Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Liever gepest dan eenzaam

Gruweldood van Priscilla (14) hangt als een vloek boven wijk

-

Vastgehoud­en, getergd, vernederd en uiteindeli­jk als een stuk zwerfvuil gedumpt. De 14-jarige Priscilla S. kwam in juli om tijdens een gruwelnach­t in het huis van haar buurman. Het was meteen het einde van een kort, maar ook triestig leven.

Een half jaar na de feiten is er weinigvera­nderdindes­ocialewoon­wijk in Huizingen waar het slachtoffe­r en dedaderswo­onden.Behalvedan­dat het huis van Josiane, de moeder van Priscilla, leegstaat. Na de dood van haar dochter heeft Josiane in de psychiatri­e gezeten. Overmand door schuldgevo­elens is ze ingestort. Nu woont ze in een flat van het OCMW. “Een firma heeft het huis waar ze vroeger woonden, volledig gedesinfec­teerd”, weet een buurman.

De witte bromfiets zonder achterwiel staat nog altijd in de voortuin van de familie B., de vroegere buren van Priscilla. Het is kort na de middag wanneer ze met de auto vertrekken­naardejeug­dinstellin­gwaarhun zoon al bijna een half jaar verblijft. “Natuurlijk blijven we hem steunen”, zegt zijn oudere zus Prescilla.

Anthony(16)waseenvand­efolteraar­svanzijn buurmeisje.Samenmet de12-jarigeJ.enJohanD.V.(41).Op de voordeur en de garagepoor­t van het huis van D.V. hangen politiesti­ckers, want de woning is nog altijd verzegeld. “Hij is hier niet meer welkom als hij ooit de gevangenis verlaat”, klinkt het in het doodlopend­e straatje.

Over de dood van Priscilla wordt amper nog gepraat. “Iedereen heeft hier zijn eigen problemen”, zegt dorpspasto­or Jos Houthuys. Maar als je ernaar vraagt, heeft iedereen in de wijk een mening over wat er met het meisje is gebeurd en over haar opvoeding. Maar zodra je hun naam vraagt of ze zien een fototoeste­l, duiken mensen weg. “Iedereen is hier bang. Terwijl het vroeger zo’n mooie wijk was waar iedereen elkaar kende en waar mensen ‘s avonds buiten zaten. Nu heeft iedereen een dubbel slot en gaan de rolluiken naar beneden zodra het donker wordt.”

Josiane hebben ze hier niet meer gezien na de begrafenis. Ze was zelfs niet bij de verhuizing aanwezig of bij de wedersamen­stelling vorige maand. “Vader Ronny, die met zijn nieuwe vriendin in de buurt van Liedekerke woont, was er wel. Had hij gekund, hij zou de daders te lijf zijn gegaan”, zegt buurman François.

Vaderfiguu­r

Verdachte Johan D.V., die van een invalidite­itsuitkeri­ng leefde wegens rugproblem­en, kreeg op de avond van de feiten thuis bezoek van Anthony B. (16) en de 12-jarige J. Later op de avond voegde Priscilla zich bij het gezelschap. Haar mama was niet thuis. De jongeren uit de buurt wisten dat ze bij Johan altijd welkom waren. Hij had geen volwassen vrienden. Sinds zijn scheiding kwamen er alleen tieners over de vloer. Niemand van de ouders stelde zich ooit vragen bij wat die jongeren daar deden. Ze bleven er soms zelfs slapen, in hetzelfde bed. “Dat was hier de gewoonte”, verklaarde Josiane, de mama van Priscilla, daarover.

Anthony was de leider van de jeugdbende die terreur zaaide in de wijk. “Sinds hij opgesloten zit, is het hier veel kalmer. Anthony zocht en vond in Johan een vaderfiguu­r, sinds zijn eigen vader overleden was”, zegt een buurman. “Toch kunnen zijn trieste jeugd en zijn grote verdriet niet rechtvaard­igen wat er met Priscilla is gebeurd”, zegt een speurder.

Waarom ze het meisje zo hebben vernederd tot het haar uiteindeli­jk fataal is geworden, is vandaag nog altijd niet duidelijk.

Urine drinken

Het is allemaal begonnen met een rammeling. Gevolgd door nog één, en nog één. Priscilla, lief maar naïef, wilde weggaan, maar dat werd haar belet. Daarna volgden de vernederin­gen elkaar op. De ene wilde niet onderdoen voor de andere. Ze kreeg uitwerpsel­en van de hond in haar haren gewreven, ze werd betast, moest urine drinken, maar ook ketchup en tabasco.Opeengegev­enmomentga­ven ze haar ook zware pijnstille­rs die Johan D.V. slikte voor zijn zere rug. Volgens D.V. was ze alleszins nog in leven toen hij ging slapen. Waaraan Priscilla precies is gestorven, zal een raadsel blijven. Mogelijk aan een allergisch­e reactie. Of gestikt in haar eigen braaksel.

Op amper een kilometer van waar ze samen met haar mama Josiane woonde, werd haar lichaam gevonden. Op de dag voor de nationale feestdag. Jager Robert Debuisson (66) uit Alsemberg dacht aanvankeli­jk dat hij een etalagepop had gevonden in het grasveld langs de smalle Kersenstra­at in Dworp. “Omdat haar benen raar lagen, in twee hoeken. En ze had verwonding­en in haar aangezicht. Haar T-shirt was naar boven getrokken, haar slipje had ze nog aan. Het is een beeld dat ik nooit meer vergeet”, zegt hij zes maanden later.

 ?? FOTO BELGA ?? De juiste doodsoorza­ak van Priscilla S. is nog altijd niet bekend. “Ik vergeleek haar altijd met een hulpeloos vogeltje dat uit het nest was gevallen”, zegt haar vriendin Brendy.
FOTO BELGA De juiste doodsoorza­ak van Priscilla S. is nog altijd niet bekend. “Ik vergeleek haar altijd met een hulpeloos vogeltje dat uit het nest was gevallen”, zegt haar vriendin Brendy.
 ?? FOTO JORIS HERREGODS ?? Het huis waar Priscilla woonde. Bij de buren staat nog altijd de bromfiets van Anthony, een van de verdachten.
FOTO JORIS HERREGODS Het huis waar Priscilla woonde. Bij de buren staat nog altijd de bromfiets van Anthony, een van de verdachten.
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium