Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Tuurlijk is Tom Cruise niet gek”

Rosamund Pike verdedigt haar beroemde tegenspele­r met hand en tand

- STTU

Als ze niet in prestigefi­lms als Pride and Prejudice speelt, duikt Rosamund Pike op in blockbuste­rs als Die Another Day en Wrath of the Titans. Voeg aan dat rijtje vanaf vandaag Jack Reacher toe, waarin de Britse zij aan zij staat met Tom Cruise.

Energiek

Rosamund Pike straalt. Het contrast met de grijze wolken buiten het torenhoge Mandarin Oriental Hotel in hartje Manhattan kan niet groter. Ligt het aan haar pasgeboren baby Solo? “Natuurlijk heeft dat er ook iets mee te maken. Maar ik ben in de eerste plaats enthousias­t over

Jack Reacher...”

In de adaptatie van One Shot, een van de vele boeken die auteur Lee Child over Jack Reacher schreef, raakt de stoere ex-militair betrokken bij een mysterie rond een sluipschut­ter die een zestal onschuldig­e mensen neerschoot. Pikes personage is de advocate die de (valselijk?) beschuldig­de man moet verdedigen. “Een rol waarin ik me onmiddelli­jk kon vinden. Het advocatenw­ereldje heeft me altijd geboeid. Eigenlijk zijn pleiters ook acteurs.”

Het titelperso­nage wordt gespeeld door Tom Cruise, een acteur die de afgelopen jaren steeds meer kritiek te slikken krijgt. “Laat me één gerucht de wereld uithelpen: Tom is niet gek. Hij is een enorm energieke man. Soms gaat hij in overdrive. Het gebeurt dat hij 36 uur wakker blijft. De reden: hij wil alles zo goed mogelijk doen. Tom is naast acteur ook producent en hij neemt beide taken zeer serieus. Hij vraagt veel van de mensendieh­emomringen,maardat doet hij alleen omdat hij voor zichzelf de lat zo hoog legt.”

Niet in de ogen kijken!

Er doen over hem de vreemdste geruchten de ronde. Is hij echt zo’n rare snuiter? “Je kan hem moeilijk normaalnoe­men.Daarvooris­hijeen te grote ster. Toch vond ik dat hij zich opvallend‘downtoeart­h’gedroegop de set. Tijdens de pauze stond hij met iedereen te grappen, tijdens de opnames gaf hij zich voor 200%. Hij ergert zich dood aan alle flauwekul die over hem verteld wordt, maar tegelijker­tijd weet hij het te relativere­n.”

“Eén gerucht luidt dat niemand hem in de ogen mag kijken. Dat verklaarde hij als volgt: ooit stond hij te draaien op Times Square, maar alle achtergron­dacteurs bleven hem maar aanstaren. Tot de regisseur zei: gelieve niet in Toms ogen te kijken. Twee dagen later geloofde de hele wereld dat Tom helemaal gek was geworden. Zo snel kan het gaan.”

Pike zelf switcht constant tussen blockbuste­rs en kleinschal­ige producties. “Ik heb nochtans geen voorkeur. Eén ding is zeker: beide soorten films vergen bloed, zweet en tranen. Of ik moet een verschrikk­elijk kostuum aandoen, of ik moet doen alsof ik achternage­zeten wordt door een of ander monster. Acteren is geen lachertje!”

Hoe kijkt Pike terug op haar destijds zo verguisde Bond-escapade Die Another Day? “Eigenlijk vind ik die film zo slecht nog niet. Toevallig zag ik gisteren Skyfall. Natuurlijk zie ik de pluspunten van die prent. Daniel Craig is fantastisc­h als Bond. Maar hebben we echt behoefte aan een psychoanal­ytische benadering van ’swereldsfa­vorietesup­erspion?”

 ?? FOTO’S GVA ?? Tom Cruise als Jack Reacher. “Hij ergert zich dood aan alle flauwekul die over hem wordt verteld”, aldus Rosamund Pike (foto onder).
FOTO’S GVA Tom Cruise als Jack Reacher. “Hij ergert zich dood aan alle flauwekul die over hem wordt verteld”, aldus Rosamund Pike (foto onder).

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium