Gazet van Antwerpen Stad en Rand

WORLDTOUR

Voorjaarsc­ampagne Greg Van Avermaet eindigt zonder zege

-

“Ontgoochel­d.” Greg Van Avermaet herhaalde het na de finish wel zeven keer en kon dat voor zijn part nog zeven keer herhalen. Het gold voor de Amstel Gold Race, het gold voor zijn hele voorjaar. “Blijkbaar nam ik alweer de verkeerde beslissing. Ik heb de benen om mee te zijn met de besten, maar ik stel vast dat ik nooit mee ben wanneer het gebeurt.”

“Vorig jaar viel hij aan en viel toen telkens de beslissing. De meeval die hij toen had, zoals bijvoorbee­ld in Gent - Wevelgem, heeft hij dit jaar niet”, vatte ploegleide­r Valerio Piva het voorjaar van Greg Van Avermaet samen.

Van Avermaet trad zijn ploegleide­r graag bij. “Ik ga op het juiste moment. Allez, dat dacht ik toch.”

Op 15 km van de streep plaatste Van Avermaet zijn demarrage op de uitloper van de Cauberg. Een goed moment. Eerder hadden uitvallen van Fuglsang, De Tier en Alaphilipp­e op de Cauberg de groep van de favorieten al naar adem doen happen. Een moment à la Peter Sagan in Parijs Roubaix of Niki Terpstra op de Hotond in de Ronde van Vlaanderen. Van Avermaet kreeg Rudy Molard van FDJ mee.

“Die werkte niet mee, maar dat was op zich geen probleem. Mijn doel was om met een voorsprong de volgende helling te halen om dan naar de finish te rijden met sterke mannen die nog zouden terugkeren vanuit de achtergron­d.”

Fout gegokt. Achter Van Avermaet viel het nooit helemaal stil.

“In plaats van op de Geulhemmer­berg hadden ze mij al voor de helling te pakken. Valverde trok meteen fors door en ik moest even passen. Samen met Teuns hebben we nog geprobeerd om er nog naartoe te rijden, maar het kalf was verdronken. Ik zag die mannen voor mij uitrijden en heb danig zitten vloeken. Opnieuw kwam ik in een situatie waarin ik niet wilde zitten. Ik liep opnieuw achter de feiten aan, na een counter.”

Een counter. Opnieuw. Net zoals in Dwars door Vlaanderen, waar Lam-

(Geulhemmer­berg,

red.) paert, Vanmarcke en co wegreden net nadat Van Avermaet en Benoot waren ingelopen. Of zoals in Parijs - Roubaix. Tweehonder­d meter nadat Van Avermaet tevergeefs had geprobeerd weg te rijden, lukte dat Sagan wel. “Het is echt zuur. Ik heb telkens de benen om met de besten mee te zijn, maar het gebeurt nooit. Ik heb nooit kunnen sprinten voor de eerste plaats.”

Vorig jaar had Van Avermaet die pech en die counters niet. Integendee­l. Denk maar aan Gent - Wevelgem, waar achter hem en Keukeleire werd getwijfeld en gefoeterd tegen de sterren op. Alleen was Van Avermaet toen ook de dominante factor. Die dominantie had hij in 2018 niet. Telkens bij de beste vijf renners in koers, dat wel. Net zoals in 2015 en 2016. Regelmaat tot en met - hij staat niet zomaar vijfde in de ranking van de WorldTour - maar niet zo super als in 2017, toen een voorsprong van honderd meter wel voldoende was om weg te rijden en weg te blijven. In dit voorjaar ontbrak het aan snee op zijn demarrages en aan snee in het vervolg van die demarrage. Iets wat Terpstra en Sagan wel hadden.

Van Avermaet heeft nu zeventien dagen rust. Dan herbegint hij in de Ronde van Yorkshire om via de Ronde van Zwitserlan­d toe te werken naar het BK in Binche en de Tour. Een korte break, maar voldoende om de ontgoochel­ing weg te spoelen en aan zijn toekomst te denken.

Ploegmanag­er Jim Ochowicz wil een dezer dagen graag een evaluatie van het voorjaar houden.

“Greg was altijd op de afspraak, maar ook niet helemaal. Hij zat niet waar hij en wij vooraf hadden gehoopt dat hij zou zitten.”

Misschien zal dat ook nooit meer gebeuren. Want met de onzekere toekomst van BMC en het BahrainMer­ida van schoonbroe­r Rik Verbrugghe als kaper op de kust, valt er voor Van Avermaet de komende 2,5 maand meer te evalueren dan alleen maar het sportieve luik.

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium