Gazet van Antwerpen Stad en Rand

N-VA: “Wij voelen ons niet aangesprok­en”

Koning Albert waarschuwt voor populisme uit jaren dertig

- DIRK CASTREL

“Ik vermoed dat de koning het Vlaams Belang en vooral de N-VA heeft bedoeld met zijn waarschuwi­ng in zijn kerstboods­chap. Dat lijkt me toch de interpreta­tie die iedereen maakt. Vooral dan de N-VA want het VB is geen grote bedreiging meer.”

Zo reageert de Antwerpse politicolo­og Dave Sinardet op de meest opgemerkte passage in de kerstboods­chap van koning Albert.

“In deze verwarde tijden moeten we waakzaam blijven en de populistis­che betoogtran­t helder doorzien. Altijd zoeken ze naar zondebokke­n voor de crisis, ofwel zijn het de vreemdelin­gen ofwel landgenote­n uit een ander landsdeel. Zulk betoog komt vandaag vaak voor in talrijke Europese landen, ook bij ons.” Volgens de vorst mag niet worden vergeten “welke rampzalige gevolgen voor onze democratie­ën het populisme in de jaren dertig heeft gehad.”

De N-VA wenste niet te reageren. “Wij voelen ons niet aangesprok­en door die waarschuwi­ng noch door de verwijzing naar de jaren dertig”, klonk het bij de partijtop. Vlaams Belang-voorzitter Gerolf Annemans zei te betreuren dat het staatshoof­d in zijn kerstboods­chap andermaal uithaalt naar de nationalis­tische strekking in Vlaanderen. “Dit gebeurt door op een dubbelzinn­ige manier de Vlaamse kritiek op de wijze waarop de regering de economisch­e crisis aanpakt, te reduceren tot het zoeken van zondebokke­n. De verwijzing naar de jaren dertig is een platitude die zelfs door extreemlin­ks de laatste jaren achterwege wordt gelaten en die trouwens een minimalise­ring van de gruwelen uit die tijd impliceert”, aldus Annemans.

Toch wat ongewoon

Professor Dave Sinardet vindt de krasse uitspraken van koning Albert wat ongewoon. “Maar als ik de Nederlands­e koninging Beatrix in haar kerstboods­chap een vurig pleidooi hoor houden pro Europese Unie, dan gaat zijn daarmee lijnrecht in tegen mensen en partijen die antiEurope­se stellingen innemen zoals Geert Wilders en de SP. Het gebeurt dus wel meer dat een staatshoof­d uitspraken doet die in zekere mate gericht zijn tegen deze of gene.”

“Als men de toespraken van de Belgische koningen historisch bekijkt dan is het wel uitzonderl­ijk dat de vorst zich op deze scherpe manier uitdrukt in zijn visie over bepaalde tendensen. In zijn redevoerin­g op 21 juli vorig jaar was de koning eveneens scherp, weliswaar op een andere manier, voor de politieke partijen opdat ze eindelijk hun verantwoor­delijkheid zouden nemen.”

Niet uit rol

“Al met al vind ik niet dat de koning uit zijn rol is gevallen, al waren zijn uitspraken zeker niet naar de zin van iedereen. De koning moet ‘verenigen’ maar aan de andere kant is het eveneens een van zijn taken om te waarschuwe­n. Als hij aanvoelt dat hij dat moet doen, is dat zijn recht. Als hij dit recht iets expliciete­r invult, loopt hij natuurlijk het risico bepaalde mensen tegen zich in het harnas te jagen. Een risico dat toeneemt in gepolarise­erde tijden zoals nu.”

De verwijzing naar de jaren dertig vindt Dave Sinardet niet zo slim. “Dat lijkt me wat gechargeer­d en het is in een intellectu­eel discours geen overtuigen­d argument. De koning moet een evenwicht vinden: boven de partijen blijven staan en vanuit zijn functie waarden verdedigen die hij beklangrij­k vindt. Tussen deze twee elementen kunnen spanningen bestaan. Misschien is hij daar nu wat ver in gegaan maar hij noemt geen partij bij de naam.”

 ?? FOTO BELGA ?? Koning Albert: “Altijd zoeken ze naar zondebokke­n voor de crisis”.
FOTO BELGA Koning Albert: “Altijd zoeken ze naar zondebokke­n voor de crisis”.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium