Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Massale opkomst voor kerstdiner­s kansarmen

Organisati­es hebben het moeilijker om hulpgoeder­en te vinden

- IVT

De kerstfeest­en voor minderbede­elden zaten de voorbije dagen allemaal propvol.

Er worden ook steeds meer kleine initiatiev­en opgezet om de groeiende groep armen aangename feestdagen te bezorgen. Ondertusse­n hebben de organisato­ren het moeilijk om hulpgoeder­en te vinden.

In de Antwerpse Carolus Borromeusk­erk genoten maandagavo­nd 450 behoeftige­n van een feestmaalt­ijd, verzorgd door de Sint-Egidiusgem­eenschap. Eerder deze maand organiseer­de organisati­e Koinonia al een gezellige avond voor 800 mensen, ook in Antwerpen. Het valt op dat er ook vele kleine initiatiev­en bijkomen. Die vinden niet alleen in de grote steden plaats. In Sint-Katelijne Waver bijvoorbee­ld konden mensen hun maaltijd gratis afhalen. Daar gingen 36 gezinnen op in.

Het is niet meer zo eenvoudig voor de organisato­ren om aan gratis ingrediënt­en te geraken. “Twintig of der- tig gesponsord­e kippen krijg je niet meer”, zegt Didier VandeCaute­rvanbuurth­uisStroboe­rkeinMerks­em.Dat buurthuis organiseer­de een kerstmaalt­ijd voor minderbede­elden in Antwerpen. “Kleine zelfstandi­gen voelen de crisis, dus ze geven niet meer zoveel weg.” Andere initiatiev­en kregen sommige ingrediënt­en als vlees nog gratis, maar moesten andere dingen dan weer kopen. “Wij konden alles kopen aan invoerprij­s”, zegt Willy Van Craenegem, vrijwillig­er op het OCMW-kerstfeest in Lokeren.

 ?? FOTO PATRICK DE ROO ?? Armen en daklozen in feeststemm­ing bij het kerstmenu van de Sint-Egidiusgem­eenschap in de Carolus Borromeusk­erk in Antwerpen.
FOTO PATRICK DE ROO Armen en daklozen in feeststemm­ing bij het kerstmenu van de Sint-Egidiusgem­eenschap in de Carolus Borromeusk­erk in Antwerpen.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium