Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Bronzen kerstbeeld­en op de Bist waren vijftig jaar geleden fel geconteste­erd

- LUKLUYTEN

Zes levensgrot­e bronzen kerstbeeld­en staan dit jaar voor de vijftigste keer op de Bist. Opnieuw in de opstelling zoals de maker ervan dat destijds voor ogen had.

Een halve eeuw geleden werden de beelden wegens te kil en te strak fel geconteste­erd. De Schotense kunstenaar Lode Vleeshouwe­rs was zijn tijd ver vooruit toen hij de levensgrot­e beelden van Maria met kind, Jozef, de drie wijzen en de os creëerde. “Daar kwam bij dat op het mid- denvanhetp­leinookeen­evenemente­npodium werd gebouwd”, vertelt Hugo Cassauwers van de heemkundig­e kring. “In de eerste plaats voor muziekopvo­eringen, maar toch ook met de gedachte om er in de kerstperio­de de beelden te plaatsen.”

De voor die tijd revolution­air moderneker­ststalwerd op15decemb­er 1962 ingewijd door monseigneu­r Victor Daem. Buiten de kerstperio­de krijgen de beelden een plaats op een Wilrijks plein of plantsoen. De jaarlijkse verhuis naar de Bist stond dan symbool voor de tocht naar Bethlehem. “De beelden vonden geen genadeinde­ogenvandeW­ilrijkenaa­r”, weet Cassauwers. “Het gemeentebe- stuur kreeg zelfs bedreiging­en dat er ‘met de beelden iets zou gebeuren’. De politie moest in dat eerste jaar de kerststal dag en nacht bewaken.”

“Jef Devillers, een ploegbaas bij de gemeente, was eveneens een fel tegenstand­er van de beelden. Maar vanuitzijn­functiekon­hijnietope­nlijk een mening kwijt die lijnrecht stond tegenover die van zijn bazen, het gemeentebe­stuur. Devillers koos voor eensubtiel­emaniervan­protestere­n. Hijschreef­hetgedicht Killenacht,hei

lige nacht, waarin hij op fijnzinnig­e wijze zei wat hij dacht.”

“Het gevolg was dat de beelden een jaar later een weliswaar schamel houten dak boven hun hoofden kre- gen. En toen jaren later het betonnen podium midden op het plein werd afgebroken, verhuisde de kerststal naar het plantsoen rond pater de Deken. De beelden stonden daar vele jaren in een klassieke houten stal. Met stro en soms levende dieren van de kinderboer­derij.”

Toen de Bist in de voorbije jaren helemaal heraangele­gd werd, was de tijd wel rijp om de beelden als modern kunstwerk te presentere­n. Midden de open ruimte op het plein, tussen de mensen en vlak bij de vijftien meter hoge kerstboom. Geen Wilrijkena­ar die er vandaag nog aanstoot aan neemt.

 ?? FOTO GVA ?? Anders dan vijftig jaar geleden neemt niemand nog aanstoot aan de moderne kerststal op de Bist.
FOTO GVA Anders dan vijftig jaar geleden neemt niemand nog aanstoot aan de moderne kerststal op de Bist.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium