Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Kan ik u helpen om te helpen?

- Michael Lescroart Chef Metropool gvabrieven@concentra.be

Het is werkelijk hartverwar­mend om te zien hoeveel initiatiev­en er in en rond de stad worden genomen voor de armsten onder ons. Van de bedeling van bontjassen (wie koud heeft, beschikt niet over de luxe om ethische vragen te stellen) en kerstdiner­s voor daklozen tot voedselpak­ketten om de kerstsfeer ook thuis binnen te laten druppelen. De Antwerpena­ar heeft een goed hart en toont het graag. De verschille­nde liefdadigh­eidsorgani­saties hebben geen enkel probleem om vrijwillig­ers te vinden. Wel integendee­l. Ze moeten deze dagen vreemd genoeg weldoeners weigeren. Niet omdat ze niet meer willen doen. Wel omdat ze niet meer kunnen doen. De organisati­es stuiten stilaan op de grenzen van middelen en infrastruc­tuur. Goed menende zielen zijn niet per definitie organisato­rische wonderkind­eren.

De groep mensen waarvoor ze in de bres springen, blijft echter schrikbare­nd snel groeien. De armoede in Antwerpen is een probleem dat nog steeds niet in kaart is gebracht. Bij alle officiële cijfers wordt geen enkele rekening gehouden met het leger aan illegalen die hier wonen. Mensen die misschien niet zo snel in statistiek­en opduiken, maar des te sneller de weg vinden naar hulporgani­saties die hen niet om papieren vragen. Terecht. Honger en koude kennen geen papieren. Misschien wordt het de hoogste tijd dat de politiek daar een voorbeeld aan neemt. Het gaat niet op om het bestaan van illegalen te negeren in de armoedecij­fers. Net zo min als het aanvaardba­ar is om te verwijzen naar een federaal niveau dat de chaos heeft veroorzaak­t. Zo cynisch mag je als mens en gemeenscha­p niet zijn. Het is hier dat de menselijke ellende samenkomt en waar de kracht van veranderin­g nodig is.

Bij de bestrijdin­g van armoede kan het stadsbestu­ur veel doen dat geen fortuinen kost maar wel een wereld van verschil kan maken. Ze kan een cruciale rol spelen door organisati­es logistiek te ondersteun­en, een coördinere­nde rol te spelen bij de verschille­nde noden en zo te zorgen dat alle goede wil ook een weg vindt naar de armen. Vrijwillig­ers moeten weigeren terwijl de nood zo groot is, moet een regelrecht­e belediging zijn voor een stadsbestu­ur dat zo hoog oploopt met het herstel van het kostbare sociale weefsel. Het is glashelder dat het bestuur in Antwerpen de armoedepro­blemen niet alleen de baas kan en privé-hulp nodig heeft. In plaats van dat te ontkennen kan ze de burgers beter vragen: Kan ik u helpen, helpen? Ook dat is de tering naar de nering zetten.

Lees ook het algemene standpunt op de blz. 2 van uw krant

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium