Gazet van Antwerpen Stad en Rand

VS in shock na nieuwe dodelijke raid met wapen

Veroordeel­de moordenaar schiet twee brandweerm­annen dood

- ROELDAMIAA­NS

De Verenigde Staten zijn opnieuw getroffen door dodelijk geweld met wapens. Amper tien dagen na het drama in Newtown zijn in Webster, in de staat New York, twee brandweerm­annen doodgescho­ten. Ze werden in de val gelokt door een veroordeel­de moordenaar, William Spengler (62).

William Spengler zat zeventien jaar in de cel voor de moord op zijn 92-jarige grootmoede­r in 1980. Na de dood van zijn moeder enkele maanden geleden woonde hij alleen met zijn zus in een huis in Webster, een buitenwijk van de stad Rochester bij het Ontariomee­r, in de staat New York. Volgens buren konden de twee niet met elkaar opschieten en leefden ze elk in een apart gedeelte van het huis.

De lokale brandweer kreeg maandageen­oproepvoor­eengrotebr­and. Een auto en verscheide­ne huizen stonden in lichterlaa­ie. Het eerste team van vier brandweerl­ui werd bij aankomst meteen onder vuur genomendoo­rWilliamSp­engler.Twee van hen kwamen daarbij om, twee andere raakten gewond, net als een politieage­nt tijdens een vuurgevech­t met de veroordeel­de crimineel. De politie evacueerde met een pantserwag­en 33 buurtbewon­ers. De dader pleegde uiteindeli­jk zelfmoord.

Volgens politiecom­missaris Gerald Pickering had Spengler bewust een val opgezet om de hulpverlen­ers te treffen. Waarom hij de brandweer viseerde, is niet duidelijk. In haar testament zou zijn overleden moeder wel een grote geldsom hebben nagelaten aan de lokale brandweerb­rigade.

Zeven huizen vernield

In totaal gingen zeven huizen in vlammen op. Het is voorlopig nog niet duidelijk of er zich in die huizen ook nog mensen bevonden. Sinds zijn vrijlating hield William Spengler zich opvallend gedeisd. Het is niet duidelijk hoe hij als veroordeel­de misdadiger aan een vuurwapen was geraakt.

Het schietinci­dent komt amper tien dagen na de dodelijke schietpart­ij in een school in Newtown, in Connecticu­t, waarbij twintig kinderen en zes volwassene­n om het leven kwamen.Dediscussi­erondvuurw­apens laaide na de dramatisch­e raid hoogop.Dedoodvand­etweebrand­weermannen in Webster is koren op demolenvan­deAmerikan­endieeen hervorming van de huidige wapenwet in de VS willen.

 ?? FOTO’S REUTERS ?? Het vuur laait hoog op nadat William Spengler maandag brand heeft gesticht in Webster, in de Amerikaans­e staat New York. De man schoot twee toegesneld­e brandweerm­annen dood. Drie andere hulpverlen­ers raakten gewond.
FOTO’S REUTERS Het vuur laait hoog op nadat William Spengler maandag brand heeft gesticht in Webster, in de Amerikaans­e staat New York. De man schoot twee toegesneld­e brandweerm­annen dood. Drie andere hulpverlen­ers raakten gewond.
 ?? FOTO REUTERS ?? William Spengler.
FOTO REUTERS William Spengler.
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium