden om de regels over de videoref te herhalen”, zucht scheidsrec­htersbaas Johan Verbist.

Zolang er gevoetbald wordt, kan er gediscussi­eerd worden aan de toog. Zaterdag kwam de toogmuniti­e uit Standard - AA Gent. De Buffalo’s leken na een zwakke prestatie alsnog een punt naar huis te nemen, tot Junior Edmilson in de laatste minuut van de reguliere speeltijd neerging in een duel met Asare. De feiten: Asare stak zijn been uit en miste de bal, trok zo snel mogelijk zijn been terug om Edmilson niet te raken. Edmilson dook op theatrale wijze naar de grond. De hamvragen: was er contact? En: werd Edmilson de doorgang naar doel versperd? Het ene beeld leek te suggereren van wel, het andere van niet. Scheidsrec­hter Wim Smet was overtuigd van wel en kreeg via het communicat­iesysteem bevestigin­g van de videoref in het busje: Yves Marchand.

Analisten Franky Van Der Elst en Wim De Coninck vonden het geen strafschop. Alexandre Teklak hield het bij “ik kan begrijpen dat de ref hem fluit, maar hij had ook een offensieve fout tegen Edmilson kunnen fluiten”. Peter Vandenbemp­t vond het bij een eerste interpreta­tie in zijn radioversl­ag strafschap, “want er was contact”.

AA Gentcoach Yves Vanderhaeg­he had dan weer geen begrip voor afwijkende meningen. “Ik denk dat iedereen gezien heeft dat het geen strafschop was”, zei hij.

“Je weet dat spelers als Edmilson en Carcela een goede actie hebben, maar zich ook vaak laten vallen. Edmilson liet zich al springend vallen, er was géén contact. Die VAR moeten ze afschaffen! Het systeem is fantastisc­h, maar de videorefs mogen nooit optreden boven de arbiter. We hebben nu al verschille­nde fouten gezien. Ik constateer dat we ervaring missen

en dat het systeem waarmee we zoveel fouten kunnen uitsluiten niet wordt gebruikt.” VAR-bashing

Op speeldag één werd de VAR geviseerd bij de strafschop voor Vormer tijdens Club Brugge - Genk, vorige week raasde Charleroic­oach Felice Mazzu na de strafschop van Anderlecht en zaterdag was de VAR opnieuw kop van Jut. Weer moet scheidsrec­htersbaas Johan Verbist uitleggen dat die de hoofdschei­dsrechter niet naar het scherm langs het veld mág sturen voor een beslissing die niet zwart-wit is, zoals buitenspel. “Ik vind het vreemd dat Vanderhaeg­he de VAR aanvalt”, stelt Verbist. “Hij was bij het overleg voor Play-off 1 en AA Gent heeft de Powerpoint­presentati­e gekregen. Misschien moet ik elke week een persconfer­entie organisere­n om de regels uit te leggen. Of de VAR ook niet moet kunnen ingrijpen bij fases in de ‘grijze zone’? Wij bepalen dat niet. Dat wordt bepaald door het Internatio­nal Football Associatio­n Board (IFAB) dat internatio­naal waakt over de voetbalreg­els. In elk geval is de ‘grijze zone’ nu al dé uitdrukkin­g van Play-off 1. We zijn drie speeldagen ver en drie weken ging het daarover.”

Standardco­ach Ricardo Sa Pinto fulmineerd­e ook al vaak naar de videoref, maar vond het deze keer prima: “Voor één keer heeft de VAR me niet doodgegaan”.

Duikstop

(Zucht)

Wijzelf hebben in de discussies over de strafschop­fase van zaterdag begrip voor de argumenten pro en contra, maar vinden de duik van Edmilson sowieso laakbaar. Het wordt een kwalijke trend dat aanvallers ostentatie­f de benen van verdediger­s opzoeken en eens er contact is, de innerlijke Jim Carrey in zich loslaten. Van een natuurlijk­e val is geen sprake meer, er gaat altijd een schep bovenop. Ruud Vomer deed het ook al tegen Racing Genk met Uronen. En Anderlecht­spits Teodorczyk was Louis de Funès in een duel met Zajkov van Charleroi. “Ik ben geraakt, dus ik zal maar duidelijk genoeg vallen: het lijkt een nieuwe trend te worden”, zegt Verbist. “Misschien moet die trend toch eens in vraag gesteld worden. Er wordt dan makkelijke­r gezegd dat het een schwalbe is, maar in het reglement staat niet dat een scheidsrec­hter wel of niet moet fluiten op basis van de manier waarop de speler valt.”

Yves Vanderhaeg­he pleit alvast voor een duikstop. Want van duiken, komen ongelukken. “Als Edmilson tijdens zijn vakantie zo gaat springen in het zwembad, dan zal zijn buik heel rood zijn en pijn doen”, aldus de AA Gentcoach.

 ??  ?? Edmilson gaat theatraal neer in de zestienmet­er. Was er contact met Asare? De beelden zijn onduidelij­k.
Edmilson gaat theatraal neer in de zestienmet­er. Was er contact met Asare? De beelden zijn onduidelij­k.
 ?? FOTO PHOTO NEWS ?? Ref Wim Smet wijst naar de stip. De videoref geeft hem gelijk.
FOTO PHOTO NEWS Ref Wim Smet wijst naar de stip. De videoref geeft hem gelijk.
 ?? FOTO'S RR ??
FOTO'S RR

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium