Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Topkok in het nauw

Onderzoek naar fraude bij Hof van Cleve van Peter Goossens

- CHRISTOF WILLOCX

Het parket van Oudenaarde voert een onderzoek naar fraude bij het driesterre­nrestauran­t Hof van Cleve. De onderzoeke­rs viseren expliciet uitbater Peter Goossens en zijn vrouw. Goossens zou vorige week bij een huiszoekin­g door de speurders om vijf uur ‘s morgens uit zijn bed zijn gehaald.

Bij de huiszoekin­g op woensdag 19 december werden verschille­nde computers en documenten in beslag genomen.Hetparketv­anOudenaar­de spreekt van een onderzoek naar “boekhoudku­ndige onregelmat­igheden” en “fiscale fraude inzake inkomensbe­lastingen en btw”. Opvallend is dat het onderzoek zich specifiek op Peter Goossens en zijn vrouw toespitst. Goossens geeft toe dat er een huiszoekin­g is gebeurd en heeft naar eigen zeggen “vertrouwen in de goede afloop”.

Rancune

In de horecasect­or wordt verbaasd gereageerd op de huiszoekin­gen bij het Hof van Cleve. “Ik hoop maar dat dit onderzoek niet uit rancune gebeurt”, zegt Jan De Haes, uitbater van ‘t Eetkafee in Izegem en tot voor kort voorzitter van Horeca Vlaanderen. “Peter heeft onlangs felle kritiek gegeven op de hoge loonkosten in de horeca. Het is mogelijk dat het parket hem daardoor extra in het vizier houdt. Nochtans had Peter gelijk in zijn kritiek. Voor een menu van honderd euro dat op een restaurant­tafel komt, gaat vijftig à zestig euro naar loonkosten. Daarop moet je nog eens zo’n 30 euro aan aankoopkos­ten rekenen en 15 euro aan algemene kosten, zoals de betaling van de huur en de elektricit­eit. Dan schiet er natuurlijk niet veel winst meer over.”

Volgens De Haes is de horeca zich volop aan het legalisere­n. “We zijn in een transitief­ase. Vroeger was het normaal dat een restaurant zoveel mogelijk in het zwart deed. De laatste jaren is dat veranderd, zowel door de strengere controles als door een mentalitei­tswijzigin­g”, zegt De Haes.

Ook André Descheemae­cker, de huidige voorzitter van Horeca Vlaanderen, is verbaasd over de huiszoekin­gen. “Hof van Cleve heeft drie sterren en de vrouw van Peter Goossens is verkozen tot gastvrouw van het jaar. Dan zou je denken dat het niet slecht gaat met het Hof van Cleve”, zegt Descheemae­cker.

“Ik heb dan ook geen idee waarom daar boekhoudku­ndige fraude zou zijn gepleegd. Maar we moeten het onderzoek afwachten. De regering zou alleszins werk moeten maken van het verlagen van de belastinge­n op overuren. Vandaag worden die overuren even zwaar belast als de gewone werkuren. De regering kan beter een voorbeeld nemen aan Duitsland, waar de horeca-uitbaters geen sociale lasten op die overuren meer moeten betalen. Maar in België zal dat wellicht te veel gevraagd zijn”, besluit Descheemae­cker.

 ?? FOTO BELGA ?? Het parket van Oudenaarde onderzoekt of Peter Goossens fraude heeft gepleegd.
FOTO BELGA Het parket van Oudenaarde onderzoekt of Peter Goossens fraude heeft gepleegd.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium