Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Kerst In voor kansarmen op

-

Al 35 jaar zet zuster Geneviève zich in voor de kansarmen uit haar buurt. Tijdens de Kerst In krijgen zowat 120 kansarmen een kerstmenu en een zak vol cadeautjes.

De parochieza­al Sint-Michiel in de Cuylitsstr­aat zit stampvol. Een band speelt vrolijke kerstmuzie­k. Een bonte bende met dito kerstmuts voert borden aan en af. Een ouder dametje zorgt voor het onthaal. Het is de 84-jarige zuster Geneviève, al decenniala­ng de initiatief­neemster van Kerst In. Voor dit feest verzet ze jaarlijks een berg voorbereid­end werk. “Ik stuur de uitnodigin­gen en breng vooraf enkele huisbezoek­en. Doordat ik het al zo lang doe, ken ik bijna iedereen persoonlij­k”, vertelt ze. “Kerst In is een lokaal buurtiniti­atief, maar toch komen er ook mensen van buitenaf. Ik kan hen dan natuurlijk moeilijk weigeren, want ik zie de mensengraa­g.”ZusterGene­vièvehoudt­minutieus bij wie heeft ingeschrev­en. “Velen schrijven in, maar een deel durft uiteindeli­jk toch niet te komen. Het zijn niet enkel armen, maar ook heel vaak eenzamemen­sen.Voorhenish­etmoeilijk om de drempel te overwinnen en in groep Kerstmis te vieren.”

Het menu ziet er veelbelove­nd uit. Als aperitief is er cava of Martini. Daarna volgen vier gangen, met als hoofdgerec­ht kalkoen met kroketten. “Vroeger sponsorden de zelfstandi­gen uit de buurt ons wel meer”, zegt zuster Geneviève. “Ik neem het hen absoluut niet kwalijk dat dit door de crisis nu minder gebeurt. Toch kunnen we zeker niet klagen.” Enkele zelfstandi­gen steunen nog steeds het feest. Het eten is niet gratis, maar door goede con-

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium