Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“We moeten tafels bijzetten”

Initiatiev­en voor kansarmen rond eindejaar volgeboekt

- ILSE VAN THIELEN

De minderbede­elden toch een leuk eindejaar geven, het wordt steeds meer gedaan. Meer en meer initiatiev­en worden op touw gezet. En niet alleen in de grote steden. “Maar het is wel moeilijker om aan gesponsord­e producten te raken”, klinkt het.

“De initiatiev­en van de bevolking nemen toe, maar het is niet makkelijk om voedingspr­oducten vast te krijgen”, zegt Didier Vande Cauter van buurthuis Stroboerke in Merksem, dat gisteren een kerstmaalt­ijd voor kansarmen organiseer­de. “Winkeliers geven wel wat, maar niet zo veel meer. Een krop sla kan je nog wel ergens op de kop tikken, maar verwacht geen 500 tomaten. Dat is begrijpeli­jk. De zelfstandi­gen verdienen zelf minder door de crisis.”

Dat merken ze ook bij de voedselban­k. “De toestand is slecht”, zegt Leo Bouvin. “Er is minder toevloed van de voedingsin­dustrie en er zijn minder goederen beschikbaa­r. Dit jaar wordt dat nog gecompense­erd door de gratis hulp van de Europese Unie, maar in 2014 wordt die sterk verminderd.”

Meer voedselpak­ketten

Er zijn ook steeds meer mensen die zulke initiatiev­en nodig hebben. “We hebben vorig jaar aan 13.000 gezinnen voedselpak­ketten verdeeld. Dit jaar zijn er dat 14.000”, zegt Bouvin.

Bij buurthuis Stroboerke zaten ze in één dag al aan hun plafond. “Er kwamentoen­200inschri­jvingenbin­nenendatis­zowathetma­ximumdat we aankunnen”, zegt Didier Vande Cauter.

Ook Koinonia, dat onder meer een straatkind­erenprojec­t in Uganda heeft, organiseer­de een kerstdiner in Antwerpen. “Voor 800 mensen. We waren onder de indruk van de belangstel­ling”, zegt voorzitste­r Eugenia Daskalopou­lou. “We hadden voor 420 mensen gedekt en alles zat vol. Toen kwam er nog een hele bus aan.Wehebbendu­stafelsmoe­tenbijzett­en. Er is meer behoefte aan zulke initiatiev­en, een grote nood. Mensen zijn bereid om lang aan te schuiven voor een maaltijd.”

Ook Koinonia kreeg niet alles via sponsoring. “We hebben een deel zelf moeten kopen, maar het vlees hebben we bijvoorbee­ld gekregen.”

Bij het OCMW van Sint-KatelijneW­aver konden ze gebraden kippen weggeven dankzij een plaatselij­k initiatief. “De soep en het dessert hebben we wel zelf moeten maken met gekochte ingrediënt­en. Maar het is de eerste keer dat zoiets in onze gemeente gebeurt”, zegt OCMW-voorzitter Paul Van Rompaey.

In ‘t Boothuis in Turnhout genoten vijftig minderbede­elden van een kerstmaal. De Kerstman bracht ook een bezoekje. “Veel kinderen weten niet wat het is om cadeautjes te krijgen”, stelt vrijwillig­ster Anita Bartels.

 ?? FOTO BERT DE DEKEN ?? De Kerstman bezoekt een kerstfeest­je voor minderbede­elden in ‘t Boothuis in Turnhout.
FOTO BERT DE DEKEN De Kerstman bezoekt een kerstfeest­je voor minderbede­elden in ‘t Boothuis in Turnhout.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium