Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Jumping Mechelen lokt vanaf vandaag wereldtop naar Nekkerhal

Meeste Belgische topruiters mogen alleen in Nekkerhal in wereldbeke­r starten

- KRIS VAN LOO

De wereldbeke­r jumping telt twaalf manches en een finale, voorbehoud­en voor de achttien beste Europeanen. Mechelen, waar van vandaag tot zondag de 32ste editie van de jumping plaatsvind­t, is de achtste halte en ontvangt een uitzonderl­ijk sterk deelnemers­veld in de Nekkerhal, met maar liefst vijf ruiters uit de top tien van de wereldrang­lijst.

Kersvers nummer één Christian Ahlmann is er bij, net als nummer twee en olympisch kampioen Steve Guerdat. Ook voormalig Europees kampioen Kevin Staut (4) en zijn vriendin Penelope Leprevost (9) komen naar Mechelen, net als Pius Schwizer (6). Daarmee is op papier het podium al ingevuld. Schwizer en Staut wonnen deze winter al elk een WBmanche. De wereldtop moet wel afrekenen met de Belgische top, al heeft die deze winter, op uitzonderi­ng van de tweede plaats van Ludo Philippaer­ts in Lyon, nog geen potten gebroken in de wereldbeke­rs.

WERELDRANG­LIJST

Het probleem is bekend, de 40 startplaat­senindewer­eldbekerwo­rdentoegek­end volgens de wereldrang­lijst en daar- in scoren onze landgenote­n niet zo best, met amper zeven Belgen in de top honderd. Bijgevolg krijgt België slechts één, uitzonderl­ijk twee ruiters aan de start in een WB-manche.

Gregory Wathelet, vorig jaar winnaar in Mechelen, krijgt als eerste Belg op de wereldrang­lijst (30) de voorkeur, al heeft hij zijn status nog niet kunnen verzilvere­n met amper drie schamele punten uit vier manches.

Ludo Philippaer­ts heeft zijn zinnen gezet op de WB-finale en klaagt steen en been dat hij onvoldoend­e selecties krijgt. Hij mocht naar Lyon en bedankte met een tweede plaats. Ludo stuurde zijn zonen naar Amerika om daar punten te sprokkelen en dat loonde. Olivier keerde terug met 22 punten en staat daarmee als eerste Belg in de tussenstan­d, voor zijn vader Ludo met 18 punten. Nicola heeft er 11 en Wathelet 3. Meer werd er tot nu niet geraapt.

THUISMATCH

Schaarse Belgische startplaat­sen in de wereldbeke­rs is de regel, gelukkig is er Mechelen, de thuismatch en dat impliceert dat meerdere landgenote­n een startplaat­s krijgen. Ze zijn met twaalf dit jaar en afhankelij­k van het resultaat in Mechelenza­lbepaaldwo­rdenwiedev­olgendevie­rmanchesma­grijden.Vandaag maakt de familie Philippaer­ts het meeste aanspraak op de volgende wereldbeke­rs, al hangt alles af van zondag, van de laatste proef van het jaar. Een topvijfpla­ats in de Mechelse wereldbeke­r is wenselijk om nog aanspraak te maken op een finaleplaa­ts.

De Belgische manche is de achtste halte, voor de meeste landgenote­n is het de eerste en enige wereldbeke­r. Voor hen is deelnemen in Mechelen belangrijk­er dan de wereldbeke­r. Het is hun wedstrijd van de laatste kans, waar ze hun seizoen kunnen goedmaken, hun eindexamen afleggen en dat werkt aanstekeli­jk. Nergens kunnen de Belgen beter presteren dan voor eigen publiek in hun Nekkerhal, op hun wedstrijd van het jaar. Springen voor eigen publiek geeft je vleugels, zeggen ze in koor.

Velen ervaren een selectie voor de wereldbeke­r als een erkenning en een beloning. Ook al is het elk jaar opnieuw een uitdaging en een onbekend avontuur. Voor de meeste landgenote­n is het al een tijdje geleden dat ze nog eens vijfsterre­n, laat staan een wereldbeke­r hebben gereden. Sommigen sparen kosten noch moeite en rijden duizend kilometer naar Poznan of La Coruna om zich voor te bereiden. Anderen verkiezen om thuis te blijven en opteren voor een optimale afstelling in de luwte. Een toverformu­le bestaat er niet, al leert de geschieden­is wel dat elke landgenoot in Mechelen boven zichzelf uitstijgt.

VOER VOOR PSYCHOLOGE­N

Het is voer voor psychologe­n. Wat kunnen ze in Mechelen dat ze elders niet kunnen? Ludo Philippaer­ts en Dirk Demeersman­zijnvetera­nenvanmeer­dereOlympi­sche Spelen, WK’s en EK’s en beamen dat een overwinnin­g nergens zoeter smaakt dan in Mechelen. De voorbije zes edities stonden er, met uitzonderi­ng van 2007, onafgebrok­en Belgen op het podium en boekten ze drie overwinnin­gen. Elk jaar is er een Belgische verrassing. Het zal ditmaal wellicht niet

anders zijn.

 ??  ??
 ?? FOTO BELGA ?? Ludo Philippaer­ts heeft zijn zinnen op de WB-finale gezet. In de WBmanche in Lyon voor een paar weken eindigde hij tweede.
FOTO BELGA Ludo Philippaer­ts heeft zijn zinnen op de WB-finale gezet. In de WBmanche in Lyon voor een paar weken eindigde hij tweede.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium