Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Blijkt die soepkom plots 30.000 waard”

Staf Coppens en experten schatten weldra kunst en kitsch op vtm

- TOMVETS

Vanaf 7 januari laten mensen allerlei spullen schatten in Rijker dan je denkt. Vtm heeft immers een Vlaamse versie van The antiques roadshow gemaakt. Staf Coppens is de gastheer.

Erfenis van opa

De acht aflevering­en brengen een compilatie van evenveel opnamedage­n die afgelopen herfst plaatsvond­en in allerlei Vlaamse musea. Honderden mensen kwamen opdagen met strips, antieke telefoons, kasten, schilderij­en, aardewerk en zoveel meer.

“Iedereenwi­lwetenwath­etwaard is, maar even interessan­t zijn de verhalen die achter de voorwerpen schuilgaan”, zegt Staf Coppens. “Het mooiste verhaal was dat van een jongedame die kwam aandraven met een blauw potje en schoteltje. Het leek recht van de rommelmark­t te komen. Wat bleek? Het was een porseleine­n soepkom met een waarde van 30.000 euro!”

“Soms loopt het ook anders. Zo hadden we iemand die meende een echte Picasso te hebben. Het bleek echter een Picassi te zijn. (lacht) De waarde was haast nihil. Ook hebben we veel mensen over de vloer gekregen met van die antieke zakhorloge­s van het merk Roskopf. Iedereen denkt dat die dingen veel waard zijn, maar die zijn in dergelijke grote massa gemaakt dat dat niet het geval is. Roskopf is immers het meest verkochte merk van zakhorloge­s.”

In de eerste aflevering toont Tom De Saeger uit Londerzeel zijn servies. “Geërfd van mijn opa. Onlangs is er een gelijkaard­ig servies geveild bij Christies voor 290.000 euro. De familie van Napoleon staat er op afgebeeld. Even exclusief als dat van Christies is het niet, maar het is wel 10.000 euro waard.”

 ?? FOTO’S EVELIEN DE JONGHE ?? Tom De Saeger toont Staf Coppens een servies met de beeltenis van Napoleon. “Dat is 10.000 euro waard.”
FOTO’S EVELIEN DE JONGHE Tom De Saeger toont Staf Coppens een servies met de beeltenis van Napoleon. “Dat is 10.000 euro waard.”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium