Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Jongeman filmt met zijn gsm open deuren rijdende trein

- GRWO Bekijk het filmpje op gva.be

Jonas Cassimon (18) uit Kalmthout nam zondagavon­d om 19u in het station van Heide de trein richting Antwerpen. Onderweg zag hij dat er een paar deuren open stonden. “Heel gevaarlijk vind ik dat, daarom heb ik het gefilmd.”

“Het gebeurt wel vaker dat er een defect is aan treindeure­n, maar dan hangt er een sticker op om de reizigers te waarschuwe­n”, zegt Cassimon. “Toen ik in Heide opstapte, zag ik dat er een paar deuren kapot waren die met touwen dichtgebon­den waren. Een beetje verder in het treinstel ontdekte ik openstaand­e deuren, zonder enige aanduiding. Naast mij stond een moeder met een kindje. Mochtdatki­ndevenaand­eaandacht van de mama ontsnappen, kon dat tot zeer gevaarlijk­e situaties leiden.”

Cassimon probeerde het gevaar te melden aan de conducteur, maar die was nergens te bespeuren. Hij lichtte wel enkele passagiers in. “Typisch NMBS, reageerden die. Ik apprecieer het dat de NMBS veel moeite doet om de treinen op tijd te laten komen of niet af te schaffen. Maar ik heb liever geen trein dan een met open deuren.”

“Enkele weken geleden bekeek ik nog het filmpje dat een Amerikaans­e toerist van een soortgelij­ke situatie had gemaakt”, zegt Cassimon. Hij volgde het voorbeeld van de toerist en filmde de open deuren met zijn smartphone.

Volgens NMBS stond er aan de tweede defecte deur wel een conducteur. Er zijn momenteel twee mogelijke oorzaken voor het probleem. “Het kan gaan om een technische fout, maar er kan evengoed een grappenmak­er aan het werk zijn. Die zou aan de nooddeurhe­ndel getrokken hebben en dat is levensgeva­arlijk. Het is belangrijk dat die persoon beseft dat hij zijn veiligheid en die van anderen in gevaar brengt”, zegt woordvoerd­er Bram Crols.

Wat de juiste oorzaak van de open deuren is, wordt nog verder onderzocht.

 ?? FOTO DIRK KERSTENS ?? Jonas Cassimon in het station Heide.
FOTO DIRK KERSTENS Jonas Cassimon in het station Heide.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium