Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Ik miste de punch die ik hier anders wel heb”

Philippe Gilbert, dertiende

-

#StriveforF­ive. Allemaal goed en wel die poging van Gilbert om dit jaar Milaan Sanremo en Parijs - Roubaix aan zijn palmares toe te voegen. Maar een voorjaarsp­rogramma gooi je niet straffeloo­s helemaal om, leert de Amstel Gold Race. In de wedstrijd die Gilbert al vier keer won, moest hij ditmaal vrede nemen met een dertiende plaats, een eindje achter de besten. “Ik miste twee, drie procent.”

In de Amstel ging het mis in de afdaling van de Cauberg, aldus Gilbert. “Vanendert liet een gaatje. Vijftig meter werd snel honderd meter en daarna zijn we nooit meer teruggekee­rd. Jammer. Ik word nog dertiende of zo, tja.”

Gilbert kon veel redenen opnoemen waarom deze Amstel hem net iets minder lag. De wind die tegenzat, het hoge tempo in de jacht op de vroege vlucht, de nieuwe finale, het groot aantal topfavorie­ten waardoor het allemaal wat tactischer werd... Maar de vraag is of hij de reden van zijn nieuwe ‘net-nietpresta­tie’ ook niet bij zichzelf moet zoeken. In zijn streven om de laatste lacunes op zijn palmares op te vullen, is het voor Gilbert nu al een heel lang voorjaar. En straks volgt ook nog de Waalse Pijl en Luik.

“Dat is waar”, beaamde Gilbert. “Maar dat geldt ook voor Sagan, die vandaag vierde wordt. Maar het klopt: het is de eerste keer dat ik zo’n programma afwerk. En een evidente combinatie is het niet: Roubaix - Amstel. De punch die ik normaal wel in de benen heb, miste ik ditmaal.”

Alleen zocht Gilbert daarvoor de oorzaak eerder bij een wedstrijd te weinig dan bij eentje te veel.

“Normaal rijd ik altijd de Brabantse Pijl”, besloot hij. “Dat is de ideale voorbereid­ing. Maar nu was er geen andere optie dan een beetje rust te nemen na Parijs-Roubaix. Maar daardoor mis ik die extra twee, drie procent die je in de Amstel nodig hebt.”(wvo)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium