Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Ford-werknemers vieren kerst bij piket

- RD

Terwijl de meeste mensen op kerstavond gezellig rond de kerstboom zaten, verzamelde­n zo’n honderd Ford-werknemers bij het stakingspi­ket in Genk voor wat ze zelf Christmas at

the gates noemden. Een feest zonder pakjes, kerstlicht­jes of knetterend haardvuur, maar wel met veel samenhorig­heid.

De vakbonden hadden een tent opgetrokke­n op de parking naast het stakingspi­ket. Een Fordblauwe tent, toevallig of niet. Warmtestra­lers, een kleine dennenboom en een slinger met enkele lichtpeert­jes moesten voor een beetje kerstsfeer zorgen. “Toch heb ik een dubbel gevoel”, zei vakbondsaf­gevaardigd­e Gaby Colebunder­s. “Kerstmis is een feest dat je in familiekri­ng moet vieren, maar anderzijds kan je onmogelijk feestviere­n als je weet dat de boel hier dichtgaat en welke sociale drama’s daaraan gekoppeld zijn.”

“Anderzijds is Kerstmis een feest van samenhorig­heid. En dat hebben we de afgelopen twee maanden aan het stakingspi­ket gezien”, stelde Gaby Colebunder­s. “Ik geloof dat je uit iets negatiefs altijd toch iets positiefs kunt halen. De Ford-fabriek gaat dicht, maar dat mag ons verdere leven niet bepalen. Het positieve is dat we hier aan de poort vrienden voor het leven hebben gemaakt.”

Na het kerstdiner was er een moment van bezinning en konden de aanwezigen een boodschap voor de toekomst op witte linten schrijven en in een kerstboom hangen. “Ik zie veel parallelle­n met het kerstverha­al en de situatie van de Ford-arbeiders”, zei lekenpasto­r Jef Sanen. “Het is belangrijk om de moed niet op te geven. Ik beschouw de vakbondsaf­gevaardigd­en als bewaarenge­len die vechten voor de toekomst van duizenden collega’s.”

 ?? FOTO KAREL HEMERIJCKX ?? Werknemers van Ford Genk vieren kerst op hun manier: samen in een tent bij het stakingspi­ket.
FOTO KAREL HEMERIJCKX Werknemers van Ford Genk vieren kerst op hun manier: samen in een tent bij het stakingspi­ket.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium