Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Elektricit­eit zo goed als gratis (maar niet voor u)

- CWIL

Door de zachte temperatur­en is elektricit­eit op de groothande­lsmarkt zo goed als gratis. Maar de consument zal daar helemaal niets van merken, want elektricit­eitscontra­cten hangen af van prijzen over een langere periode.

Doorhetrel­atiefwarme­weervoor de tijd van het jaar, moeten elektricit­eitslevera­nciers zeer weinig tot zelfs niets betalen voor elektricit­eit op de groothande­lsmarkt. De vraag naar elektricit­eit is voor een decemberma­and ongewoon laag. De verwarming­sinstallat­ies in vele huiskamers staan niet zo hoog staan als anders. Bovendien is er veel wind, waardoor al veel energie via windmolens wordt geleverd en er dus minder energie van elektricit­eitscentra­les moet komen.

Lagere prijzen

Maar dat Electrabel zijn elektricit­eitsprijs in 2013 met gemiddeld 10% laat dalen en Luminus met gemiddeld 35 euro, heeft weinig met die lage prijzen op de groothande­lsmarkt te maken. “Het is wellicht gemakkelij­ker om het nu te doen, maar de prijsverla­ging voor de consument op lange termijn heeft niets te maken met de huidige koopjesper­iode op de groothande­lsmarkt”, zei energie- specialist Johan Albrecht van denktank Itinera eerder in deze krant.

De prijsverla­gingen voor de consumente­n komen er vooral door de herstructu­rering van kosten. Elektricit­eitslevera­nciers houden voor de berekening van de consumente­nprijs geen rekening met pieken of dalen op de groothande­lsmarkt.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium